Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról és annak feltételeiről szóló 18/2021. (XI. 29.) szóló önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 02- 2022. 07. 03

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról és annak feltételeiről szóló 18/2021. (XI. 29.) szóló önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.07.02.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 14. és 15. alcíme tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A közterület használatáról és annak feltételeiről szóló 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 3. § 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„11. közterület-hasznosító szerv: Mikepércs Községi Önkormányzata polgármestere;”

2. § A közterület használatáról és annak feltételeiről szóló 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (4)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A közterületen a jármű és gyalogos közlekedést akadályozó tárgyak (karó, oszlop, leásott autógumi, kövek, növényzet stb.) közvetlen az út mentén nem helyezhetőek el. Az utak mentén egyéb tárgyak, növényzet elhelyezése, az e rendelet 7. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben, az útpadkától számítva legalább 100 cm távolságban lehetséges. 70 cm-en belül elhelyezett közlekedést akadályozó tárgyakat, a jegyző felhívására a kihelyezők kötelesek haladéktalanul elbontani, a közterület eredeti állapotát saját költségükön visszaállítani.

(5) A közterületeken húzódó csapadékvíz-elvezető, szikkasztó árok és az úttest közötti területre, padkára lombos növényzetet (fát, bokrot, cserjét), virágot telepíteni és nevelni a szabad vízlefolyás biztosítása érdekében tilos.

(6) Az útkereszteződések beláthatósága védelmében amennyiben az ingatlan útkereszteződésben fekszik, oly módon lehet bokrosítani, fásítani, hogy a kereszteződés metszéspontjaitól számított úttest szélén mért 15 méter hosszú, és az úttest szélétől az ingatlan irányába számított 2 méter szélességű sávban 70 cm-nél magasabb bokor, cserje nem ültethető és nevelhető, illetve fa oly módon nevelhető, hogy annak ágai, lombozata a földtől számított 2 méternél alacsonyabbra ne lógjon be.

(7) A közút területének határától számított egy méter távolságon túl, ill. egyéb közterületen fás szárú növény ültetéséhez a jegyző által kiadott hozzájárulás szükséges.

(8) A hozzájárulás kiadására vonatkozó kérelmet – amely tartalmazza az elültetni kívánt fás szárú növény fajtáját, számát, valamint az ültetés pontos helyét – az e rendelet 5 §. (6) bekezdésében meghatározott módon kell benyújtani. A kérelemben foglaltakat a közterület-hasznosító szerv felülvizsgálja, szükség szerint a helyszínt ellenőrzi, és a bírálatra javaslatot tesz.”

3. § A közterület használatáról és annak feltételeiről szóló 18/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés h) és i) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Közterület-használati engedély nem adható ki:)

„h) olyan járdaszakaszra vagy egyéb területekre, ahol a tervezett helyfoglalás a jármű-és gyalogosközlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozza, utak és útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát, vagy a közlekedés biztonságát zavarja;
i) a közlekedést akadályozó, vagy annak biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok, műtárgyak -különösen karó, oszlop, autógumi, kő- elhelyezésére,”

4. § Ez a rendelet 2022. július 2-án lép hatályba.