Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01- 2022. 11. 02

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.01.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázatok rangsorolásához szükséges pontrendszert a pályázat kiírásával egyidejűleg a Szociális Bizottság határozza meg. A pontrendszer elfogadásakor az önkormányzati bérleménnyel rendelkező bérlők számára, valamint az igazoltan hajléktalan élethelyzetben lévő pályázók és otthontalan családok részére többletpontot kell biztosítani, melynek értékéről a Szociális Bizottság dönt.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet a 32/A. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„Lakbértartozás esetén követendő eljárásrend”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet a következő 32/A. §-sal egészül ki:

„32/A. § (1) Abban az esetben, ha a bérlő lakbér, közös költség vagy különszolgáltatási díj tartozásának mértéke meghaladja a fizetendő lakbér 2 havi összegét, vagy 100.000,- Ft-ot, a bérbeadó felszólítja a bérlőt a tartozás rendezésére, egyidejűleg tájékoztatja a tartozás rendezéséhez igénybe vehető lehetőségekről, valamint a Polgármesteri Hivatal Közművelődési, Egészségügyi és Szociális Osztálya, és a Humán Szolgáltatások Intézménye (a továbbiakban: szociális szolgáltató) elérhetőségeiről.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelő bérlők kimutatását megküldi a szociális szolgáltató részére a bérlővel való kapcsolatfelvétel, családgondozás és környezettanulmány készítése céljából.

(3) A szociális szolgáltató eljárásának eredményéről 30 napon belül köteles tájékoztatni a bérbeadót.

(4) A lakbér, a közös költség, valamint a külön szolgáltatások díjának rendezése érdekében az Önkormányzat külön rendeletben foglaltak szerint részletfizetési kedvezményt biztosít a bérlő kérelmére. A részletfizetési kedvezményben részesített bérlővel a részletfizetés fennállása alatt a Szociális Bizottság döntése szerint legfeljebb 1 éves határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kell kötni.

(5) Amennyiben a bérlő vagy a jogcím nélküli lakáshasználó a részletfizetési megállapodás bármely esedékes részletének határidőben történő megfizetését elmulasztja, úgy a részletfizetéssel érintett, még fennálló teljes tartozás összege kamataival növelten, egyösszegben esedékessé válik.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A bérbeadó a bérleti jogviszony felmondásáról a szociális szolgáltatót tájékoztatja.”

5. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

6. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.