Rinyabesenyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 04
az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Költségvetési javaslatunkat az önkormányzati intézmények vezetőivel történt egyeztetéssel a 2021. évi tényleges költségek és várható egyszeri kiadások, megtakarítások, áremelkedések figyelembe vételével készítettük el.
Az önkormányzatok támogatási rendszere a 2021. évihez képest szerkezetében nem változott. Módosultak bizonyos feladatokhoz kapcsolódó normatívák, melyek többnyire az előző évvel azonos támogatást biztosítanak feladataink ellátásához.
Az önkormányzat működésének általános támogatásán belül 6.958e/Ft-tal csökkent az önkormányzati közös hivatal működtetésére biztosított forrás. Valamennyi közös hivatalba tartozó település normatíváját továbbra is a központi település, Lábod község kapja. A közös hivatal működéséhez ez évben várhatóan 238.220 Ft kiegészítő támogatást kell biztosítani az állami támogatás csökkenése miatt.
Zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladataink ellátására a tavalyi évhez hasonlóan 1.651 e/Ft összegben kapunk támogatást a kiegészítő támogatás 339 e/Ft. Saját bevételt nem tervezünk. Tervezett kiadásainkat a kiegészítő támogatással és átcsoportosítással 3.467 e/Ft összegben határoztuk meg.
A közvilágítás költségeinek finanszírozására 928 e/Ft támogatásban és 190 e/Ft és 52 e/Ft kiegészítő támogatásban részesülünk, összesen 1.171 e/Ft-ban. Alapja a kiépített vezetékhossz. Várható kiadásunk 1.171 e/Ft. A költségvetésben a kapott támogatás összegét terveztük vissza.
Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatokra támogatást nem kaptunk. Mértékét az 1 m2 temetőterületre országos átlagban eső nettó működési kiadás alapján számítják. Tervezett saját bevételünk nincs. Várhatóan a kiadásainkat 318 e/Ft átcsoportosítással oldjuk meg.
A közutak fenntartásának támogatási összege ez évben is 696 e/Ft, a kiegészítési támogatás 142 e/Ft és 36 e/Ft összesen 874 e/Ft. Mértékét a település kategória úthálózatának hosszára megállapított fajlagos mutató alapján számítják. Ez évben kiadásként ugyanezen összeg felhasználásával számolunk.
Azokban az egyes fenti feladatokban, melyekben az állami támogatás nem elegendő, átcsoportosításra van lehetőség ugyanezen feladatokra kapott állami támogatás terhére.
Az óvoda működtetésére 9.943 e/Ft támogatásban és 1.161 e/Ft kiegészítő támogatásban részesül az önkormányzat, melyek egy része az intézményben dolgozók bérköltségére és annak járulékaira nyújtott támogatás, másik része pedig a gyermeklétszám alapján meghatározott üzemeltetési támogatás. Az üzemeltetési támogatást a költségvetési szerv dologi kiadásaira (közüzemi díjak, stb.) kell fordítani. Az óvodára kapott támogatás a nagyon alacsony gyermeklétszám (6 fő) miatt nem fedezi az intézmény kiadásait, így az önkormányzatnak saját forrásból 2.095 e/Ft kell biztosítania az óvoda működéséhez.
Intézményen kívüli (szünidei) gyermekétkeztetés támogatásában szintén részesül az önkormányzat 1.214 e/Ft-ban, mely fedezi az óvodába és iskolába járó gyermekek szünidei étkeztetési költségeinek kiadásait. Az óvodás gyermekek számára a lábodi konyhában történik az ebéd előállítása. Ez a kiadás az önkormányzatunknál vásárolt szolgáltatásként jelenik meg.
A pénzbeli szociális ellátásokkal kapcsolatos költségek finanszírozásának támogatására 13.169 e/Ft támogatást kapunk, 3.208 e/Ft-tal kevesebb mint az előző évben. A költségvetésünkben ezzel megegyező összegű kiadással számolunk.
Jelenleg egy 2021. évről áthúzódó közfoglalkoztatási program van folyamatban – 15 főt alkalmazunk a programban -. A fenti program az állam által 100%-osan támogatott. 2022. évben újabb közfoglalkoztatási pályázatot adtunk be összesen 10 fő foglalkoztatására, melyből 10 fő szintén 100 %-s támogatott.
A közművelődési feladatok finanszírozásának összege 2.270 e/Ft-ot jelent és a kulturális bérfejlesztés támogatása pályázat bevétele 369 e/Ft, amit a községi könyvtár fenntartási kiadásaira, a könyvtárosi és kulturális feladatokat ellátó közalkalmazott bérére, valamint rendezvények szervezésére kell fordítanunk.
A falugondnoki szolgálat fenntartási költségeire 4.591 e/Ft támogatásban, 552 e/Ft kiegészítő támogatásban és 361 e/Ft szociális ágazati pótlék támogatásában részesülünk. A falugondnok munkabérét és annak járulékait, a gépjármű fenntartási költségeit (biztosítás, tankolás, karbantartás stb.) terveztük.
Az igazgatási tevékenység kiadása 11.217 e/Ft. Itt szerepel a polgármester, az alpolgármester tiszteletdíja, a képviselők tiszteletdíja valamint az önkormányzat működésének többi költsége (bankköltség, belső ellenőrzés díja, telefondíj, stb.). A polgármester tiszteletdíjának emelésére 1.722 e/Ft támogatásban részesülünk.
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás kiadása 5 e/Ft, mely összeg az óvodai szolgálati lakás víz és áramdíját tartalmazza.
A város és községgazdálkodásnál a település közkútjainak, szemétszállításának költségeivel számolunk. A tervezett kiadás összege 2.989 e/Ft, melyből a Víziközmű/konc.díj elkülönített alszámla egyenlegét 2.064 e/Ft-ot is tartalmazza, a fennmaradó összeg a váratlan kiadások fedezetéül is szolgál.
Tartalékra 1000 e/Ft kiadást terveztünk.
Államháztartáson belüli megelőlegezésre 1.695 e/Ft-ot terveztünk.
Helyi adóbevételeinket az előző évi bevételhez hasonló összeggel tervezzük 2.300 e/Ft-tal.
A felhalmozási kiadások között az
„EFOP-1.6.2-16-2017-00086 számú ESZA projekt folytatásaként 3.310 e/Ft-ot , az EFOP-2.4.1-16-2017-00111 számú ERFA projekt folytatásaként 49.153 e/Ft-ot terveztünk.
A 2022. évi működési és felhalmozási bevételeink és kiadásaink várható egyenlege megegyezik.