Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 01. 19
a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A közigazgatási szervek hatékony és zavartalan működése megvalósításának egyik elengedhetetlen feltétele a közszférában foglalkoztatott munkatársakat megillető szabadság előrelátható ütemezése, a ki nem adott szabadságok felhalmozódásának elkerülése.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 232. § (3) bekezdése szerint a „képviselő-testület (...) – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét” (ami 15 munkanapot jelent).
Az igazgatási szünet elrendelése során figyelembe veendő ajánlásokat a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelőegyes kötelezettségekről, valamint a távmunka végzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet szabályozza, melynek 13. § (1) bekezdése szerint „az igazgatási szünet időtartama a) nyáron öt egybefüggő naptári hét, amely augusztus 20-át közvetlenül követő vasárnapig tart, b) télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart.”
Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője az igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítsa a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást.
Az évek során kialakult gyakorlat alapján elmondható, hogy a dolgozók több mint a fele a nyári szünetre, illetve a karácsony és újév közötti időszakra tartalékolja szabadsága egy részét. Az igazgatási szünet elrendelése gazdaságossági, takarékossági szempontból is előnyt jelent, így a hivatal működésével járó költségek, ha kismértékben is, de csökkennek.
Fentiekre figyelemmel javaslom, hogy a Képviselő-testület a hivatalnál rendeljen el igazgatási szünetet 2022. augusztus 1-tól augusztus 19-ig (15 munkanap), valamint 2022. december 19-től 2022. december 30-ig (10 munkanap) terjedő időtartamra.
Az igazgatási szünet ideje alatt ügyfélfogadás nincs, de a halaszthatatlan ügyekben – elsősorban anyakönyvi ügyintézés – ügyelet tartására kerül sor, melynek szabályozása jegyzői utasításban történik.
A Képviselő-testület döntését követően az ügyfeleket tájékoztatjuk, így időben fel tudnak készülni a munkarendváltozásra.