Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 24
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmára vonatkozó előírásokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdése rögzíti, amely szerint az Önkormányzat, valamint az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv (Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal) költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait elkülönítetten kell bemutatni működési és felhalmozási megbontásban.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (4) bekezdése előírásának megfelelően a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető. Az Önkormányzat költségvetési rendelete működési hiánnyal – az előző évekhez hasonlóan – 2022. évben sem számol.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására – a rendeletben szereplő mértékig – a tervezett bevételek fedezetet nyújtanak. Önként vállalt feladatellátás csak saját bevételből valósítható meg. A gazdálkodásban likviditási problémát okozhat a tervezett közhatalmi bevételek elmaradása!
A költségvetési rendelet alapját képezi Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény.
Az önkormányzat működési támogatása az előző évhez viszonyítva csökkent, az Önkormányzati Hivatal 4.800.00 Ft-tal kevesebb működési támogatással számolhat. A szociális feladatok ellátásának támogatása 1.288.000 Ft összeggel növekedett.
A fizetési számlához kapcsolódóan az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla hozzájárulás mértéke 2022. évben is legfeljebb nettó 1.000 Ft/hó.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2022.évben 38 650 Ft, azonban a 2022. évi központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdése szabályozza, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben 2022. évben a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – magasabb összegben is megállapíthatja az illetményalapot. Az Önkormányzati Hivatal esetében az illetményalap 2022. évben is 60.000 forint.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény összege 2022. évben is változatlan összegű, amely gyermekenként 6.000 Ft (alapösszegű támogatás), illetve 6.500 Ft (emelt összegű támogatás)
A költségvetési rendelet fő célja az Önkormányzat és költségvetési szerve pénzügyi egyensúlyának fenntartása, az előírt kötelező feladatellátás biztosítása, valamint a tervezett felhalmozási kiadások megvalósítása.
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének összevont:
tervezett kiadási fő összege
244 020 813
Ft
tervezett bevételi fő összege
244 020 813
Ft.
1. A bevételek elemzése
A tervezett bevételek részletezését a rendelet mellékletei tartalmazzák.
B1.-B7. Költségvetési bevételek
A bevételek az alábbi főbb jogcímek szerint kerültek tervezésre:
B11. Önkormányzatok működési támogatásai:
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása: a rovat tartalmazza az önkormányzati hivatal működésének támogatását, a település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatását (zöldterület kezelés, közvilágítás, köztemető fenntartás, közutak fenntartása), az egyéb önkormányzati feladatok támogatását, a lakott külterület támogatását, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása támogatási összeget, valamint a Kormány 8/2022.(I.14.) korm.rendelete alapján a 2022. évi béremelésekhez nyújtott kiegészítő támogatást.
Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása: a rovaton az önkormányzat szociális feladatainak egyéb támogatása, a tanyagondnoki szolgáltatás támogatása és a szociális összevont pótlék összegének támogatása, valamint a Kormány 11/2022.(I.14.) korm.rendelete alapján a szociális szolgáltatók 2022. évi bérintézkedéshez kapcsolódó támogatás összege, és a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása került tervezésre.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása: a rovaton a települési önkormányzat könyvtári és közművelődési feladatainak finanszírozása, valamint a kulturális pótlék összegének támogatása került tervezésre.
Működési célú költségvetési kiegészítő támogatások: a rovaton a Kormány 9/2022.(I.14.) korm.rendelete alapján a polgármester illetménye és költségtérítése 2022. évi emelésének ellentételezése érdekében megállapított támogatási összeg szerepel.
B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről:
Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről: a rovaton szerepel a helyi önkormányzatoktól származó bevétel a szennyvíztelep működéséhez, valamint a GDPR-DPO szolgáltatás összege, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól kapott összeg a védőnő 2022. január havi finanszírozására, és az elkülönített állami pénzalaptól a közfoglalkoztatási program megvalósítására tervezett összeg.
B3. Közhatalmi bevételek:
Az értékesítési és forgalmi adók soron: az iparűzési adó várható bevétele, és az Egyéb közhatalmi bevételek soron: az adópótlék, adóbírság tervezett összege szerepel.
B4. Működési bevételek:
Szolgáltatások ellenértéke: e rovaton került tervezésre a tárgyi eszközök bérbe adásából származó bevételek.
Tulajdonosi bevételek: a rovaton került tervezésre a DRV Zrt. által várhatóan fizetett koncessziós díj összege.
Egyéb működési bevételek: a rovaton került tervezésre a Hevik Kft. által fizetendő szennyíz lerakási díj összege, valamint a Művelődési Ház egyéb működési jellegű bevételei.
B5. Felhalmozási bevételek:
Ingatlanok értékesítése: a rovaton a Dózsa utcai ingatlan törlesztő részlete került tervezésre.
B8. Finanszírozási bevételek
B8131. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele: a rovaton került megtervezésre 98 339 758 Ft összegben a költségvetési maradvány az alábbi bontásban:
Működési maradvány: 35 831 906 Ft
3 453 295 Ft A 2022. évi nettó finanszírozás államháztartási megelőlegezés összege,
1 000 000 Ft Kistelepülési pályázatok támogatási összeg,
2 000 000 Ft Településrendezési tervre szánt összeg,
684 349 Ft Előző évi elszámolásokból származó kiadási összeg,
250 000 Ft Védőnő helyettesítés díj összege,
1 721 837 Ft Önkormányzati Hivatal önkormányzati hozzájárulás összege,
2 311 484 Ft Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás 10%-os önrésze,
1 474 199 Ft Szennyvíztelep működéséhez önkormányzati hozzájárulás összege,
3 696 801 Ft Művelődési Ház működéséhez szükséges önkormányzati hozzájárulás összege,
15 493 847 Ft Az önkormányzatok jogalkotó és általános igazgatási tevékenységéhez hozzájárulás,
658 514 Ft közfoglalkoztatási bér és járulék összege,
3 000 000 Ft Tartalékba helyezett összeg,
87 580 Ft Az Önkormányzati Hivatal maradványa.
Felhalmozási maradvány: 62 507 852 Ft
4 143 467 Ft Vízmű számlán elkülönítetten kezelt koncessziós díj összege,
23 949 615 Ft Ravatalozó felújítás támogatási összege magyar falu programból,
19 756 133 Ft Önkormányzati Hivatal épület külső felújítás összege BM pályázatból,
14 658 637 Ft TIOP számlán elkülönített önrész összege konyha épület felújítására.
2. A kiadások elemzése
A tervezett kiadások részletezését a rendelet mellékletei tartalmazzák.
K1-K8. Költségvetési kiadások
A kiadások az alábbi főbb jogcímek szerint kerültek tervezésre:
K1. Személyi juttatások:
Foglalkoztatottak személyi juttatásai: a rovat tartalmazza a 3 fő közalkalmazott munkabérét, amelyből 3 fő érintett a garantált bérminimum emelésben, az 1 fő munkaviszonyban lévő munkabérét, a közfoglalkoztatásban részt vevők munkabérét, a védőnő 2021.12. havi és 2022.01. havi helyettesítési díj összegét, a tanyagondnok cafetéria juttatását, és a foglalkoztatottak bankszámla hozzájárulását.
Külső személyi juttatások: a rovat tartalmazza a polgármester illetményét és költségtérítését, és cafetéria, bankszámla hozzájárulása összegét, valamint az alpolgármester és a képviselők juttatását, és a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett díj összegét. (temető gondnok).
K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó:
A rovat tartalmazza a személyi juttatások után fizetendő adót. 2022. évben a szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %.
K3. Dologi kiadások:
A rovaton tervezett kiadások a 2021. évi tényleges felhasználás mértékének megfelelően, valamint a tervezhető kiadásoknak megfelelően kerültek kialakításra.
A dologi kiadásokat a kötelező feladatellátáshoz szükséges kiadások alkotják. Itt kerültek kimutatásra a községgazdálkodás, település üzemeltetési, vagyongazdálkodási, szociális, egészségügyi, kulturális, sport, önkormányzati jogalkotás dologi kiadási előirányzatai, valamint a pályázatokhoz kapcsolódó dologi kiadások előirányzatai is.
K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai:
Egyéb nem intézményi ellátások: a rovaton került tervezésre a települési lakásfenntartási támogatás, a települési támogatás (egyszeri segély, születési segély, temetési segély), köztemetés, és az egyéb, önkormányzati rendeletben megállapított juttatások (bursa hungarica ösztöndíj, őszi óvoda és iskolakezdési támogatás, karácsonyi települési támogatások).
K5. Egyéb működési célú kiadások:
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre: a rovat tartalmazza a helyi önkormányzatok előző évi elszámolásából származó kiadások összegét, a társulási formában ellátott feladatok önkormányzati hozzájárulás összegét, az önkormányzati hivatal működéséhez szükséges önkormányzati hozzájárulás összegét, valamint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz való önkormányzati hozzájárulás összegét.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre: a rovaton került tervezésre a Dr. Ján Bt. részére fizetendő hozzájárulás, a Szigetvári Kórház részére fizetendő háziorvosi vidéki ügyelet díja, valamint az Őrláng Egyesület részére vállalt támogatási összeg.
Tartalékok: ezen a rovaton kell elszámolni az Áht. 23. § (3) bekezdése szerinti tartalékokat.
K6. Beruházások:
Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése: a rovaton került tervezésre fénymásoló gép beszerzése, valamint kamera rendszer kiépítése.
Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó: a rovat tartalmazza a beszerzendő eszközök áfa tartalmát.
K7. Felújítások:
Ingatlanok felújítása: a rovaton az Önkormányzati Hivatal épület külső felújításának összege, a konyha felújítására elkülönített maradvány összeg, valamint a ravatalozó támogatási összege szerepel.
Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó: a rovaton a felújítások áfa tartalma került tervezésre.
K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások:
Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre: a rovaton a DRV elkülönített számlán maradt, évek alatt halmozódott koncessziós díj került tervezésre.
K9. Finanszírozási kiadások:
Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése: ezen rovaton került tervezésre a 2021. december hónapban megelőlegezett és utalt állami támogatás, amely 2022. évi előleg, és amelyet pénzforgalom nélküli tételként kell a könyvelésben rendezni finanszírozási kiadásként.
Költségvetési engedélyezett létszámkeret:
Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal 7 fő.
Homokszentgyörgy Község Önkormányzata 11 fő.
Közfoglalkoztatottak 12 fő.
A létszámkeret a közfoglalkoztatásban részt vevők számától függően változhat.
A költségvetési rendelet 2022. évre vonatkozó legfontosabb elvei a biztonságos, takarékos, és átlátható gazdálkodás.
3. Költségvetéshez kapcsolódó döntések
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A. §-a alapján a helyi önkormányzat határozatban állapítja meg Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit, és saját bevételeit tárgyévi és a tárgyévet követő 3 évi bontásban