Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.01.

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) 2. §‑a helyébe következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat képviselő-testülete: Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület).

(2) A Képviselő-testület létszáma 21 fő. A Képviselő-testület tagjai: az egyéni választókerületekben megválasztott 14 fő, a kompenzációs listán megválasztott 6 fő valamint a polgármester. A Képviselő-testület tagjainak névjegyzékét e rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület hivatalának hivatalos elnevezése: Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal).”

2. § Az Ör. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti indítványt a polgármesterhez kell benyújtani. Az ülés konkrét időpontjáról a polgármester dönt. A Kormányhivatal vezetőjének ilyen indítványára az Mötv. rendelkezései az irányadóak.”

(Az elnök a felszólalótól megvonhatja a szót, ha azt állapítja meg, hogy a hozzászólalása)

„c) e rendeletben meghatározott időkorlátot meghaladja.”

4. § Az Ör. 26. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A napirendi pont tárgyalásának megkezdésekor a polgármester, az alpolgármester vagy bármelyik képviselő indítványozhatja)

„a) az adott napirendi pont tárgyalására fordítható időkeret legfeljebb 60 percben történő megállapítását,”

5. § Az Ör. 43. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Képviselő-testületi ülésről készült hangfelvétel a jegyző vagy megbízottja jelenlétében hallgatható meg. A nyilvános ülés hangfelvételéről a választópolgárok jegyzeteket készíthetnek. A zárt ülés hangfelvételét csak az adott zárt ülésen jelen lenni jogosultak hallgathatják meg.”

6. § Az Ör. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

7. § Az Ör. 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

8. § Az Ör. 1. számú függeléke helyébe a 3. melléklet lép.

9. § Ez a rendelet 2022. június 1. napján lép hatályba.

Záradék:
A rendelet 2022. május 27. napján az Önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján kifüggesztésre, az Önkormányzat hivatalos honlapján közzétételre került.

1. melléklet

Az Ör. 1. melléklet 1.17. pontjában az „illetőleg” szövegrész helyébe a „vagy” szöveg lép.

2. melléklet

1. Az Ör. 4. melléklet IV. pontjában foglalt táblázat 4. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

4.

Népjóléti és Lakásügyi Bizottság

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés , 36. § (1) bekezdés , 45. § , 47. § (1) bekezdés , 49. § (1) bekezdés , 50. §

Az Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítésének elrendelése esetén a megtérítés összegét, valamint pénzegyenértékét és a kamat összegét (a továbbiakban együtt: megtérítendő ellátás) – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból az Önkormányzat Képviselő-testületének Népjóléti és Lakásügyi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság)
a) elengedheti, ha a megtérítendő ellátás összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 300%-át;
b) legfeljebb 50%-kal csökkentheti, ha a megtérítendő ellátás összege nem haladja meg a nyugdíjminimum 500%-át.

Fogyatékos személyek díjhátralék-kiegyenlítő támogatásában részesítheti a Bizottság azt a személyt, aki az Önkormányzat közigazgatási területén lévő
a) az Önkormányzat vagy az Önkormányzat tulajdonosi részesedésével működő gazdasági társaság tulajdonában álló lakásban bérlőként, bérlőtársként, társbérlőként;
b) saját tulajdonában (résztulajdonában) álló lakásban;
c) más tulajdonában álló lakásban az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti vagy használati jog jogosultjaként
lakik, és önhibáján kívül lakhatási költségei (a továbbiakban: közüzemi díjak) megfizetésének elmulasztása miatt jelentős hátralékot halmozott fel.

A Bizottság azt az eltemettetésre köteles személyt, aki a 44. § (1) bekezdésben meghatározott hozzátartozója eltemettetéséről nem gondoskodott, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben mentesítheti, ha
a) az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a helyi jövedelemalap 350%-át;
b) az eltemettetésre köteles személynek és családjának nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona; és
c) a 44. § (1) bekezdésben meghatározott elhunyt hozzátartozó hagyatéka nem nyújt megfelelő fedezetet a hagyatéki teherként bejelentett temetési költségek kielégítésére.

Egyszeri kiegészítő rendkívüli év végi támogatásban részesítheti a Bizottság azt a személyt, aki az e rendeletben meghatározott feltételek szerint a tárgyévet megelőző év november 15. napja és a tárgyév november 14. napja között az e rendelet szerinti szociális ellátásban részesült.

A 48. §‑ban foglaltakon túl a Bizottság – a polgármester javaslata alapján – méltányosságból, évente legfeljebb egy alkalommal 100 000 Ft-ot meghaladó, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó összegű rendkívüli települési támogatást állapíthat meg annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a helyi jövedelemalap 275%-át.

A 48–49. §‑ban foglaltakon túl a Bizottság – a polgármester javaslata alapján – legfeljebb a helyi jövedelemalap 200%-át meg nem haladó havi összegű rendkívüli települési támogatást állapíthat meg 12 hónapra annak a személynek,
a) aki életművével Újpesten belül, országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, vagy Újpest közösségének, életének, hagyományainak gazdagításához járult hozzá; valamint
b) akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem együttesen nem haladja meg a helyi jövedelemalap 500%-át.”

2. Az Ör. 4. melléklet V. pontjában foglalt táblázat 15. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

15.

polgármester

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelet 3. § , valamint 7. § (2) bekezdés .

A Képviselő-testület – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik vagy törvény a hatáskör átruházását kizárja – az e rendeletben szabályozott hatáskörei gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

A Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítésének elrendelése esetén a kötelezett kérelmére a polgármester legfeljebb 12 havi részletfizetést engedélyezhet, amennyiben a megtérítendő ellátás egy összegben történő megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné.”

3. Ör. 4. melléklet V. pontjában foglalt táblázat a következő 23. és 24. sorral egészül ki:

23.

polgármester

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 4. melléklet V.23. pontja

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a mindenkor hatályos személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló jogszabály alapján a nyári zárva tartás időtartamával kapcsolatos fenntartói döntés meghozatalára.

24.

polgármester

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének a Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelet 4. melléklet V.24. pontja

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a mindenkor hatályos nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a nyári és a decemberi zárva tartás időtartamával kapcsolatos fenntartói döntés meghozatalára.”

1. függelék a 22/2019. (X. 30.) önkormányzati rendelethez

A Képviselő-testület tagjai
ALTFATTER ADALBERT
CZIGLER LÁSZLÓ
CZINKE SÁRA
DR. DABOUS FAYEZ
DÉRI TIBOR
FARKAS ISTVÁN
HLADONY SÁNDOR
KANÁSZ–NAGY MÁTÉ
MOLNÁR TIBOR
NAGY ISTVÁN
OZSVÁTH KÁLMÁN
PERNECZKY LÁSZLÓ
RÁCZ NORBERT
RÁDI ATTILA
SZABÓ BALÁZS
DR. SZABÓ BÉLA
DR. SZABÓ GÁBOR
SZÉCSI PÉTER PÁL
SZECSŐDI TAMÁS
DR. TRIPPON NORBERT