Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 03- 2022. 11. 03

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.03.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a helyébe az alábbi szöveg lép:

„3. § Az étkeztetést, házi segítségnyújtást és a nappali ellátást az önkormányzat az általa fenntartott Jászapáti Egyesített Szociális Intézmény (a továbbiakban: Intézmény) útján nyújtja.”

2. § A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

„5. § (2) Házi segítségnyújtás keretében ellátást kell biztosítani a Szoc. tv. 63. §-a szerint gondozási szükséglettel rendelkező személyeknek.”

3. § A Rendelet 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„7. § Az étkezést igénybe vevő, térítési díjat (személyi térítési díj) köteles fizetni, melyet jövedelmi, vagyoni viszonyai, valamint az intézményi térítési díj figyelembe vételével kell megállapítani. A személyi térítési díj megállapítására a Szoc. tv. 114-116. §-ai, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm.rendelet rendelkezései az irányadók. A házi segítségnyújtásért és a nappali ellátásért személyi térítési díj nem kerül megállapításra.”

4. § A rendelet 8. §-a helyébe az alábbi szöveg lép:

„8. § (1) Az Intézmény intézményi díjainak a mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Nappali ellátást és étkezést is igénybe vevők esetén a térítési díj az étkeztetésre vonatkozó szabályok szerint alakul.”

5. § A Rendelet 9. § c) pontja hatályát veszti.

6. § A Rendelet 10. § (1), (3) és (4) bekezdés helyébe az alábbi szöveg lép:

„10. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet az Intézmény vezetőjéhez (a továbbiakban: Intézményvezető) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos véleményét az ellátásra szoruló egészségi állapotáról, amennyiben a kérelem étkeztetésre, házi segítségnyújtásra vagy a nappali ellátásba történő felvételre irányul.

(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről az Intézményvezető dönt és erről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételtől számított 8 napon belül a fenntartóhoz (Jászapáti Városi Önkormányzat) benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

(4) Az Intézményvezető külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést, házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül, utólag ebben az esetben is le kell folytatni.”

7. § A Rendelet 11. § első mondata helyébe a következő mondat lép:

„11. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről az Intézményvezető és az ellátást igénylő megállapodást köt.”

8. § A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„12. § (2) Az ellátás megszüntetéséről az Intézményvezető dönt és döntéséről írásban értesíti az ellátottat. Döntése ellen, annak kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz benyújtott fellebbezéssel lehet élni.”

9. § A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.