Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.01.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Rendelet hatálya alá tartozó településképi véleményről, a településképi bejelentés tudomásulvételéről, a bejelentés köteles tevékenység megtiltásáról, a településképi kötelezésről és a településkép-védelmi bírság kiszabásáról önkormányzati hatósági hatáskörben a Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelete alapján a polgármester dönt.

2. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 9/A. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kerületi ideiglenes védelem alá helyezésről és annak megszüntetéséről az érintett ingatlan tulajdonosát írásban értesíteni kell. Az eljárásonként több mint ötven tulajdonos értesítése során az Ákr. hirdetményi közlésre vonatkozó szabályai alkalmazhatóak. Az értesítésről a Főépítész gondoskodik.

3. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A homlokzatfelületre vonatkozó egyedi építészeti településképi követelmények:

a homlokzaton nem alkalmazható anyagok – kivéve a meglévő burkolat hiánypótlásának esetét –)

„bb) ragasztott burkolat kialakításánál kőporcelán, szabálytalan formájú ciklop kő vagy kőlap,”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 16. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Üzlet portáljára és kereskedelmi rendeltetés földszinti homlokzati kialakítására vonatkozó egyedi építészeti településképi követelmények:)

„d) a járdaszinttől számított 2 méteres magasságig a portálon belüli kirakat üvegfelületének a bevilágítást biztosító áttetszősége nem szűntethető meg, áttetsző felület megszüntetése céljából nem fóliázható, nem festhető le, matricát, öntapadós felületet nem tartalmazhat, kivéve a portálon belüli üzletjelzés létesítésének esetében.

4. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 17. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A homlokzatfelújítás, utólagos hőszigetelés, nyílászárócsere esetére vonatkozó a 16. §¬ban foglaltakon túli további egyedi építészeti településkép követelmények:)

„b) a nyílászárók cseréje vagy felújítása esetén nem változtatható meg az épület homlokzatán alkalmazott nyílászárók osztásrendje, jellemző formája, osztásainak hierarchiája és színe, kivéve
ba) a teljes homlokzatra - zártsorú beépítés esetén a szomszédos épületek homlokzatára is - kiterjedő színezési és a nyílászárók anyagát, tok-szárnyszerkezetét, osztását, osztásainak hierarchiáját bemutató terv alapján történő egyidejű nyílászárócserét, vagy
bb) az eredeti tervekhez igazodó nyílászárócserét,

5. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kerítés oszlopának, pillérének, faltestének anyagaként az alábbiakon kívül más nem alkalmazható)

„c) a fém vagy fa.

6. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Közterület felé néző kerítés – kivéve a (4) bekezdés szerinti létesítményt –:]

„b) lábazatot úgy kell kialakítani, hogy az igazodjon a szomszédos ingatlanok kerítéseinek lábazatához,

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Közterület felé néző kerítés – kivéve a (4) bekezdés szerinti létesítményt –:]

„e) tömör (0%-os áttörtségű) kialakítású kerítésszakasz hossza nem haladhatja meg a 2,0 métert,

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szomszédos telkek közötti – nem közterület felé néző – telekhatáron kialakított kerítés)

„b) tömör (0%-os áttörtségű) kialakítású kerítésszakasz létesíthető úgy, hogy hossza nem haladhatja meg a 3,0 métert.
ba) hossza nem haladhatja meg a 3,0 métert és
bb) az így kialakított szakaszok összhossza nem haladhatja meg az adott telekhatár hosszának 25%-át.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 23. § (5) bekezdés b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A portálon belül történő elhelyezés esetén az üzletjelzések közül

az önálló betűkből álló feliratra és a táblaként kialakított üzletjelzésre vonatkozó további szabályok:)

„ba) rendeltetési egységenként (cégenként, üzletenként) több darab is létesíthető,

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 23. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Napernyő, árnyékoló új vagy meglévő épület közterületről látható homlokzatán nem helyezhető el, kivéve fedetlen teraszra, illetve a portálhoz és azon belül a kirakathoz, vendéglátó teraszhoz tatozóan, mely esetben

a) a színe illeszkedjen az épület homlokzati színvilághoz a 38/I. § (3) d) pont együttes betartásával,

b) a felülete legyen homogén,

c) ne legyen rajta reklám.”

8. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Légkondícionáló vagy kültéri (külső térrel közvetlen kapcsolatú) egységet igénylő egyéb gépészeti berendezés meglévő épületen való utólagos elhelyezésére vagy központi klímaberendezés nélkül létesíthető új épületen való elhelyezésére vonatkozó előírások:]

„a) közterületről látható homlokzaton úgy helyezhető el, ha korlát, mellvéd, üzletjelzés takarja, kivéve a takarás nélkül is elhelyezhető riasztóberendezést,

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Légkondícionáló vagy egyéb gépészeti rendszer kültéri egysége épületen kívül - nem épületre szerelve -, vagy önálló tartószerkezeten (kertben) felszín felett nem helyezhető el, még takartan sem, kivéve kukatároló oldalfalát.”

9. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdés d) pont db) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Nagyvárosias karakterű meghatározó területen a magastetőre vonatkozó szabályok:

a meglévő épület)

„db) udvar felőli magastetejének -zártudvaros kialakítás eseten - átalakítása (tetőterének beépítése) során az érintett udvari homlokzat homlokzatmagassága nem haladhatja meg a vele szemközti - változással nem érintett - homlokzat homlokzatmagasságát vagy szemközti épületszárny hiányában a szemközti telekhatártól mért távolságot.”

10. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 32. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Hegyvidék meghatározó területein a magastetőre vonatkozó szabályok:

az épület közterület felé néző magastetejének felületén)

„cb) a Történeti villanegyed meghatározó területen nem megengedett a bb) alpont szerinti, ereszt megszakító tetősíkból kiugró- vagy tetősíkba bevágott terasszal való tagolás,

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A Társasházas meghatározó területen a homlokzati vakolat színezésénél a telített szürke is megengedett.

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 32. § (6) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Hegyvidék meghatározó területein a zöldfelület kialakítására és a kerti építményekre vonatkozó szabályok:

önálló – kerti építményként kialakított – pergola)

„ab) alatta burkolt felület létesíthető,”

11. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/A. § (3) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Pesthidegkút-Ófalu hagyományos beépítésű részére vonatkozó, a (2) bekezdésben foglaltakon túli, további szabályok:]

„f) oromdeszka nem helyettesíthető szegély vagy szegőcseréppel,

12. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/J. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Építési reklámháló vagy képi tartalommal ellátott építési védőháló a kerület területén nem helyezhető el még átmeneti időre sem és még az építési tevékenység időtartamára sem, kivéve az épület homlokzatát ábrázoló megjelenítést.

13. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/K. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 38/J. § (3) a)-c) bekezdések szerinti utcabútoron - utasvárón, kioszkon, telefonfülkén, közterületi illemhelyen - reklámhordozóként és reklámhordozót tartó berendezésként utcabútoronként kizárólag CityLight formátumú eszköz helyezhető el.

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/K. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Cityboard formátumú eszköz reklám céljára kizárólag az Árpád Fejedelem útján helyezhető el.

14. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/L. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az információs célú berendezések információ közzétételére alkalmas felülete nem alakítható ki digitálisan kivéve az önkormányzati faliújságot és a Nagyvárosias karakterű meghatározó területen és KÖu övezetek menti területeken a CityLight- és CityBoard formátumú eszközt.

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/L. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) CityLight- és CityBoard formátumú eszköz digitális kijelzővel kizárólag a Nagyvárosias karakterű meghatározó területen és KÖu övezetek menti területeken létesíthető.

15. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 39. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(Kötelező szakmai konzultációt kérni legalább egy alkalommal)

„d) építési engedélyezési eljárás előtt, műemlék, műemléki környezetben lévő ingatlan esetén.

16. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 45. § (6) bekezdés a) pont aa) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Polgármester a TVTv-ben meghatározott határidőn belül a tervezett építési tevékenységet, reklám és reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésváltoztatást

tudomásul veszi, – feltétel meghatározásával vagy anélkül –, ha a bejelentés megfelel)

„aa) a TRK. 26/B. § (2) és (3), továbbá a TRK-új. 47. § (1) bekezdésében meghatározott követelményeknek, és

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 45. § (6) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Polgármester a TVTv-ben meghatározott határidőn belül a tervezett építési tevékenységet, reklám és reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésváltoztatást)

„b) elutasítja, és - az elutasítás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha
ba) a tervezett építési tevékenység nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi követelménynek,
bb) a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezése nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek, vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,
bc) a tervezett rendeltetésváltozás nem felel meg a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek,
bd) a Rendelet 46. §-ában felsorolt elbírálási szempontok sérülnek,
c) megszünteti az eljárást, ha a kérelem nem felel meg a TRK. 26/B. § (2) és (3), továbbá a TRK-új. 47. § (1) bekezdésében meghatározott követelményeknek, vagy az eljárás okafogyottá válik.

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 45. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A bejelentés elbírálásáról szóló döntés a kérelemhez benyújtott záradékolt tervdokumentációval együtt érvényes.

17. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet

a) 7. § (3) bekezdésében a „szakértő(k) bevonásával – „értékvizsgálati dokumentációt készíttet” szövegrész helyébe a „szakértő(k) bevonásával – „értékvizsgálati dokumentációt" készíttet”

b) 44. § (1) bekezdés k) pont nyitó szövegrészében az „és legfeljebb 180 napig fennálló” szövegrész helyébe az „és 30-180 napig fennálló” szöveg lép.

18. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 1.a melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

19. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet

a) 16. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja,
b) 19. § (3) bekezdés c) pontja,
c) 19. § (3) bekezdés g) pontja,
d) 19. § (4) bekezdés b) pontja,
e) 23. § (4) bekezdés g) pontja,
f) 28. § (5) bekezdése,
g) 38. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja,
h) 38. § (1) bekezdés b) és c) pontja,
i) 38/A. § (3) bekezdés c) pont cb) alpontja,
j) 38/A. § (3) bekezdés e) pont eb) alpontja,
k) 44. § (1) bekezdés c) pontja,
l) 44. § (1) bekezdés i) és j) pontja,
m) 44. § (1) bekezdés l) pontja,
n) 44. § (1) bekezdés n) pontja,
o) 44. § (1) bekezdés q)–v) pontja,
p) 45. § (7) bekezdése.

20. § Hatályát veszti az egyes kerületi helyi értékek ideiglenes védelméről szóló 21/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelet.

21. § E rendelet a rendelkezéseit, a hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

22. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba, és 2022. június 2-án hatályát veszti.