Pilisszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 02- 2023. 09. 28

Pilisszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.03.02.

Pilisszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pilisszentlászló Község Önkormányzatára és szerveire, a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatalra, valamint a Pilisszentlászlói Vadvirág Óvodára.

2. A rendelet mellékletei

2. § (1) Pilisszentlászló Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésében az Önkormányzat és az önállóan működő költségvetési intézmény címeket alkotnak.

(2) Az Önkormányzat címrendjét az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A Képviselő-testület a 2022. évre vonatkozó költségvetés részletes előirányzatait a rendelet 2-8. mellékleteiben meghatározottak szerint hagyja jóvá.

(2) Az Önkormányzat összevont költségvetési bevételeit és kiadásait, mérlegszerűen, a működési és felhalmozási egyenleg meghatározásával, a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve együttesen, egyensúlyban, kötelező, nem kötelező feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A költségvetési bevételi és kiadási előirányzatokat címenként, mérlegszerűen, kötelező és nem kötelező feladatok szerinti bontásban a 2/a, 2/b. mellékletek tartalmazzák az 1. mellékletben meghatározott címrend szerint.

(4) A felhalmozási (beruházási és felújítási) kiadási előirányzatokat feladatonként a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a gazdálkodás biztonsága érdekében a 4. melléklet szerinti általános tartalékot és céltartalékokat képezi.

(6) Az Önkormányzat 2022. évi központi költségvetési kapcsolatokból származó forrásainak előirányzatait az 5. melléklet tartalmazza.

(7) Az Ellátottak pénzbeli juttatásainak előirányzatait a 6. melléklet tartalmazza.

(8) Az Önkormányzat pénzeszköz átadási, támogatási kiadási előirányzatait a 7. melléklet tartalmazza

(9) Az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények engedélyezett létszámait a 8. melléklet tartalmazza.

3. Pilisszentlászló Község Önkormányzata 2022. évi költségvetése kiadásainak és bevételeinek főösszege

4. § (1) A Képviselő-testület Pilisszentlászló község 2022. évi költségvetésének

a) Bevételi főösszegét 447.076.529 Ft

b) Kiadási főösszegét 447.076.529 Ft összegben állapítja meg, a 2. melléklet szerinti részletezésben.

(2) Az (1) bekezdés szerinti főösszegeken belül

a) működési bevétele 111.930.529 Ft
b) működési kiadása 107.624.789 Ft
c) működési egyenleg 4.305.740 Ft
d) felhalmozási bevétele 151.146.000 Ft
e) felhalmozási kiadása 337.243.508 Ft
f) felhalmozási egyenlege -186.097.508 Ft
g) finanszírozási bevétele 184.000.000 Ft
h) finanszírozási kiadása 2.208.232 Ft
i) finanszírozási egyenlege 181.791.768 Ft
j) összes bevétele 447.076.529 Ft
k) összes kiadása 447.076.529 Ft
a 2/a és 2/b számú melléklet szerinti részletezésben.
(3) Felhalmozási kiadások összege 337.243.508 Ft 2022. évre, a 3. melléklet szerint.
(4) A működési kiadási és bevételi előirányzatokat mérlegszerűen, a 2/a és 2/b számú melléklet tartalmazza.

5. § Az Önkormányzat a 2022. költségvetési gazdálkodási évre 1.666.911 Ft működési tartalékot képez a 4. melléklet szerint.

6. § (1) A Képviselő-testület Pilisszentlászló Község Önkormányzata által fenntartott köznevelési intézmény (óvoda) közalkalmazotti létszámát 5 főben állapítja meg a 8. melléklet szerint.

(2) Az egyéb ellátandó feladatok elvégzésére közfoglalkoztatásban átlag 2 fő/hó dolgozót alkalmaz az önkormányzat a 8. melléklet szerint.

(3) A települési védőnői feladatok ellátására 1 fő, települési kulturális feladatok ellátására 1 fő dolgozót alkalmazhat az önkormányzat a 8. melléklet szerint.

4. Pilisszentlászló Község Önkormányzata költségvetése végrehajtásának szabályai

7. § (1) Pilisszentlászló Község Önkormányzatának és a Pilisszentlászlói Vadvirág Óvodának az alapokmányaikat e rendelet mellékleteiben meghatározott összegek figyelembevételével kell elkészíteniük.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert és a Pilisszentlászlói Vadvirág Óvoda intézményvezetőjét az előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadásoknak a befolyt bevételek arányában történő teljesítésére.

(3) A költségvetési intézménynél a tervezett saját bevételek elmaradása nem vonhatja maga után a költségvetési támogatás növekedését.

(4) A költségvetési szerv támogatása csak az alaptevékenység és az ezzel összefüggő kötelező feladatok ellátására használható fel.

8. § (1) Az Önkormányzat költségvetésének végrehajtásáért a Polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője felelős.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzati költségvetést, bevételi és kiadási, valamint a költségvetési szerv költségvetését - rendeletének módosításával - megváltoztathatja. Az előirányzat módosítás nem érintheti az Országgyűlés, illetve a Kormány kizárólagos előirányzat módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatot.

(3) Ha év közben a Kormány, vagy valamely költségvetési fejezet az előirányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Ha év közben az előző bekezdésben leírt szervek közül valamely előirányzatot zárolnak az önkormányzatnál, annak kihirdetését követően a Polgármester haladéktalanul a Képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Év közben a testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását legkésőbb a költségvetés végrehajtásáról szóló féléves beszámoló, illetve az éves beszámolót megelőzően.

(6) A Polgármester pót-költségvetési rendelet-tervezetet köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változtak meg, hogy azok az önkormányzat költségvetésének végrehajtását jelentősen veszélyeztetik.

(7) A Képviselő-testület által elfogadott államháztartáson kívülre átadott, illetve államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök kizárólag szerződések, megállapodások alapján folyósíthatók, melyekben beszámolási és elszámolási kötelezettséget kell előírni.

(8) A (7) bekezdés szerinti szerződéseknek tartalmaznia kell, hogy a kedvezményezett a támogatást milyen célra használhatja fel. Több cél megjelölése esetén külön kell rendelkezni az egyes feladatokra vonatkozó támogatás összegéről. A szerződéseknek továbbá tartalmazniuk kell a finanszírozás ütemezését és az elszámolási határidőket. Amennyiben a támogatott előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, az elszámolási kötelezettség teljesítéséig támogatásban nem részesülhet.

9. § A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két testületi ülés között a sürgős, halasztást nem tűrő esetben intézkedjen, kötelezettséget vállaljon l 000 000 Ft egyedi értékhatárig a következő képviselő-testületi ülésen történő tájékoztatási kötelezettséggel, az előirányzat módosítás saját hatáskörben történő megtételével. Egyéb esetekben a Képviselő-testület a kiadások közötti átcsoportosítás jogát saját hatáskörben fenntartja.

10. § A személyi juttatások előirányzatának évközi maradványa (átmeneti bérmegtakarítás) a költségvetési szerv hatáskörébe tartozó többletmunka, célfeladat díjazására, kiemelkedő teljesítmény jutalmazására használható fel a Képviselő-testület jóváhagyásával.

11. § A normatív állami hozzájárulás 2021. évi elszámolásához kapcsolódó befizetési kötelezettség teljesítése érdekében az érintett intézmény részére befizetési kötelezettség írható elő.

12. § Az Önkormányzat köteles a gazdálkodás vitelére a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatallal munkamegosztási megállapodást kötni. A megállapodás megkötésére a Polgármester jogosult.

13. § A feladat elmaradásából származó - személyi és dologi - megtakarítások felhasználására a Képviselő-testület engedélyezésével kerülhet sor.

14. § (1) Az önállóan működő Pilisszentlászlói Vadvirág Óvoda hitelt nem vehet fel, kezességet nem vállalhat, értékpapírt nem vásárolhat, váltót nem bocsáthat ki és nem fogadhat el, pénzeszközeit tartós betétként nem kötheti le.

(2) Az önállóan működő Pilisszentlászlói Vadvirág Óvoda önálló bankszámlával rendelkezhet.

15. § (1) A Képviselő-testület a hitelfelvétellel kapcsolatos döntést megtartja saját hatáskörben.

(2) Önkormányzati kezességet kizárólag a Képviselő-testület vállalhat.

16. § (1) A behajthatatlan követelések mérséklésére, elengedésére: 10 000 Ft egyedi értékhatárig a Polgármester jogosult. E tevékenységéről negyedévente tájékoztató jelentést kell készíteni a Képviselő-testületnek.

(2) A 10 000 Ft értékhatárt meghaladó fizetési kötelezettség mérséklésére, elengedésére a Képviselő- testület jogosult.

17. § Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek kiadásai készpénzben az alábbi esetekben teljesíthetők:

a) vásárlási előleg készpénzes beszerzések,

b) reprezentációs költségek

c) kiküldetés költsége kiküldetési rendelvény alapján,

d) közfoglalkoztatottak bérkifizetése,

e) megbízási díjak kifizetése,

f) önkormányzati rendelet alapján megítélt szociális ellátások kifizetése.

5. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.