Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetőfenntartásról

Hatályos: 2023. 02. 22

Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetőfenntartásról

2023.02.22.

Bordány Nagyközség Önkormányzati Képviselő- testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület Bordány nagyközség 38. hrsz-ú, és 43. hrsz-ú területén „régi” és „új” elnevezésű köztemetőt tart fenn.

(2) A temetőben polgári, valamint – felekezetre, egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül - egyházi temetés egyaránt lebonyolítható.

2. § (1) (A temetkezési szolgáltatásokat az általa végezhető szolgáltatási körben mindazon személy vagy szervezet elvégezheti, amely a képviselő-testülettel rendszeres, vagy eseti megállapodást köt.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a rendszeres, illetve eseti megállapodások megkötésére.

(3) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit (ravatalozó épület, hűtő, stb.) és az ott lévő eszközöket önkormányzati rendeletben meghatározott díj ellenében vehetik igénybe.

(4) A temetkezési szolgáltatók a ravatalozó épület igénybevételét a temetést megelőzően legalább 48 órával kötelesek a fenntartó felé jelezni.

(5) A bérleti díjat a temetkezési szolgáltatók rendszeres, vagy eseti megállapodásban foglaltak szerint fizetik meg a fenntartó részére.

3. § (1) A temetőt táblákra, a táblákat sorokra, a sorokat pedig számozott sírhelyekre kell felosztani. A táblák határait a kijelölt útvonalak jelzik.

(2) Urna urnafalba történő temetésére a képviselő-testület a díszsírhelyekkel szemközti, a ravatalozó felöli oldalfalat jelöli ki.

(3) Urnasírhelyekbe történő temetésre a képviselő-testület a „B” Temető csatornával párhuzamos sort jelöli ki.

2. A temető használata

4. § (1) A sírhelyeket – a díszsírhelyek kivételével – az eltemettetést végzőknek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltani (egyszeri megváltás) és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jog időtartama:

a) koporsóval történő földbetemetés esetén 25 év,

b) urna földbetemetése esetén 10 év,

c) urnasírhelybe történő temetés esetén 25 év,

d) urna urnafalba történő temetése esetén 10 év,

e) koporsóval történő rátemetés esetén a sírhely megváltási ideje a rátemetéstől számított 25 év, de az első temetéstől számított 25 éves megváltási időt legalább 10 évvel meg kell hosszabbítani,

f) urnával történő rátemetés esetén a sírhely eredeti megváltási ideje legalább 10 évvel meghosszabbodik.

(2) A sírhelyek megváltási idejének kezdetét a koporsós betemetés, illetve rátemetés, urnaelhelyezés napjától kell számítani.

(3) A rendelkezési jog az (1) bekezdésben megjelölt időtartammal meghosszabbítható (újraváltható) akkor, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre.

(4) A sírhelyek méreteit a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4a)1 A sírhely felett rendelkezésre jogosult kérésére a megváltási idő rövidebb lehet az (1) bekezdésben foglalt időtartamnál.

(4b)2 A megváltási idő nem lehet rövidebb:

a) (1) bekezdés a) és c) pontja esetében 10 év,

b) bekezdés b) és d) pontja esetében 5 év,

(4c)3 Az újraváltás díj a fenti esetekben a megváltási díj időarányosan csökkentett része.

(5) A sírhelydíjakat, és a ravatalozó használatára vonatkozó díj mértékét a térítési és szolgáltatási díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet melléklete tartalmazza.

5. § (1) A temetőről a Polgármesteri Hivatal részletes térképet (tábla, sor, szám, elhalt neve) köteles készíteni és azt a temetőben kifüggeszteni, illetve a település honlapján közzé kell tenni.

(2) A temetőben a temetési helyekről a Polgármesteri Hivatal a törvényben meghatározott tartalmú és részletezettségű nyilvántartásokat vezeti.

(3) A részletes térképet és a temető-nyilvántartást évente pontosítani kell, a szükséges változtatásokat át kell vezetni.

(4) A temetési helyek számát, a megváltott temetési helyekre történt temetéseket és a lejárt sírhelyek újraváltását évente számbavenni, egyeztetni kell. A lejárt sírhelyek rendelkezésre jogosultjainak felhívásáról legalább évente szükséges gondoskodni.

(5) A lejárt, megváltásra nem kerülő temetési helyek újra használatba vétele, továbbá új parcella nyitása iránt szükség szerint kell intézkedni.

6. § (1) A síremléket, sírkövet szilárd alapra kell helyezni. Elkészíttetésükről a hozzátartozóknak kell gondoskodni.

(2) A síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el. Kidolgozásának, az anyagnak megfelelőnek kell lennie (nyers, csiszolt, fényezett). Állított, döntött vagy fekvő helyzetben egyaránt kialakítható, azonban az állított síremlék magassága nem haladhatja meg – a sírkerettel együtt számítva – a sírhely hosszanti méretét.

(3) Az urnafülkék lezárása a kolumbáriumfalban egységes méretű táblával történik, amelynek anyaga márvány vagy kőanyag (csiszolt vagy fényezett).

7. § (1) A sírok kiásásáról – amennyiben a hozzátartozó a temetkezési szolgáltató e tevékenységét nem kívánja igénybe venni – a hozzátartozó is gondoskodhat. További temetkezési szolgáltatási tevékenység végzésére az engedéllyel rendelkező személy vagy gazdasági szervezet jogosult.

(2) A sírok, síremlékek gondozásáról, ápolásáról a hozzátartozók kötelesek gondoskodni.

(3) Temetési hely megszűnése (pl. maradványok exhumálása), továbbá a temetési hely újraváltásának elmaradása esetén az ott lévő felépítmény elbontásáról és elszállításáról a temetési hely felett rendelkezésre jogosultja, annak hiányában az elhunyt örököse/jogutódja köteles.

8. § A sírtáblát megtelésekor be kell zárni. A bezárásról szóló hirdetményt a ravatalozónál, a sírhelytáblánál, a Polgármesteri Hivatalban ki kell függeszteni, illetve a település honlapján közzé kell tenni.

9. § (1) Ha a sírtábla bezárásától a 25 éves sírhelyhasználati idő eltelt, az újbóli temetések biztosítása érdekében a sírhelyeket ki kell üríteni.

(2) Ha a kiürítendő sírtábla átrendezésére nem kerül sor, a sírok – a sírhely egyidejű újraváltásával – a helyükön maradhatnak. Ha a sírok az eredeti helyükön nem maradhatnak, áthelyezésükről a hozzátartozóknak kell gondoskodni.

(3) Ha a hozzátartozók a kiürítéskor az áthelyezésről, illetőleg a sír eredeti helyén való fennmaradásáról nem gondoskodnak, a holttestmaradványokat közös sírban kell elhelyezni.

(4) A sírtábla kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője (halála esetén örököse) rendelkezik. Ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiürítésre megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a megjelölt időpontot követő hat hónap elteltével a sírjelet az önkormányzat értékesítheti. Az esetleges értékesítésből származó bevételről nyilvántartást kell vezetni. Az összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(5) A kiürítést annak megkezdése előtt legalább hat hónappal hirdetmény kifüggesztésével, továbbá három alkalommal egy országos és egy megyei napilapban közhírré kell tenni, illetve a település honlapján közzé kell tenni.

3. A temető rendje

10. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja,

b) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják,

c) a temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni engedély nélkül lehet,

d) díjat kell fizetni a ravatalozó használatáért,

e) temetőfenntartási hozzájárulást kell fizetni a temetőben végzett vállalkozási tevékenység (sírhely készítés, felújítás, sírtisztítás, stb.) során igénybe vett energia használatért.

(2) A temetőben a nyitva tartás nem korlátozott, így az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik.

11. § (1) A sír felnyitására csak a szükséges sírnyitási engedély megszerzése után kerülhet sor.

(2) Exhumálás, hamvak kivétele esetén a sír felnyitására:

a) március 1-től szeptember 30-ig 04 órától 08 óráig,

b) október 1-től február 28-ig 07 órától 10 óráig kerülhet sor.

12. § (1) A temetőben szemetelni, a síremlékeket, kegyeleti tárgyakat, növényzetet és egyéb díszítő anyagokat rongálni, bepiszkítani, eltávolítani tilos.

(2) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - a munka megkezdése előtt 3 munkanappal be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban. A temetőfenntartási hozzájárulás megállapításához a bejelentés tartalmazza az energiafelhasználási igényt.

(3) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a gondozást végző személy csak a kijelölt helyen, konténerekben, szemétgyűjtőkben helyezheti el.

(4) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és elvinni tilos.

4. Záró rendelkezések

13. §4

14. §5

15. §6

16. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Sírhelyek, urnafülkék mérete

Sírhelyek mérete:

hossza

szélessége

mélysége

Egyes sírhely

210 cm

90 cm

200 cm

Kettős sírhely

210 cm

190 cm

200 cm

Hármas sírhely

210 cm

290 cm

200 cm

Gyermeksírhely

130 cm

90 cm

200 cm

Temetési helyen koporsós temetést mindaddig nem lehet végezni, míg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 méternél magasabb.

Rátemetés esetén a sírt úgy kell lemélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata minimum 160 cm mélységre kerüljön.

Urnafülkék mérete:

30 x 30 x 30 cm belméret (szilárd lappal zárható).

Urnasírhelyek mérete:

Hossza: 130 cm, szélessége: 65 cm

(belseje símított betonnal készített)

2. melléklet7

1

A 4. § (4a) bekezdését a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4. § (4b) bekezdését a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 4. § (4c) bekezdését a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 2. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.