Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 13- 2022. 02. 14

Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.13.

Mátészalka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 6. és 7. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„6. § (1) A pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor, a kiírás elfogadása az Oktatási, Közművelődési és Sport bizottság feladata.

(2) Az Oktatási, Közművelődési és Sport bizottság a civil szervezetek támogatására vonatkozó pályázat adott évi kiírásának elfogadásáról az éves költségvetés elfogadását követően, legkésőbb február utolsó napjáig dönt.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázat kiírójának megnevezését,

b) a pályázat célját, a támogatandó célokat,

c) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

d) a rendelkezésre álló keretösszeget,

e) a pályázaton igényelhető támogatás mértékét,

f) a benyújtás határidejét (Amennyiben a megadott határnap munkaszüneti napra esik, úgy a határnapot követő első munkanap 16 óráig lehet benyújtani a pályázatokat.)

g) az elbírálás határidejét,

h) a pályázati feltételeket, a pályázat elbírálásának szempontjait,

i) az eredményről történő értesítés módját, határidejét,

j) a pályázathoz csatolandó dokumentumok megnevezését,

k) a szerződéskötésre vonatkozó szabályokat,

l) az elszámolható költségek körét, az elszámolás módját és határidejét.

7. § A pályázati felhívást közzé kell tenni az önkormányzat honlapján, és hirdetőtábláján, valamint egy helyi lapban. A pályázat közzétételének napja a pályázati felhívás honlapon való közzétételének napja.”

2. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 8. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A pályázatokat a pályázati felhívás közzétételétől számított 30 napon belül lehet benyújtani.

(2) A pályázatokat papír alapon, egy példányban a rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal kell benyújtani.”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (4)–(6) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A pályázat során a civil szervezet egyidejűleg több tevékenységre is kérhet támogatást. Ebben az esetben a pályázatokat külön-külön kell benyújtani.

(5) Több civil szervezet együttesen is benyújthat pályázatot közös program megvalósítása érdekében. Ebben az esetben egyértelműen meg kell jelölni a végrehajtásért és elszámolásért felelős szervezetet.

(6) A pályázatok kezelésével megbízott szervezeti egység a Jegyzői Iroda Jegyzői Törzskar.”

3. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Nem részesíthető támogatásban az a pályázó, amely)

„f) nem felel meg az 5. § (3) bekezdésben foglalt feltételeknek.”

4. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási szerződésben meg kell határozni:)

„c)a támogatás kifizetésének határidejét és módját, ”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási szerződésben meg kell határozni:)

„i)a támogatott azon kötelezettségét, hogy a támogatott köteles feltüntetni a támogatás tényét és a támogatót – Mátészalka Város Önkormányzatát - minden olyan esetben, amikor a támogatás révén megvalósult alkotás, tevékenység nyilvánosságot kap.”

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás egy összegben, a támogatási szerződés megkötésétől számított 10 napon belül a szervezet részére átutalásra kerül. Külön kérelem alapján a támogatás összege készpénzben történő kifizetése is engedélyezhető.”

5. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. Az elszámolási határidő meghosszabbítása iránti kérelmet az Oktatási, Közművelődési és Sport Bizottság soron következő ülésén bírálja el. ”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Amennyiben a támogatott a támogatási összeget önhibáján kívül nem tudja felhasználni, ennek tényét a Támogató felé haladéktalanul jelezni köteles. A jelzéssel egyidejűleg a támogatási összeget Támogató részére egyösszegben köteles visszafizetni. Amennyiben a támogatásból fel nem használt összeg marad vissza, úgy annak összegét a Támogató felé legkésőbb a beszámoló benyújtásával egyidejűleg köteles Támogató részére visszafizetni.”

6. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A támogatási szerződés megkötésére, a támogatás felhasználására, elszámolására, nyilvántartására és közzétételére az e rendeletben pályázati úton nyújtott támogatásokra meghatározott eljárási rend az irányadó, azzal az eltéréssel, hogy

a) a működési kiadásokra nyújtott támogatás a tárgyév december 31. napjáig használható fel. A működési kiadásokra nyújtott támogatás elszámolását a tárgyévet követő év január 31. napjáig kell benyújtani.

b) az elszámolási határidő meghosszabbítása iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

c) a támogatott a támogatás ténye mellett Mátészalka Város Polgármesterét, mint támogatót köteles feltüntetni minden olyan esetben, amikor a támogatás révén megvalósult alkotás, tevékenység nyilvánosságot kap.”

7. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„9/A. Céljellegű támogatás

13/A. § (1) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetésében nevezi meg azokat a civil szervezeteket, amely szervezetek működési kiadásaihoz elszámolási kötelezettséggel vissza nem térítendő támogatást kíván nyújtani. A céljellegű támogatás összegét a tárgyévi költségvetés tárgyévre tervezett működési célú pénzeszköz átadásainak elnevezésű melléklete tartalmazza.

(2) A támogatási szerződés megkötésére, a támogatás felhasználására, elszámolására, nyilvántartására és közzétételére az e rendeletben pályázati úton nyújtott támogatásokra meghatározott eljárási rend az irányadó, azzal az eltéréssel, hogy

a) a működési kiadásokra nyújtott támogatás a tárgyév december 31. napjáig használható fel. A működési kiadásokra nyújtott támogatás elszámolását a tárgyévet követő év január 31. napjáig kell benyújtani.

b) az elszámolási határidő meghosszabbítása iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

c) a támogatott a támogatás ténye mellett Mátészalka Város Polgármesterét, mint támogatót köteles feltüntetni minden olyan esetben, amikor a támogatás révén megvalósult alkotás, tevékenység nyilvánosságot kap.

(3) A támogatási szerződés megkötését megelőzően a civil szervezeteknek a 2. melléklet szerinti dokumentumokat be kell nyújtani a céljellegű támogatások kezelésével megbízott szervezeti egységhez, a pénzügyi irodához.”

8. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

9. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet

a)1. § (2) bekezdésében a „magánszemélyek” szövegrész helyébe az „a természetes személyek” szöveg,
b)3. § (1) bekezdésében a „természetes személyekre, valamint az” szövegrész helyébe a „természetes személyekre, önszerveződő közösségekre, valamint az” szöveg,
c)3. § (2) bekezdésében a „nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatóak” szövegrész helyébe a „nemzeti vagy humanitárius érdekből, továbbá az 5.§ (3) bekezdés d) pontja szerinti esetben támogathatóak” szöveg,
d)5. § (1) bekezdésében a „Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testülete” szövegrész helyébe az „Az Oktatási, Közművelődési és Sport Bizottság” szöveg,
e)8. § (3) bekezdésében az „az (1) bekezdés” szövegrész helyébe az „a (2) bekezdés” szöveg,
f)9. § (3) bekezdésében a „rendelet hatálya alá tartozó támogatott” szövegrész helyébe a „rendelet hatálya alá tartozó civil szervezet” szöveg,
g)10. § (5) bekezdésében az „1 éven belül megrendezésre kerülő programok, rendezvények megvalósítására” szövegrész helyébe az „1 éven belül megvalósítandó célra” szöveg,
h)10. § (7) bekezdésében a „támogatási megállapodást” szövegrész helyébe a „támogatási szerződést” szöveg,
i)11. § (1) bekezdésében az „a megrendezésre kerülő programok, rendezvények megvalósítását” szövegrész helyébe a „pályázati cél megvalósítását” szöveg,
j)11. § (7) bekezdésében a „jegybanki alapkamat mértékének megfelelő” szövegrész helyébe a „jegybanki alapkamattal növelt” szöveg,
k)13. § (1) bekezdésében a „polgármester egyedi kérelem alapján a rendelet személyi hatálya alá tartozók” szövegrész helyébe a „polgármester egyedi kérelem alapján az alapítványok kivételével a rendelet személyi hatálya alá tartozók” szöveg
lép.

10. § Hatályát veszti az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló 1/2020(II.13.) önkormányzati rendelet

a) 3. § (1) bekezdésében az „(a továbbiakban Civil tv.)” szövegrész,

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Dr. Hanusi Péter
polgármester

Dr. Takács Csaba
jegyző

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet