Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 24/2022. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 24- 2022. 07. 25

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 24/2022. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.24.

Budapest Főváros Közgyűlése

az 1. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

a 2–4. § tekintetében a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

2. § A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Budapest Főváros Közgyűlése
az 1-10. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében,
a 10/A-10/B. § tekintetében a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva
a következőket rendeli el:”

3. § A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„3/A. „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” cím adományozása

10/A. § (1) Budapest Főváros Közgyűlése – „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elnevezéssel – elismerő címet alapít.

(2) „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő cím annak a civil szervezetnek adományozható, amely huzamosabb ideig, de legalább egy évig kiemelkedő munkát végzett a fővárosért, és tevékenységével hozzájárult Budapest lakosságának jólétéhez, a főváros fejlődéséhez és élhetőségéhez.

(3) Az elismeréssel oklevél, 1 000 000 Ft pénzjutalom, továbbá a Főpolgármesteri Hivatal (Városháza) képzőművészeti kivitelezésű szimbolikus kulcsa jár. A kulcs treff-keresztet formázó, háromágú áttört kulcsfejben és az oldalain homorú ívekkel, a végén domború ívvel határolt, áttört kulcstollú, egytollas kulcsszárban végződő finoman megmunkált rézöntvény. A kulcs vándordíj, azt az elismerésben részesített civil szervezet a (6) bekezdés szerinti időpontban veszi át, azt legkésőbb a következő év azonos időpontjáig őrzi.

(4) A névre szólóan kiállított oklevél az adományozás indokait, a kiállítás keltét és az oklevél sorszámát tartalmazza, az oklevelet a főpolgármester írja alá.

(5) Az elismerésben részesített az elismerés átadását követően egy évig jogosult „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” cím használatára hivatalos kommunikációjában és médiamegjelenéseiben, valamint a cím tájékoztató- és reklámanyagain való feltüntetésére.

(6) „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” címből évente egy adományozható, átadására február 1-je, a Civilek Napja alkalmából kerül sor.

(7) Az átadást követően a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a főpolgármester az elismerésben részesített civil szervezet részére fogadást tart.

(8) Az elismerés átadását követő hatodik és tizenkettedik hónapban a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatja a fővárosi lakosságot az elismerésben részesített civil szervezet tevékenységéről.

10/B. § (1) „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” címet a Fővárosi Önkormányzat pályázat útján adományozza.

(2) „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” cím adományozására kiírt pályázat nyilvános, azon az a szervezet vehet részt:

a) amelynek székhelye és tényleges működési területe Budapest területén van,

b) amely legalább egy éve működik,

c) amellyel szemben a (3) bekezdés szerinti kizáró ok nem áll fenn,

d) amely nyilatkozik arról, hogy a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el, és

e) amelynek a pályázatában bemutatott tevékenysége a Fővárosi Önkormányzat által az adott évre megjelölt, kiemelt jelentőségű tevékenységi területre esik.

(3) A pályázaton nem vehet részt az a szervezet:

a) amely a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül már részesült „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerésben,

b) amelynek 60 napnál régebben lejárt adók módjára behajtandó köztartozása van,

c) amelynek céljai vagy tevékenysége Magyarország alkotmányos rendjével, alkotmányos értékeivel, továbbá az Európai Unióról Szóló Szerződés 2. cikkében vagy az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékekkel nem összeegyeztethető, különösen amely szervezet tevékenysége mások emberi méltóságának megsértésére, vagy egyének meghatározott csoportjában félelem keltésére irányul, vagy

d) amely a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról szóló törvény szerinti alapítvány és az olyan szervezet, amely párttól vagy pártalapítványtól a pályázat benyújtását megelőző 5 lezárt adóévben az adott évre vonatkozó költségvetésének 30 százalékát meghaladó mértékben támogatást vagy adományt kapott.

(4) A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a pályázati kiírás tartalmazza, amelyet a Fővárosi Önkormányzat évente tesz közzé. A pályázati kiírás a részvételi feltételeket a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknál szűkebben nem határozhatja meg. A (2) bekezdés e) pontja szerinti tevékenységi területet a Fővárosi Önkormányzat bármely 5 egybefüggő évet tartalmazó időszakban legfeljebb 3 alkalommal határozhat meg; tevékenységi terület meghatározása hiányában bármely, az egyéb feltételeknek megfelelő civil szervezet pályázatot nyújthat be.

(5) A pályázatok a pályázati kiírás szerinti – de legalább 15 napos – határidőben nyújthatók be.

(6) A beérkezett pályázatok érvényességéről való döntést követően a Fővárosi Önkormányzat az érvényes pályázatokat véleményezésre és rangsorolási javaslatra megküldi a Budapesti Civil Adatbázisban szereplő – adott évben pályázatot be nem nyújtó – civil szervezeteknek (a továbbiakban: véleményező szervezetek), amelyre legalább 15 napot biztosít. A véleményezés és rangsorolás úgy történik, hogy minden véleményező szervezet összesen 10 pontot oszthat szét a pályázatok között úgy, hogy egy pályázat egész számú, legalább 1, legfeljebb 10 pontot kaphat. A rangsor kialakításakor az egyes pályázatokra érkezett pontszámok összegét kell figyelembe venni. A Fővárosi Önkormányzat a pályázatok véleményezők előtti bemutatására személyes találkozót biztosíthat.

(7) A (6) bekezdés szerinti véleményét és rangsorolását figyelembe véve a Fővárosi Önkormányzat az általa 10 legjobbnak ítélt pályázatot legalább 30 napra online szavazásra bocsátja.

(8) Az online szavazáson valamennyi tizennegyedik életévét betöltött budapesti illetőségű személy előzetes regisztrációt követően részt vehet, minden résztvevő csak egy pályázatra adhatja le a szavazatát. Budapesti illetőségű a budapesti lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy munkahellyel rendelkező, vagy budapesti oktatási intézményben tanuló személy.

(9) A szavazásra bocsátott pályázatokat a Fővárosi Önkormányzat bírálja el, és az online szavazás eredményére is tekintettel dönt „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” cím adományozásáról.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő tizedik napon lép hatályba.

dr. Számadó Tamás
főjegyző

Karácsony Gergely
főpolgármester

1. melléklet

1. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 12.14. sorral egészül ki:

12.14.

döntés „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” pályázat kiírásáról, a benyújtott pályázatok érvényességéről, a Budapesti Civil Adatbázisban szereplő szervezetek véleményére is figyelemmel, a 10 legjobb pályázat kiválasztásáról és online szavazásra bocsátásáról, valamint az online szavazás eredményére is tekintettel „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” cím adományozásáról

12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 10/B. § (1) , (6)-(7) és (9) bekezdés

főpolgármester”