Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 02

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő- testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § Szentendre Város Önkormányzat Képviselő- testülete az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése, a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési és az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg védelme, valamint a helyi építészeti értékek és örökség védelme, továbbá a jogszabályok összehangolt érvényre juttatása céljából szakmai tanácsadó, véleményező testületként működő helyi építészeti-műszaki tervtanácsot (továbbiakban: Tervtanács) hoz létre és működtet.”

2. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet), a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet), valamint a településkép védelméről szóló 1/2018. (I. 11.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Településképi rendelet) előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.”

3. § (1) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 4. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Tervtanács megtárgyal minden olyan építészeti-műszaki tervdokumentációt, amit a településképi rendelet tervtanácsi véleményezéshez köt, vagy aminek megvitatását

a) az Önkormányzat főépítésze,

b) a tervező,

c) az építtető, vagy

d) a Polgármester

kéri.

(2) Az Önkormányzat főépítésze és a Polgármester - szakmai álláspontjának kialakításához - a Tervtanács véleményét igénybe veheti.

(3) A tervtanácsi eljárást a városi honlapról letölthető, kitöltött adatlappal lehet kezdeményezni, melyhez 1 példány papír alapú és 1 példány nem szerkeszthető formátumú, digitális adathordozón rögzített építészeti-műszaki tervdokumentációt kell mellékelni. A digitális példány átadása lehetséges a főépítész elektronikus levelezési címére való megküldéssel is.”

(2) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentáció nem felel meg a településképi követelményeknek, a helyi építési szabályzatnak vagy az országos településrendezési és építési követelményeknek, a Tervtanács elnöke a tervdokumentáció tervtanácsi tárgyalását megtagadhatja, mely nem támogató tervtanácsi véleménnyel egyenértékű.”

(3) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az építési tevékenység építtetőjének és az építészeti terv tervezőjének lehetősége van előzetes Tervtanácsi konzultációs vélemény megkérésére a településképi véleményezési eljárás megindítását megelőzően. Amennyiben a Korm. rendeletben és a Településképi rendeletben meghatározott tartalmú tervdokumentációt a Tervtanács engedélyezésre, illetve a tervdokumentáció alapján az építési tevékenységet megvalósításra ajánlja, a konzultációs tervtanácsi vélemény a későbbi településképi véleményezési eljárásban felhasználható.”

4. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:)

„k) egyhangúság esetén annak tényére történő utalást, véleménykülönbség esetén a szavazás elrendelését és annak eredményét.”

5. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Tervtanács álláspontjának kialakításakor a Rendeletben és a Településképi rendeletben meghatározott véleményezés részletes szempontjait veszi figyelembe. A Tervtanács felhívhatja a figyelmet arra, ha a terv a helyi építési szabályzattal vagy az országos településrendezési és építési követelményekkel ellentétes megoldást tartalmaz.

(2) A Tervtanács álláspontját a tervtanácsi vélemény, illetve konzultációs vélemény foglalja össze. A véleménynek -ide nem értve a konzultációs véleményt- meg kell felelnie a Rendelet tartalmi és formai követelményeinek. A konzultációs tervtanácsi véleménynek nem kell a Rendelet 16.§ (2) bekezdés szerinti egyértelmű állásfoglalást tartalmaznia, elegendő kitérni azon javasolt tervmódosítási elemekre és szempontokra, amelyeket a terv átdolgozása, továbbtervezése során ajánl figyelembe venni. Ebben az esetben azonban -ellentétben a 4.§ (5) bekezdésével- az a későbbi településképi véleményezési eljárás során nem használható fel, a településképi vélemény alapjául nem szolgálhat.”

6. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Tervtanács tagjainak száma 8 fő, beleértve az elnököt és a Magyar Építész Kamara által delegált tagot is. A tervtanács 3 tag - beleértve az elnököt is - jelenlétével határozatképes.”

7. § (1) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés c) pont cb)–cd) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Tervtanács minden ülésére meg kell hívni és azon

tanácskozási joggal szavazati jog nélkül vesz részt)

„cb) az építtető,

cc) az építészeti-műszaki tervdokumentáció tervezője,

cd) a Polgármester és az Alpolgármesterek,”

(2) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés c) pontja a következő ce) alponttal egészül ki:

(A Tervtanács minden ülésére meg kell hívni és azon

tanácskozási joggal szavazati jog nélkül vesz részt)

„ce) állandó szakértőként egy, a Polgármester által megbízott szentendrei képzőművész.”

(3) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Tervtanács ülésére indokolt esetben meg lehet hívni és az ülésen tanácskozási joggal, szavazati jog nélkül vehet részt Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatalának a napirend kérdéskörével jelentősen érintett szervezeti egységét képviselő, véleményalkotó személy.

Az elnök a Tervtanács ülésére tanácskozási joggal meghívhat(ja) továbbá
a) a tervvel érintett más személyt, vagy szervezet, illetőleg hatóság képviselőjét,
b) indokolt esetben szakértőket és más érdekelt személyeket.”

8. § (1) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Bírálóként, illetve elnökként, tagként nem vehet részt a tervtanácsi eljárásban a tárgyalandó tervdokumentáció tervezője, valamint annak)

„a) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben szerinti hozzátartozója.”

(2) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A bíráló, a tag a Tervtanács elnökének haladéktalanul, de legkésőbb az ok felmerülésétől számított 3 napon belül köteles bejelenteni, ha vele szemben összeférhetetlenségi ok áll fenn.”

9. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Tervtanács működésének és eljárásának – a jelen rendeletben nem szabályozott – egyéb szabályait a Tervtanács Ügyrendje határozza meg.”

10. § (1) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tiszteletdíj illeti meg

a) az elnök kivételével a Tervtanács tagját és az állandó szentendrei képzőművész szakértőt mindazon ülések tekintetében, melyeken rész vett,

b) a bírálót a megbízás teljesítésekor.”

(2) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) 2022. július 1. napjától kezdődően a tiszteletdíj mértéke

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti személyek esetében ülésenként bruttó 35.000.- Ft,

b) a (2) bekezdés b) pontja szerinti személy esetében bírált tervenként bruttó 35.000.- Ft.

(2b) A továbbiakban a tiszteletdíj mértékét az éves költségvetési rendelet határozza meg.”

(3) A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 11. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Nem jár tiszteletdíj a Tervtanács tagjának, ha a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal dolgozója.

(4) A tiszteletdíj kifizetésére negyedévente kerül sor.”

11. § A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

12. § Hatályát veszti a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet

a) 1. alcíme,

13. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1. pont helyébe a következő pont lép:

„1. A Tervtanács a véleményezési eljárások számától függően változó összetételben és időpontban ülésezik.”

2. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3. A Tervtanácsi ülés személyes részvétel helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével -így interaktív kommunikációt lehetővé tevő, képi megjelenítésű információ-technikai eszközzel- is lebonyolítható.”

3. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 5. pont helyébe a következő pont lép:

„5. A Tervtanács tagjainak száma 8 fő, beleértve az elnököt és a Magyar Építész Kamara által delegált tagot is. A tervtanács 3 tag - beleértve az elnököt is - jelenlétével határozatképes.”

4. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 6. pont helyébe a következő pont lép:

„6. Az elnök átmeneti akadályoztatása esetén elsődlegesen gondoskodik a tervtanácsi ülés új, számára alkalmas időpontban való megtartásáról. Másodlagos megoldásként lehetőség szerint írásban történő felkérésben, egyszeri alkalomra szóló nyilatkozatával az átruházható jogköreinek gyakorlását a Polgármester által kijelölt szakmabéli személyre átruházhatja, aki megfelel a Rendelet szerinti tervtanács tagjára vonatkozó feltételeknek.”

5. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 14. pont helyébe a következő pont lép:

„14. A Tervező, illetve az Építtető kezdeményezheti a munkaközi tervdokumentáció konzultáció keretében történő bemutatását. A konzultációról konzultációs vélemény születik, mely tartalmazza a Tervtanács – a továbbtervezéssel kapcsolatos – észrevételeit és javaslatait, de a konzultációval a terv bemutatási kötelezettsége nem feltétlenül minősül teljesítettnek. A Tervtanács a konzultációs véleményben előírhatja a terv településképi véleményezési eljárást megelőző ismételt tervtanácsi véleményeztetését, vagy a leírt szempontok alapján ajánlhatja a tervet – további főépítészi egyeztetés mellett, vagy anélkül - településképi véleményezésre.”

6. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 18. pont helyébe a következő pont lép:

„18. A tervtanácsi eljárásban tagként vagy bírálóként résztvevő személy - amennyiben a 9.§ szerint érintett – e tényt annak keletkezését követően, haladéktalanul köteles bejelenteni a tervtanács elnökének.”

7. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 12/2013. (V.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 20. pont helyébe a következő pont lép:

„20. A Tervtanács működésével kapcsolatos költségeket az Önkormányzat viseli.”