Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021 (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 26
az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021 (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló e szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételekés kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt. Az e szerint a képviselő-testület a (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. A rendelettervezet az vonatkozó rendelkezéseinek figyelembe vételével készült.
A költségvetési rendelet módosítását részben a képviselő-testület által hozott döntések átvezetése, részben a kormányzati hatáskörű állami támogatások változása indokolja.
A rendelet célja Aparhant Önkormányzata és az Önkormányzat költségvetési szerveinek 2021. évi költségvetésével kapcsolatos helyi szabályok és előírások rögzítése.
Az államháztartásra vonatkozó előírásokra figyelemmel, tagolva határozza meg a rendelet hatályát.
Az előírásokkal összhangban rögzítésre kerül a 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatának módosított fő összege.
Rögzíti továbbá a költségvetési gazdálkodás biztonságát szolgáló tartalékok igénybevételi rendjét.