Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és rendjéről szóló 42/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 02

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és rendjéről szóló 42/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 13. alcím tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról és rendjéről szóló 42/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendelet alkalmazásában:

1. mikromobilitási eszköz: a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, vagy ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz (hoverboard, monocycle),

2. mikromobilitási pont: a közterületnek mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer gyűjtőállomásainak területét,

3. mikromobilitási szolgáltató: kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében mikromobilitási eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszer üzemeltetőjét,

4. kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz: mikromobilitási szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett mikromobilitási eszköz, ide nem értve a közösségi kerékpáros rendszerben bérelhető kerékpárt,

5. közösségi kerékpáros rendszer: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 22. § (4a) bekezdése alapján a fővárosi helyi személyszállítási szolgáltatásokba integrált közösségi kerékpáros rendszer.”

2. § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdés 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„4. sátorból történő ideiglenes árusító- és árusítással kapcsolatos tevékenység végzéséhez, kivéve alkalmi rendezvények (különösen: sport- és családi rendvények, stb.) esetén legfeljebb 5 nap időtartamra, valamint piac és vásár jellegű tevékenységek esetén,”

(2) A Rendelet 7. § (1) bekezdés 16. és 17. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„16. ha a közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet elutasították, az elutasító döntéstől számított 2 hónapon belül ugyanannak a kérelmezőnek ugyanazon közterület használatára és ugyanazon tevékenységre és ugyanazon látvány- és berendezési tervre vonatkozóan,
17. annak a kérelmezőnek, aki a kérelem benyújtását megelőző 1 évben legalább 3 alkalommal a közterületet jogellenesen, jóváhagyott hatósági szerződés nélkül vagy attól eltérően használta,”

3. § (1) A Rendelet 11. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kérelem formanyomtatványhoz csatolni kell:)

„d) közút és járda igénybevétele esetén – a b) pontban leírt helyszínrajzon túl – a vonatkozó helyszínt ábrázoló forgalomtechnikai vagy közútkezelői hozzájárulást,”

(2) A Rendelet 11. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közterület-használati hozzájárulás előzetes feltétele:)

„c) szórakoztató tevékenység végzése esetén Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) Környezetvédelmi Osztályától támogató környezeti- és zajhatásokra vonatkozó szakmai állásfoglalás beszerzése,”

4. § (1) A Rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet legkorábban a tervezett használat kezdő időpontját megelőző 90. napon, legkésőbb a tervezett használat kezdőidőpontját megelőző 30. napon lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályára.

(2) Egyedi és különösen méltányolható indokokra hivatkozással vagy a közfeladat ellátásra vonatkozóan, a közfeladat ellátásához szükséges mértékű közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem esetén a (1) bekezdésben meghatározott határidőktől el lehet tekinteni.”

„(2a) Az (1) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek:

a) a 2. melléklet E/1 és E/2 díjtételei szerinti, legfeljebb 30 nap időtartamra vonatkozó közterület-használatok,

b) a lakossági lakásfelújítások, és

c) a 29. § (1) bekezdésében meghatározott ügyek,

amely esetekben a kérelmet legkésőbb a tervezett használat kezdőidőpontját megelőző 5. napon lehet benyújtani.”

„(3a) Közösségi komposztáló közterületi elhelyezése érdekében közterület-használati kérelmet évente 2 alkalommal, minden év január 1. és február 28. közötti, valamint szeptember 1. és október 31. közötti időszakokban lehet benyújtani.”

5. § A Rendelet 14. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A kérelmek elbírálásakor az (1) bekezdésben foglalt szempontok mérlegelése során elutasítható a kérelem. A hatóság mérlegelése során elutasítható a kérelem különösen abban az esetben, ha]

„c) a közterület kérelem szerinti használatához a kérelmező nem rendelkezik közútkezelői hozzájárulással vagy jóváhagyott forgalomtechnikai tervvel,”

6. § A Rendelet 28. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A 2. mellékletben szereplő közterület-használati díjak általános forgalmi adó hatályán kívüliek, kivéve a melléklet „F” jelű díjtételei.”

7. § (1) A Rendelet 31. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelem alapján - kivéve a reklámcélú közterület-használati ügyeket - díjcsökkentés, fizetési halasztás vagy részletekben történő teljesítés (a továbbiakban: méltányossági kérelem) a (2)-(7) bekezdésben foglaltak szerint engedélyezhető. ”

(2) A Rendelet 31. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A méltányossági kérelem elbírálása során a Gazdasági Bizottság javaslatát – a (4)–(5a) bekezdésben foglaltak kivétellel – ki kell kérni.”

„(5a) A Gazdasági Bizottság javaslata nélkül Újbuda Önkormányzata illetékességi területén működő nemzetiségi önkormányzatok által megrendezésre kerülő rendezvények esetén tárgyévi egy alkalommal 1.000,- Ft közterület-használati díjat kell megállapítani.”

8. § A Rendelet 32. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Amennyiben 12 hónapból 9 hónapon keresztül vagy azt meghaladóan a pavilon ténylegesen nem üzemel – kivéve a felújítási, átépítési munkálatok időtartamát –, akkor az a hozzájárulásban rögzített céltól vagy tevékenységtől eltérő más tevékenységnek minősül, és a jogellenes közterület-használat jogkövetkezményeit vonja maga után.

(5) Aki közterületet hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, köteles a jogellenes közterület-használatának céljára, időtartamára, helyére, módjára és mértékére tekintettel tevékenységenként - a 42/B. § (3) bekezdésében foglaltak kivételével - a 2. melléklet szerinti közterület-használati díjat megfizetni.

(6) Közterület-használati hozzájárulás nélküli használat esetén a jogosulatlan használó a használat rendelet szerinti díját a késedelmesen benyújtott közterület-használati kérelmében megjelölt terület és időtartam, vagy kérelem hiányában az ellenőrzésre jogosult által megállapított terület után köteles megfizetni.”

9. § A Rendelet 33. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Kérelmenként a közterület filmforgatási célú használata együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolása) nem haladhatja meg a 400 m2 területet, valamint a közterület-használat folyamatos időtartama nem haladhatja meg az 5 napot.”

10. § A Rendelet 17. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. Mikromobilitási eszközök

42. § (1) Újbuda Önkormányzata tulajdonában lévő közterületeken kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – kizárólag az erre a célra kijelölt mikromobilitási ponton helyezhető el és tárolható, amelyhez közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni, ide nem értve a mikromobilitási eszközzel használat közben való olyan ideiglenesen megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg. A közterület-használati hozzájárulást a kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökkel rendelkező mikromobilitási szolgáltató kérheti.

(2) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése szempontjából a XI. kerület területe a 4. melléklet szerinti átmeneti és külvárosi mikromobilitási zónákra osztott.

(3) A külvárosi terület zónában a kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök mikromobilitási ponton kívüli közterületen is elhelyezhetők (free-float rendszer), ha az a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, és a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(4) A mikromobilitási szolgáltató az általa üzemeltetett kölcsönzési célú mikromobilitási eszközöket csak érvényes közterület-használati hozzájárulás birtokában helyezheti el és tárolhatja a közterületen.

(5) Nem adható közterület-használati hozzájárulás olyan típusú kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz elhelyezéséhez, tárolásához, amely a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas.

42/A. § (1) Az adott zónában kialakított és működtetett összes mikromobilitási pontra csak együttesen lehet közterület-használatot engedélyezni.

(2) A mikromobilitási szolgáltató a mikromobilitási pontot érvényes közterület-használati hozzájárulás birtokában is csak a többi jogszerű közterület-használóval (az érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkezőkkel) közösen, egymást nem korlátozva veheti igénybe kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából.

(3) A mikromobilitási pontok közterület-használatára csak határozott időre, de legalább 6 hónap és legfeljebb 36 hónap időtartamra adható hozzájárulás azzal, hogy a mikromobilitási szolgáltató számára első alkalommal legfeljebb 18 hónap időtartamra adható közterület-használati hozzájárulás.

(4) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök elhelyezésére vonatkozó közterület-használati kérelemben a mikromobilitási szolgáltatónak nyilatkoznia kell

a) az elhelyezni szándékozott mikromobilitási eszközök számáról a kerületben és azon belül zónánként,

b) az elhelyezni szándékozott egyes mikromobilitási eszközök műszaki jellemzőiről, így legalább az alábbi adatokról:

ba) az eszköz típusáról (így különösen roller, elektromos rásegítésű roller, kerékpár, elektromos rásegítésű kerékpár),

bb) az elektromos rásegítés meglétéről annak névleges teljesítményével együtt,

bc) az eszköz tömegéről kilogrammban, hosszáról, szélességéről és magasságáról centiméterben,

bd) az eszköz kivilágítási jellemzőiről,

be) az egyedi azonosító jel megjelenítésének tervezett formájáról és méretéről,

c) az elhelyezni szándékozott mikromobilitási eszközök egyedi azonosítójáról, valamint

d) a mikromobilitási eszköz üzemeltetése során általa alkalmazott általános szerződési feltételekről és alkalmazott logisztikai, technikai megoldásokról, továbbá telematikai rendszeréről, csatolva az ennek alátámasztására szolgáló adatokat.

42/B. § (1) Jogellenesen használja a közterületet az a mikromobilitási szolgáltató, amelynek a

a) közterületen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, és ezen mikromobilitási eszközök közterületi eltávolításáról felhívást követő 5 napon belül nem gondoskodik;

b) kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy a közterület-használati hozzájárulásában foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra a mikromobilitási ponton vagy a 42. § (3) bekezdés esetén azon kívüli közterületen; vagy

c) kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze mikromobilitási ponton kívül vagy a 42. § (3) bekezdésében előírtakat egyébként megsértő módon kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen.

(2) Nem minősül jogellenesnek a közterület-használat, ha a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz teljes terjedelmében a mikromobilitási pont hozzá legközelebbi külső szélétől számított 5 méteren belül került elhelyezésre azzal, hogy ez az elhelyezés egyébként a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(3) Jogellenes közterület-használat esetén a mikromobilitási szolgáltató – a 32. § (5) bekezdéstől eltérően – a jogellenesen elhelyezett, tárolt mikromobilitási eszközei után a jogellenes használattal érintett napokra 2023. január 1-jétől 5 000,-Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni.”

11. § (1) A Rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet a 2. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

12. § Hatályát veszti a Rendelet:

a) 2. § (1) bekezdés 5. pontja,

b) 11. § (7) bekezdése,

c) 12. § (3) bekezdése,

d) 15. §-a,

e) 18. § (5) bekezdése,

13. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

4. melléklet