Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 27

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.01.27.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. 2.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések1

1. § (1)2

(2) A rendelet hatálya Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és fenntartásában lévő temetőkre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, eltemettetőkre a temetőkben temetkezési szolgáltatást, valamint a temetőkben egyéb temetői munkát (pl.temetési hely építése) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiségnélküli szervezetekre, valamint a temetőt látogatókra.

2. § Gyöngyössolymos község közigazgatási területén működő köztemető megnevezése és címe: Gyöngyössolymos Községi Temető, 3231 Gyöngyössolymos, 275, 276, 277, 278/1 hrsz.

2. Temetőre vonatkozó szabályok3

3. § (1) A temetőben koporsóban és urnában történő temetkezésre van lehetőség.

(2)4 A temető sírhelytábláit, azok sorait, továbbá a temetési helyek egyes formáit, a temetés módját, valamint a földben vagy építményben történő temetést az 1.melléklet határozza meg.

(3) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely (egymás melletti).

(4) Az elhunytat -ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga -az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre vagy a kiürített temetési helyre kell temetni.

(5) Egyes sírhelybe és egyes sírbolt rátemetéssel egy koporsó, vagy 4 urna helyezhető el.

(6) Kettős sírhelybe rátemetéssel két koporsó, vagy 8 urna helyezhető el.

4. §5

5. § A temető a temetőlátogatók részére április 01-től szeptember 30-ig 7.00-18.00 óráig, október 1-től március 31-ig 8.00 -16.00 óráig tart nyitva.

6. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temető területére az Önkormányzat gépjárművein kívül gépjárművel behajtani –halottszállító, mozgáskorlátozottak járművei, közüzemi szolgáltatók, továbbá a (3) bekezdésben foglaltak kivételével–tilos.

(3) Temetési hely, sírjelkialakításához, építéséhez, felújításához, karbantartásához, szükséges építőanyagok, valamint egyéb anyagokgépjárművel történő helyszínre szállítását kérelemre az Önkormányzat engedélyezi, melyről az Önkormányzat nyilvántartást vezet. A kérelmet a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy a kivitelező a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal köteles benyújtani az Önkormányzatnál. A gépjárművel történő behajtásért a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A temetőben végzett munkálatokhoz szükséges anyagok tárolása az Önkormányzat által kijelölt helyen történik.

3. Temetkezési szolgáltatókra vonatkozó szabályok6

7. § (1) Az Önkormányzat a temetési vállalkozóknak hétfőtől szombatig (a továbbiakban: temetési napok) igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetés időpontját nap, óra, perc pontossággal kötelesek legalább 48 órával a temetés előtt az Önkormányzatnál bejelenteni, és a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat megfizetni.

(3) A ravatalozó helyiség igénybevétele kötelező. A ravatalozó helyiséget az üzemeltető a temetés időpontja előtt legalább 1 órával nyitja ki.

4. Temető használatának rendje7

8. § (1) A temető területén lévő temetési helyek, sírjelek gondozásáról (pl.: takarítás, növényzet gondozása, gyomtalanítás, stb.), karbantartásáról, vagy felújításáról, a 10.§-ban foglaltak kivételével a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(2) Egy éven át gondozatlan temetési hely, vagy sírjelesetében az Önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívja a gondozási kötelezettségteljesítésére. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a felhívásban foglaltaknak nem tesz eleget, abban az esetben az Önkormányzat a temetésihely, sírjelgondozása iránt -a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére-intézkedni jogosult.

(3) A temetési hely, sírjel gondozása során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, hulladékot csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni és az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét. A sírjel építőelemei, így különösen kő, beton, fa, valamint az egyéb nem kommunális hulladéknak a konténerbe helyezése tilos.

9. § (1) A temető területén tilos a tűzrakás. A temetők területén a gyertyagyújtás megengedett azzal, hogy az életet, testi épséget vagy vagyontárgyat nem veszélyeztethet.

(2) A temető területén csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni.

(3) Az urnafalba, urnafülkébe történő bármilyen beavatkozás (fúrás, ragasztás) tilos.

(4) A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt egy órával szabad.

(5) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, ami a temető csendjét, a temetőlátogató kegyeleti érzését sérti.

(6) A temető területére állatot-a vakvezető, a temető őrzésében résztvevő, valamint rendvédelmi feladatokat ellátó kutyák kivételével –bevinni tilos.

(7) A temető szennyezése tilos. A sírhely gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő helyen kell elhelyezni. A hulladékgyűjtő helyen más, háztartási vagy egyéb hulladék elhelyezése tilos. A keletkezett hulladék elszállításáról legalább havonta gondoskodni kell.

(8) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és a növényeket bárhová elvinni tilos.

(9) 12 éven aluli gyermek a temetők területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(10) A megrongálódott, valamint javítás, felújítás céljából megbontott temetési helyeket, sírjeleket 90 napon belül helyre kell állítani. Az Önkormányzat a 90 napos határidőt kérelemre legfeljebb egy alkalommal további 90 nappal meghosszabbíthatja.

(11) A temetési hely, sírjelkialakításához, építéséhez, felújításához, karbantartásához, szükséges építőanyagokat csak a kivitelezés idejéig lehet a temetőben tárolni. Ezt leszámítva építő- és egyéb anyagok tárolása a temetőben tilos.

(12) Az eredeti helyéről a megrongálódás következtében földre került sírjelek darabjait az Önkormányzat által meghatározott határidőn -de legfeljebb 30 napon -belül a temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles elszállítani vagy az elszállításáról gondoskodni.

5. Temetési helyekre vonatkozó szabályok, temetés, temetőhasználat díjai8

10. § (1) A temetési helyek méreteit, egymástól való távolságát az 1.melléklet tartalmazza.

(2) A temetők telekhatára és a temetési hely között legalább 2,0 méter távolságot kell tartani.

(3) Sírhelytáblákban építhető sírjelek magasságát a helyi építési szabályzat korlátozza.

(4)9 A temetési helyen az egy méternél magasabbra növények ültetése, utcabútorok (pl.: padok, székek) elhelyezése, kerítés létesítése tilos.

(5) A sírjeldíszítményei (pl.: kegyeleti tárgy, koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa,stb.) a temetési hely határain belül helyezhető el, azzal, hogy az nem haladhatja meg a sírjel legmagasabb pontját

11. § A temetkezési szolgáltatásokat temetkezési vállalkozók végezhetik.

12. § (1) A településen működő temetőben a kegyeleti közszolgáltatásokat az Önkormányzat biztosítja.

(2)10 A temetési helyekért fizetendő megváltási díjat, valamint a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát a rendelet 1.melléklete tartalmazza.

(3)11 A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, újraváltható. Ennek díja megegyezik a 1.mellékletben foglalt megváltási díjjal.

(4) Rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától az eredeti és az új lejárati idő közötti időtartamra meg kell fizetni az időarányos megváltási díjat.

(5) Az Önkormányzat –felajánlás esetén –bármely megváltott, de igénybe nem vett, vagy exhumált temetkezési helyet visszavesz a visszaváltáskor érvényes áron. A használati időre eső összeg levonásra kerül.

(6)12 A temetőkben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a ravatalozó használatáért a rendelet 2.mellékletben meghatározott díjat kötelesek az Önkormányzat fizetni.

(7)13 A temetőkben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a halotthűtő igénybevételéért a rendelet 2.mellékletében meghatározott díjat kötelesek az Önkormányzat részére megfizetni.

(8)14 A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) engedélyezés előtt legalább 5 munkanappal be kell mutatni a temető üzemeltetőjénél. Az üzemeltető a benyújtott tervekről nyilvántartást vezet. Az építési tevékenység a tervek és/vagy az építési az engedélyben foglaltak alapján végezhető, a 2.mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjmegfizetését követően.”

(9) A temetőben végzendő minden munkát –kivéve a hozzátartozók részéről történő temetési hely, sírjelgondozását–az Önkormányzatnak be kell jelenteni.

6. Köztemetés15

13. § (1) Köztemetés esetén a gyöngyössolymosi temetőben történik a temetési hely kijelölése kivéve, ha az elhunyt, vagy annak közeli hozzátartozója más temetőben érvényes, megváltott temetési hellyel rendelkezik.

(2) A köztemetés hamvasztás útján történik, kivéve, ha az illetékes egészségügyi hatóság a hamvasztást nem engedélyezi.

7. Temetői nyilvántartások16

14. § (1) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik a nyilvántartó könyvek vezetéséről, a tárolt személyes adatok biztonságáról.

8. Záró rendelkezések17

15. § A hatályba lépéssel egyidejűleg hatályát veszti a temető használatáról, kezeléséről és rendjéről szóló 10/1991. (X.7) számú rendelete, a temetőkről és a temetkezésről szóló 7/2001.(II.28.) rendelete.

16. § Ez a rendelet 2022. április 30-án lép hatályba.

1. melléklet

TEMETÉSI HELYEK HASZNÁLATI DÍJTÉTELEI GYÖNGYÖSSOLYMOS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN GYÖNGYÖSSOLYMOS TEMETŐ

S.sz.

Megnevezés:

Nettó ár

1.

Egyes sírhelyek: (240 cm hosszú, 110 cm széles)

sírhely 25 év használati idő esetén:

20.000,-

2.

Kettős sírhelyek:(240 cm hosszú, 210 cm széles)

sírhelyek 25 év használati idő esetén:

30.000,-

3.

Urnasírhely:( 80 cm hosszú, 60 cm széles)

urnasírhely 25 év használati idő esetén:

20.000,-

4.

Urnafülke:(30 cm magas, 30 cm széles, 30 cm mély)

urnafülke 25 év használati idő esetén 1 személyes

15.000,-

-

urnafülke 25 év használati idő esetén 2 személyes

30.000,-

5.

Használati idő meghosszabbításai (újraváltások):

25 évre

20.000,-

A fent megjelölt díjakat ÁFA díjfizetési kötelezettség terheli.

2. melléklet

A TEMETŐI LÉTESÍTMÉNYEK, ILLETVE AZ ÜZEMELTETŐ ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉÉRT A TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÓK ÁLTA FIZETENDŐ DÍJ (ÉRVÉNYES 2022.ÁPRILIS 29-TŐL)18

S.sz.

Megnevezés:

Nettó ár

19

Üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjai:

20

1. 21

Elhunytak hűtése, minden megkezdett nap:

500,-

22

2. 23

Behajtási díj, Ft/alkalom:

1000,-

24

3. 25

Temetőben alkalomszerűen vállalkozói munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díja Ft/nap

1000,-

26

4. 27

Elektromos áram biztosításának díja

1000,-

28

29

30

A fent megjelölt díjakat ÁFA díjfizetési kötelezettség terheli.
1

A „1. Általános rendelkezések” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. § (1) bekezdését a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A „2. Temetőre vonatkozó szabályok” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 3. § (2) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. §-t a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A „3. Temetkezési szolgáltatókra vonatkozó szabályok” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

7

A „4. Temető használatának rendje” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

8

Az „5. Temetési helyekre vonatkozó szabályok, temetés, temetőhasználat díjai” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

9

A 10. § (4) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 12. § (2) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 12. § (3) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 12. § (6) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 12. § (7) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 12. § (8) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A „6. Köztemetés” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.

16

A „7. Temetői nyilvántartások” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 10. §-a iktatta be.

17

A „8. Záró rendelkezések” alcím címét a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

18

A 2. melléklet címe a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

19

A 2. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

20

A 2. mellékletben foglalt táblázat 3. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

21

A 2. mellékletben foglalt táblázat 1. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

22

A 2. mellékletben foglalt táblázat 5. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

23

A 2. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

24

A 2. mellékletben foglalt táblázat 7. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

25

A 2. mellékletben foglalt táblázat 3. sorát a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

26

A 2. mellékletben foglalt táblázat 9. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

27

A 2. mellékletben foglalt táblázat 4. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

28

A 2. mellékletben foglalt táblázat 11. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

29

A 2. mellékletben foglalt táblázat 12. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

30

A 2. mellékletben foglalt táblázat 13. sora a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.