Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01- 2023. 08. 02

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.01.

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az I. és a II. Fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjának 2.7. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Művelődési, Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az I. és a II. Fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a III. Fejezet tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjának 2.7. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Művelődési, Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:”

2. § (1) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A tárgyévben nyújtott rendkívüli települési támogatás együttes összege – a természetben nyújtott tüzelősegélyre biztosított rendkívüli települési támogatás, valamint a 7/A-7/C. §-ban és a 11–13. §-ban szabályozottak kivételével – egy család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át nem haladhatja meg.”

(2) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A tárgyévben nyújtott rendkívüli települési támogatás együttes összege – a természetben nyújtott tüzelősegélyre biztosított rendkívüli települési támogatás, valamint a 11–13. §-ban szabályozottak kivételével – egy család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át nem haladhatja meg.”

(3) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A döntést hozó

a) amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 880%-át és a 4. §-ban meghatározott méltánylást érdemlő körülmények fennállnak, a 8. § (1) bekezdésében, a 11. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében foglalt jövedelmi feltételektől, valamint a 7. § (4) bekezdésében, a 11. § (2) bekezdésében foglalt támogatási értékhatártól eltérhet,

b) amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 8. § (1) bekezdésében, a 11. § (1) bekezdésében foglalt jövedelmi feltételt és a 4. §-ban meghatározott méltánylást érdemlő körülmények fennállnak, a 7. § (4) bekezdésében, valamint a 11. § (2) bekezdésében foglalt támogatási értékhatártól eltérhet. ”

(4) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A (6) bekezdés a) és b) pontjaiban foglaltak esetén támogatásként a 7. § (4) bekezdésében, valamint a 11. § (2) bekezdésében foglalt támogatási értékhatár legfeljebb további 100%-át állapíthatja meg.”

3. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet a következő 7/A–7/C. §-sal egészül ki:

„7/A. § (1) Villamosenergia díj támogatásként eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 460%-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén az 500%-át, és

b) a (4) bekezdésben meghatározott időpontig, legalább egy hónapban a villamos energiát versenypiaci költségeket tükröző áron vételezte, és

c) életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik.

(2) A villamosenergia díj támogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban, vagy lakóházban élő személyek és családok számától, kivéve az egy lakóházban élő azon személyeket, családokat, akik külön-külön mérőórával rendelkeznek.

(3) A villamosenergia díj támogatásként nyújtott rendkívüli települési támogatás ugyanazon személynek egy ingatlan vonatkozásában állapítható meg.

(4) A kérelem 2023. július 31-ig egy alkalommal nyújtható be.

(5) A villamosenergia díj támogatás iránt benyújtott kérelem elbírálásához a 2. § (2) bekezdésben felsoroltakon kívül szükséges az egyetemes villamosenergia szolgáltató által - a támogatással érintett ingatlan vonatkozásában - kiállított dokumentum a villamos energia versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összegéről.

(6) A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 2023. július 31-ig terjedő időszakra kell megállapítani.

(7) A (6) bekezdés alapján meghatározott időszakra megállapított támogatás havi összege az egyetemes villamosenergia szolgáltató által - a (4) bekezdésben meghatározott időpontig - kiállított dokumentumban szereplő, a villamos energia versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összege, de legfeljebb havi 5.000 Ft.

(8) A (7) bekezdés alapján megállapított támogatás egy összegben kerül folyósításra.

(9) A villamosenergia díj támogatás a földgázenergia díj támogatással vagy a tűzifa vásárlásához nyújtott támogatással együttesen is megállapítható.

7/B. § (1) Földgázenergia díj támogatásként eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 460%-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén az 500%-át, és

b) a (4) bekezdésben meghatározott időpontig, legalább egy hónapban a földgázt versenypiaci költségeket tükröző áron vételezte, és

c) életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik.

(2) A földgázenergia díj támogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban, vagy lakóházban élő személyek és családok számától, kivéve az egy lakóházban élő azon személyeket, családokat, akik külön-külön mérőórával rendelkeznek.

(3) A földgázenergia díj támogatásként nyújtott rendkívüli települési támogatás ugyanazon személynek egy ingatlan vonatkozásában állapítható meg.

(4) A kérelem 2023. július 31-ig egy alkalommal nyújtható be.

(5) A földgázenergia díj támogatás iránt benyújtott kérelem elbírálásához a 2. § (2) bekezdésben felsoroltakon kívül szükséges az egyetemes földgázszolgáltató által - a támogatással érintett ingatlan vonatkozásában - kiállított dokumentum a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összegéről.

(6) A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 2023. július 31-ig terjedő időszakra kell megállapítani.

(7) A (6) bekezdés alapján meghatározott időszakra megállapított támogatás havi összege az egyetemes földgázszolgáltató által - a (4) bekezdésben meghatározott időpontig - kiállított dokumentumban szereplő, a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összege, de legfeljebb havi 15.000 Ft.

(8) A (7) bekezdés alapján megállapított támogatás egy összegben kerül folyósításra.

(9) A földgázenergia díj támogatás és a villamosenergia díj támogatás együttesen is megállapítható.

(10) Földgázenergia díj támogatásra nem jogosult az a személy, akinek tűzifa megvásárlását segítő támogatás, valamint tárgyévben a rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában nyújtott tüzelősegély került megállapításra.

7/C. § (1) Tűzifa megvásárlását segítő támogatásként eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 460%-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén az 500%-át, és

b) az (5) bekezdésben meghatározott időszakban tűzifát vásárolt, és rendelkezik fatüzelésű fűtőberendezéssel, és

c) életvitelszerűen a támogatással érintett ingatlanban lakik, és

d) tárgyévben nem részesült a rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában nyújtott tüzelősegélyben.

(2) A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás ugyanazon lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakóházban élő személyek és családok számától.

(3) A tűzifa vásárlási támogatásként nyújtott rendkívüli települési támogatás ugyanazon személynek egy ingatlan vonatkozásában állapítható meg.

(4) A kérelem 2023. július 31-ig egy alkalommal nyújtható be.

(5) A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás iránt benyújtott kérelem elbírálásához a 2. § (2) bekezdésben felsoroltakon kívül szükséges a kérelmező, vagy házastársa/élettársa nevére szóló, 2022. június 1. és 2023. május 31. közötti időszakban kiállított tűzifa megvásárlását igazoló számla (a továbbiakban: számla).

(6) A támogatás összege az (5) bekezdésben meghatározott számlán szereplő kifizetett összeg, de legfeljebb 120.000 Ft.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott támogatási összeg megállapításához egyidejűleg több számla is benyújtható.

(8) A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás a villamosenergia díj támogatással együttesen is megállapítható.

(9) A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás és a földgázenergia díj támogatás együttesen nem állapítható meg.

(10) A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata környezettanulmány útján a fatüzelés alkalmazhatóságát ellenőrizheti.”

4. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés alapján eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatás minimális összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15%-a.”

5. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban, vagy lakóházban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak, vagy lakóháznak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás vagy lakóház lakrészeit.”

6. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adósság rendezéséhez nyújtott adósságcsökkentési települési támogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban, vagy lakóházban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak, vagy lakóháznak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás, vagy lakóház lakrészeit.”

7. § (1) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

8. § A pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet

a) 9. § (6) bekezdésében az „A rendkívüli” szövegrész helyébe az „A havi rendszerességgel nyújtott rendkívüli” szöveg,

b) 15. § (1) bekezdésében a „lakás fenntartásával” szövegrész helyébe a „lakás, vagy lakóház fenntartásával” szöveg,

c) 17. § (1) bekezdésében a „lakás tulajdonosa” szövegrész helyébe a „lakás, vagy lakóház tulajdonosa” szöveg,

d) 17. § (3) bekezdés b) pont ba) alpontjában a „lakásbérleti” szövegrész helyébe a „lakás-, vagy lakóházbérleti” szöveg,

e) 17. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontjában a „lakáshasználat” szövegrész helyébe a „lakás-, vagy lakóházhasználat” szöveg,

f) 19. § (4) bekezdésében a „lakás tulajdonosa” szövegrész helyébe a „lakás, vagy lakóház tulajdonosa” szöveg,

g) 19. § (6) bekezdés c) pont ca) alpontjában a „lakásbérleti” szövegrész helyébe a „lakás-, vagy lakóházbérleti” szöveg,

h) 19. § (6) bekezdés c) pont cb) alpontjában a „lakáshasználat” szövegrész helyébe a „lakás-, vagy lakóházhasználat” szöveg,

i) 20. § (3) bekezdés c) pontjában a „lakást elidegeníti” szövegrész helyébe a „lakást, vagy lakóházat elidegeníti” szöveg,

j) 21. § (1) bekezdés b) pontjában a „lakás-” szövegrész helyébe a „lakó-” szöveg

lép.

9. § Hatályát veszti a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátásokról szóló 14/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7/A–7/C. §-a.

10. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. december 1-jén lép hatályba.

(2) A 2. § (2) bekezdése, a 7. § (2) bekezdése, a 9. § és a 2. melléklet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet

4. melléklet a 20/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet