Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 05

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában kapott meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020 (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése alapján az Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság és az Oktatási-, Kulturális, Egészségügyi,- Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Rendszeresen nyújtott lakásfenntartási támogatásnál, a gyógyszertámogatásnál, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásnál és a letelepedési támogatásnál akut betegség okán táppénzes állomány miatti jövedelem csökkenés nem lehet a támogatás megállapításának jogalapja, ebben az esetben a foglalkoztatási jogviszony szerinti teljes havi munkabér/ illetmény nettó összegét kell igazolnia a kérelmezőnek, és a jogosultság vizsgálatánál ezzel kell számolni.

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 3. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Ha a Jegyző vitatja a szociális rászorultság tényét, akkor környezettanulmány alapján ellenőrizheti a kérelemben foglaltak helytállóságát.

2. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 1000.- Ft.”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakásfenntartási támogatásban részesíthető kérelemre az, aki)

„c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 430 %-át, egyszemélyes háztartásnál az 500 %-át, és

(3) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A támogatás havi összege a rendelet (3) bekezdés b) pontja szerinti lakásfenntartás elismert havi költségének 15 %-a. Amennyiben írásban igazoltan tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő személy él életvitelszerűen a háztartásban, a támogatás fentiek szerint számított havi összege 20 %-kal nő. A támogatás mértéke legalább 6.500.- Ft/hó, legfeljebb azonban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-a.”

3. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba, és 2022. október 6-án hatályát veszti.

4. § (1) A rendelet rendelkezéseit a lakásfenntartási támogatás megállapítása iránt folyamatban lévő eljárásban is alkalmazni kell.

(2) A már megállapított támogatások összegét e rendeletben foglaltak alapján a rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül felül kell vizsgálni. A már megállapított támogatások vonatkozásában e rendelet hatályba lépésének napjától az e rendelet szerint számított támogatási összegek illetik meg a jogosultsággal rendelkezőket, amelyről írásban ki kel értesíteni az érintetteket.

Horváth Zsolt
polgármester

dr. Boldoczki Krisztina
jegyző