Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szakmár Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 22
Szakmár Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva alkotta meg Szakmár Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletet.
A költségvetési rendelet előkészítése, elfogadása rendjéről az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (2)-(3) bekezdése, valamint 25. § (1) bekezdése rendelkezései alapján a helyi önkormányzatoknak a 2022. évi költségvetést 2022. március 15. napjáig kell elfogadni.
A költségvetési rendelethez kapcsolódó kötelezettségek elmulasztása esetén a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111/A. §-a a következőképpen rendelkezik: Ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, államháztartási beszámolási kötelezettségének vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások folyósítása az államháztartásról szóló törvényben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül. Az Áht. 83. § (6) bekezdése alapján, ha a helyi önkormányzat a Mötv. 111/A. §-a szerinti valamely kötelezettségének nem tesz eleget, a helyi önkormányzatokért felelős miniszter a kötelezettség teljesítésére meghatározott határidő utolsó napját követő hónap első napjától a mulasztás megszüntetéséig a nettó finanszírozás alapján a helyi önkormányzatot megillető támogatás folyósítását felfüggeszti.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet előírásait. A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, államigazgatási, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
Részletes indokolás
Az 1–23. §-hoz
1. §-hoz: Általános rendelkezések fejezetcím alatt a rendelet hatályát határozza meg.
2. §-hoz: A költségvetés bevételei és kiadásai fejezet cím alatt az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről rendelkezik. Megállapítja a bevételi főösszeget, a kiadási főösszeget.
3. §-hoz: A 2022. évi költségvetés bevételeinek és kiadásainak kiemelt előirányzatait részletezi, továbbá az adósságot keletkeztető ügyletek szükségességéről rendelkezik.
4-5. §-hoz: A költségvetés hiányát és a költségvetési hiány finanszírozásának módját határozza meg.
6. §-hoz: A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többlet felhasználásának módjáról rendelkezik.
7. § -hoz: Létszámelőirányzatot határozza meg.
8. § -hoz: Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulásról rendelkezik.
9. §-hoz: Az önkormányzat 2022. évi költségvetése többéves kihatással járó döntéseiről rendelkezik.
10. §-hoz: A megállapított bevételek és kiadások önkormányzati szintű, közös hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 3.,4. és 5. melléklet szerint határozza meg.
11. §-hoz: A 2022. évi költségvetés előirányzat-felhasználási ütemtervét, valamint a 2022. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei és kiadásait hagyja jóvá.
12. §-hoz: Közvetett támogatásokról rendelkezik.
13. §-hoz: Általános végrehajtási szabályokat határoz meg.
14-17. §-hoz: Részletszabályokat határoz meg. A bevételi és kiadási előirányzatok megváltoztathatóságáról és felhasználásáról rendelkezik, valamint felhatalmazást kap a polgármester az önkormányzati tartalék terhére történő kötelezettségvállalásra illetve veszélyhelyzetben 2.000.000,- Ft összegig történő intézkedésre.
18. §-hoz: Az önkormányzat maradványának igénybevételének jóváhagyásáról rendelkezik.
19. § -hoz: A beruházásokkal, felújításokkal kapcsolatos döntéshozatal rendjét határozza meg.
20. §-hoz: Civil szervezetek, önszerveződő közösségek támogatásáról rendelkezik.
21. § -hoz: A létszám és bérgazdálkodás szabályai fejezeten belül a személyi juttatások előirányzatával kapcsolatos rendelkezéseket fogalmazza meg. A Szakmári Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozóan 46.380,-forintban állapítja meg az illetményalapot. és rögzíti a cafetéria juttatás éves keretét.
22-23. §-hoz: A záró rendelkezések fejezetcím alatt a jogszabály alkalmazásáról, hatályba lépéséről, valamint hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.