Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védeleméről szóló 19/2004. (IX.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 25- 2022. 10. 26

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védeleméről szóló 19/2004. (IX.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.25.

Istenmezeje Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A helyi környezet védeleméről szóló 19/2004.(IX.6.) önkormányzati rendelet „Nyílt téri égetésre vonatkozó szabályok” alcíme a következő 14/A–14/D. §-sal egészül ki:

„14/A. § (1) A település területén az avar és kerti hulladék égetése az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletben, valamint e rendeletben szabályozott módon megengedett.

(2) Avart és kerti hulladékot égetni csak megfelelően kialakított tűzrakóhelyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. Az égetés következményeként élő fa, cserje nem károsodhat.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(5) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról vagy földréteggel történő lefedéséről.

(7) Az avar és kerti hulladékok égetését keddi és csütörtöki napokon, szélcsendes időben, nyári időszámítás szerinti időszakban 8 és 17 óra között, a téli időszámítás szerinti időszakban 9 és 16 óra között szabad végezni.

(8) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a (7) bekezdés szerint engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, és erős szél esetén.

(9) A polgármester az avar és kerti hulladék égetésére átmeneti időre tilalmat rendelhet el.

14/B. § (1) A szabadban egyéb (pl. szabadidős, turisztikai) célból tüzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy szabad, hogy a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés, tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.

(4) A tüzelés befejezése után a tüzelést végző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

14/C. § (1) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos.

(2) Az erdei vágástéri hulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílt téri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

14/D. § Hatóság által elrendelt általános tűzrakási tilalom esetében e rendeletnek a 14/A-14/C. §-aiban foglalt előírásait nem lehet alkalmazni.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.