Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 06. 01

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.31.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében és 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A 19/A. § (2) bekezdése tekintetében a rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat illetékességi területén működő állami fenntartású köznevelési intézménybe, továbbá az Önkormányzat által fenntartott óvodába beiratkozott gyermekekre, tanulókra.”

(E rendelet alkalmazásában)

„f) életvitelszerű tartózkodás: a magánszemély azon lakcímén történő folyamatos tartózkodás, ahol a mindennapi élethez szükséges tevékenységeket folytatja, ahonnan szervezi az életét (onnan jár dolgozni, köznevelési intézménybe vagy gyermekjóléti intézménybe), továbbá amely elsődleges elérhetőségi címként jelenik meg a hatóságoknál.”

3. § A Rendelet 16. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A 2021. január 1. és 2021. december 31. napja között született, a 19/A. § (1) bekezdés szerint babaköszöntő csomagra jogosult gyermekek családja részére az Önkormányzat tízezer forint értékű ajándékutalványt nyújt. Az utalvány kizárólag babaruházatra, babafelszerelésre és babaápolási termékekre váltható be, nem visszaváltható, és 2022. december 31. napjáig használható fel.”

4. § A Rendelet 18/B. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„4/B. Veszélyhelyzeti támogatás”

5. § A Rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § (1) A Polgármester a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján lefolytatott pályázati eljárás keretében támogatást nyújt szociálisan rászorult családok gyermekei részére nyári táboroztatásra, amennyiben a családban az egy személyre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér összegét. A támogatásra jogosultak körét – az adott időszak jogszabályi keretei között – az Önkormányzat minden év április 30-ig pályázat keretében szabályozza.

(2) A Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslata alapján, kérelemre támogatást nyújt egyházi, karitatív és civil szervezetek részére a pénzeszközök átadásának, átvételének rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak alapján.

(3) A Szociális és Egészségügyi Bizottság - kérelemre - támogatást nyújt speciális ellátásokhoz, amennyiben a kérelmező családjában az egy személyre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér összegét. A támogatás összege legfeljebb 150 ezer forint, mely egy évben egy alkalommal vehető igénybe.”

6. § A Rendelet 5. alcíme a következő 19/A. §-sal egészül ki:

„19/A. § (1) Az Önkormányzat természetbeni támogatásként a gyermek születését követően – a Védőnői Szolgálat útján eljuttatott – babaköszöntő csomaggal támogatja az újbudai lakcímen életvitelszerűen tartózkodó családok újszülött gyermekeit.

(2) Az Önkormányzat természetbeni támogatásként az Önkormányzat illetékességi területén működő állami fenntartású köznevelési intézményekben szeptember hónapban az 1-4. évfolyamot megkezdő tanulókat iskolakezdési csomaggal, az Önkormányzat által fenntartott óvodába újonnan beiratkozott gyermekeket óvodakezdési csomaggal támogatja.

(3) Az újbudai lakcímmel rendelkező, de nem újbudai vagy nem állami fenntartású újbudai köznevelési intézményt látogató, szeptember hónapban az 1-4. évfolyamot megkezdő tanulót az Önkormányzat – az Újbudai Humán Szolgáltató Központ útján biztosított – iskolakezdési csomaggal támogatja. Az iskolakezdési csomagra vonatkozó kérelem benyújtására nyitva álló idő tárgyév június 15. és szeptember 30. napja közötti időtartam.

(4) Újbudai jegyes csomagra jogosult az a jegyespár, akik házassági szándékukat a Polgármesteri Hivatalnál hivatalosan bejelentik, és a jegyespár legalább egyik tagja az Önkormányzat illetékességi területén a bejelentés időpontjában lakcímmel rendelkezik, amennyiben az Önkormányzat az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletében erre a célra fedezetet biztosított.”

7. § Hatályát veszti a Rendelet

b) 4/A. alcím címe.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.