Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelethez
A 2022. évi költségvetést a 2021. évi teljesítési adatok alapján alkottunk meg. A bevételek közül a költségvetési törvény alapján biztosított normatív hozzájárulások összegeinek tervezése a Magyar Államkincstár által megküldött 2022. évi támogatási adatlapok alapján készültek.
Így az önkormányzatunk költségvetési támogatása 220.328.052 Ft. Végleges pénzeszköz átadásként a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal – 53.487.626 Ft-ot, és a Vértesalja Önkormányzati Társulás – 109.324.675 Ft-ot kap.
Az önkormányzat gyermekétkeztetési feladatait vásárolt élelmezés útján látja el, melyhez 18.765.079 Ft állami támogatást kap.
Az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik mind a zöldterület gazdálkodás, közvilágítás, köztemető fenntartás, szociális feladatok, lakott külterülettel kapcsolatos feladatok, és üdülőhelyi feladatok, valamint nyilvános könyvtári és közművelődési feladatok ellátása.
Az önkormányzatnak vannak sajátos működési bevételei is. Helyi adó bevételünket a 2021. évi számok alapján terveztük meg, mely összesen 33.610.000 Ft, gépjárműadó bevétellel már nem számolhatunk. Intézményi működési bevételeink óvodai-, iskolai térítési díjakból, parkoló díjakból, vár üzemeltetésből, valamint bérleti díjakból, sírhelymegváltásból származnak. Bevételeink pontos részletezését a rendelet-tervezet 1. melléklete tartalmazza.
Az önkormányzat 2022. évben a következő fejlesztéseket hajtja végre: óvoda játszóudvar felújítás, Deák Ferenc utca felújítás, kommunális eszköz beszerzés.
A személyi juttatások esetében az egyénenkénti kalkuláció, a munkaadót terhelő járulékok esetében pedig a %-os mérték kiszámítása, valamint a 2021. évi teljesítés alapján kerültek az összegek betervezésre. A járulékok esetében 2022. évben a szociális hozzájárulási adó mértéke 13%.
2022-as évben szokásunkhoz híven ismét támogatjuk civil szervezeteinket, melynek részletezése szintén a rendelet-tervezet mellékletei között található.
A költségvetési rendelet tervezetének előkészítése az Áht. által kötelezően előírt tartalmi és formai követelmények figyelembevételével történt, különös tekintettel a törvény 23. §-ára és 24. § (4) bekezdésére. A könnyebb alkalmazhatóság és közérthetőség érdekében a rendelet-tervezet a kötelezően előírt tartalom mellett egyéb adatok és informatív táblázatokat is tartalmaz.
Előzetes hatásvizsgálat
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Az előzetes hatásvizsgálat eredménye az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet-tervezethez esetében az alábbi:
1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
Társadalmi hatását tekintve közvetett, az önkormányzatra nézve azonban a gazdasági és költségvetési hatása esszenciális, mert az önkormányzat éves működését az elfogadott éves költségvetés alapozza meg.
2. Környezeti és egészségi következményei:
Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztrációs terhekre befolyásoló hatásai nincsenek.
4. Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A költségvetési rendelet megalkotása jogszabály által előírt kötelezettség, elmaradása komoly következményeket von maga után.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei:
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
6. A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai:
Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.