Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 04. 27

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.04.27.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra az alábbi helyi adókat vezeti be:

a) idegenforgalmi adó,

b) helyi iparűzési adó,

c) építményadó.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Életvitelszerűen használt lakóingatlan: az az ingatlan, amelynek vonatkozásában a természetes személy adóalany esetén az alábbi együttes feltételek az év 12 hónapjában fennállnak:

a) naptári éven át folyamatosan, megszakítás nélkül közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe és ezt hitelt érdemlően számlamásolatokkal igazolja,

b)1 ezen adótárgy bejelentett, kizárólag lakás céljára használt lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti címe szerepel értesítési, elsődleges levelezési címként a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál,

c)2 Siófok Város Önkormányzatának illetékességi területén nem rendelkezik más olyan ingatlannal, mely után építményadó mentességet vagy kedvezményt vesz igénybe,

d) nem létesített a lakóhelyétől eltérő tartózkodási helyet, kivéve ha a lakóhelyétől eltérő tartózkodási hely létesítését kizárólag nappali képzésen folytatott középiskolai és felsőoktatási tanulmányainak idejére jelentette be.

2.3 Lakás céljára történő használat: ha az ingatlant az adó alanya a naptári év egészében lakóhelyként, életvitelszerű tartózkodás céljára használja, az ott tartózkodás nem rendszertelen, nem idényjellegű, nem nyaralás, üdülés célját szolgálja és az ingatlan lakás céljára történő használata a közüzemi díjak rendszeres, éven át tartó igénybevételével is alátámasztható.

2. Idegenforgalmi adó

3. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 550,- Ft.

3. Helyi iparűzési adó

4. § Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2 %-a.

5. §4 Mentes az adó megfizetése alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó vagy vállalkozás akinek, vagy amelynek vállalkozás szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

4. Építményadó

6. § (1) Az adó alapja az épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény) m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó évi mértéke:

a) az I. övezetben (a Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és a parti sáv közötti terület):

aa) 80 m2-ig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 780,- Ft/m2,

ab) 80 m2 felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 170,- Ft/m2,

ac) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, valamint kereskedelmi egység és szállásépület után 1 170,- Ft/m2,

ad) üdülő után 1 310,- Ft/m2.

b) a II. övezetben (Siófok város közigazgatási területe az I. övezet és a parti sáv kivételével):

ba) a lakás céljára szolgáló épület, épületrész és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, valamint kereskedelmi egység és szállásépület után 780,- Ft/m2,

bb) üdülő után 1 310,- Ft/m2.

c) a III. övezetben (parti sáv):

ca) 80 m2-ig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 235,- Ft/m2,

cb) 80 m2 felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 850,- Ft/m2,

cc) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 170,- Ft/m2,

cd) kereskedelmi egység, szállásépület után 1 290,- Ft/m2,

ce) üdülő után 1 850,- Ft/m2.

5. Építményadó kedvezmény

7. § (1)5 Az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után, ha az adóalany az adóév első napjától az adóév egészében ténylegesen életvitelszerűen lakóhelyként használja - az adóalanyt az alábbiak szerint adókedvezmény illeti meg:

a) amennyiben az I. övezetben található lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy életvitelszerűen ott lakik, az épület, épületrész 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában) a megállapított építményadó 60 %-ának, 80 m2 felett pedig a megállapított építményadó 50 %-ának erejéig;

b) a II. övezetben található lakás céljára szolgáló épület, épületrész hasznos alapterülete 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában), amennyiben a tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy az adótárgyként bejelentett lakás céljára szolgáló ingatlanát életvitelszerűen használja;

c) amennyiben a III. övezet parti sávban található lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy életvitelszerűen ott lakik, az épület, épületrész 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában) a megállapított építményadó 60 %-ának, 80 m2 felett pedig a megállapított építményadó 50 %-ának erejéig.

(2)6 Az (1) bekezdésben meghatározott építményadó kedvezményre jogosult adóalany a kedvezménnyel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15. napjáig, az adatbejelentő nyomtatvány benyújtásával kezdeményezheti az adóhatóságnál. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő és a kedvezmény megállapítására irányuló kérelem automatikus elutasítását vonja maga után.

(3)7 Az adatbejelentés benyújtásakor az ingatlan életvitelszerű használatára benyújtandó igazolásokat

a) lakcímkártyát,

b) a közüzemi szolgáltatások igénybevételét igazoló tárgyév január 1-jét magában foglaló elszámolási időszak közüzemi számláit (áram, gáz, víz, hulladékszállítás) csatolni kell.

(4) Az építményadó kedvezmény egy lakás esetében érvényesíthető.

6. Záró rendelkezések

8. §8

9. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § 1. pont b) alpontja a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § 1. pont c) alpontja a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § 2. pontja a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdése a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (3) bekezdése a Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.