Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünetről

Hatályos: 2022. 02. 18
a 2022. évi igazgatási szünetről
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Általános indokolás:
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület a Kormány ajánlásának figyelembevételével - a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
A Kormány ajánlását a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka-végzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 13. § - 15. §-ai tartalmazzák.
A Korm. rendelet alapján:
- nyáron öt egybefüggő naptári hét adható ki, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart,
- télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.
Sok esetben gondot okozott a hivatali dolgozók évi rendes szabadságának kiadása. Erre jelenthet részben megoldást az igazgatási szünet elrendelése.
Ugyanakkor a legtöbb közigazgatási és egyéb közhatalmi szerv is él ezzel a lehetőséggel, ez is meghatározó a hatékony ügyintézés szempontjából az érintett időszakokban.
A kialakult gyakorlat azt mutatja, hogy a dolgozók többsége nyáron, valamint a karácsony és újév közötti időszakban veszi ki a szabadságát. Fentiekre tekintettel 2022. augusztus 1. – augusztus 14. (10 munkanap) között, valamint 2022. december 19. és 2022. december 30. napja (9 munkanap) közötti időszakra terveztük meg az igazgatási szünetet a Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatalban.
Természetesen az igazgatási szünet ideje alatt is biztosítani szükséges a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, amelyre ügyeleti formában kerül sor.
Részletes indokolás
Az 1 §-hoz:
A rendelet területi hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz:
A Kormány ajánlására figyelemmel a nyári és a téli igazgatási szünet időpontját tartalmazza.
A 3. §-hoz:
A hatályba lépésre vonatkozóan tartalmaz rendelkezést.