Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati intézményeknél folyó munkahelyi és vendég étkeztetésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati intézményeknél folyó munkahelyi és vendég étkeztetésről

2024.01.01.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Mór Városi Önkormányzat fenntartásában működő intézmények (a továbbiakban: önkormányzati intézmények) által végzett munkahelyi étkeztetésre és az azt igénybe vevő alkalmazottaikra és a vendégétkezőkre, és a kórházi ellátottak étkeztetésére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) alkalmazott: az étkeztetést végző önkormányzati intézményeknél közalkalmazotti jogviszonyban álló személy,

b) étkezési nap: az, amelyen az étkező a munkahelyi vagy vendég étkezést igénybe veszi,

c) havi térítési díj: az étkezési napok számának és a napi térítési díj ÁFA-val megnövelt összegének szorzata,

d) napi térítési díj: az étkező által igénybe vett egy napi étkezés 1. melléklet szerinti ÁFA-val megnövelt díja

e) nyersanyagköltség: az élelmezési nyersanyag beszerzési költségének egy adagra jutó napi összege,

f) rezsiköltség: az étkeztetés megszervezésére és a konyha üzemeltetésére felmerülő kiadások egy adagra számított napi összege,

g) teljes önköltség: a nyersanyagköltség és a rezsiköltség egy adagra jutó együttes napi összege,

h) vendégétkező: az étkeztetést végző önkormányzati intézménynél közalkalmazotti jogviszonyban nem álló, de ott étkezést igénybe vevő személy, ide nem értve a kórházi ellátottak étkezését.

3. § Az önkormányzati intézményeknél folyó munkahelyi és vendég étkeztetés energia- és tápanyag beviteli értékeire a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet, az élelmiszer felhasználási értékeire a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011.(VI.30.) VM rendelet rendelkezései az irányadóak.

4. § (1) Az alkalmazottak a munkahelyi étkeztetést az iskolai és vendégétkezést biztosító konyha térítési díjával azonos mértéken vehetik igénybe az 1. melléklet szerint.

(2) A munkahelyi étkeztetést az alkalmazott akkor is igénybe veheti, ha fizetett szabadságon, fizetés nélküli szabadságon, táppénzes állományban vagy szülési szabadságon van.

5. § Az étkeztetést végző intézmény vezetője az étkezés igénybe vételét az intézménynél alkalmazottak családtagjai és az intézménytől nyugdíjazottak, továbbá a saját konyhával nem rendelkező intézmények alkalmazottai, valamint a nem önkormányzati intézménynél és egyéb munkáltatónál foglalkoztatottak részére is engedélyezheti az alkalmazottakra irányadó, 1. mellékletben meghatározott térítési díj ellenében, ha ez az alkalmazottak étkezésének sérelme nélkül, az adott konyha kapacitása mellett biztonságosan megoldható.

6. § (1) Az étkezést igénybe vevő alkalmazottak és vendégétkezők személyenként napi egy ebéd igénybe vételére jogosultak.

(2) Ha az intézmény diétás ételt is előállít, akkor azt az étkező alkalmazott is igénybe veheti, ha szakorvos diétás étkeztetést javasol számára. Ezt a szakorvosi javaslatot évente felülvizsgálni, majd a felülvizsgált javaslatot ismételten benyújtani szükséges. Más esetekben az intézményvezető dönt, hogy kapacitás függvényében diétás étkezést biztosít-e az igénylőnek.

(3) A bölcsődében és az óvodákban csak az ott dolgozó veheti igénybe az étkeztetést. Mór Városi Önkormányzat Ellátó Központja konyháin bárki igénybe veheti az étkezést, a Mór, Kórház utca 21. szám alatti telephelyen helybeli étkeztetéssel és éthordóban történő elvitellel, a Mór, Szent István tér 9. szám alatti telephelyen csak éthordóban történő elvitellel.

7. § (1) Az étkeztetés nyersanyagköltségét és napi térítési díját az 1. melléklet tartalmazza, amelyet a képviselő-testület állapít meg minden év december 31. napjáig az azt követő egy éves időszakra - valamennyi intézmény tekintetében - az étkezést biztosító konyha költségkalkulációja alapján.

(2) Az étkeztetésért az (1) bekezdés szerint fizetendő havi térítési díj összegét az étkeztetést biztosító intézmény vezetője állapítja meg és közli az étkeztetést igénybe vevővel.

(3) Az étkeztetés térítési díját az intézménynél kialakított szabálytól függően havonta előre vagy utólag kell megfizetni.

8. §1 A Mór Városi Önkormányzat Ellátó Központja által a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megrendelésére biztosított, a kórházi ellátottak egész napos étkeztetésére irányadó térítési díjat a 2. melléklet tartalmazza.

9. § Munkahelyi és vendégétkeztetés körében szeszes italt kiszolgálni tilos.

10. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

11. §2

1. melléklet3

Az intézményi munkahelyi és vendég étkeztetés térítési díjai

A

B

C

D

E

1

Igénybe vevők és intézmények

Nyersanyag norma
(Ft/adag)

Rezsiköltség (Ft/adag)

ÁFA (27 %)

Napi térítési díj ÁFÁ-val
(Ft/adag)

2

Mór Városi Önkormányzat Ellátó Központja

3

Étlap alapján

930

696

439

2065

4

Diétás

993

696

456

2145

5

Egyéb (Móri Pitypang Óvoda, Mór Városi Önkormányzat Ellátó Központja)

6

Túlmunkában külső megrendelő részére

árajánlat alapján szerződés szerint

989

hatályos ÁFA szerint

fizetendő térítési díj: nyersanyagköltség 100 %-a + teljes rezsiköltség + ÁFA

7

Munkaidőn belül külső megrendelő részére

árajánlat alapján szerződés szerint

696

hatályos ÁFA szerint

fizetendő térítési díj: nyersanyagköltség 100 %-a + teljes rezsiköltség + ÁFA

2. melléklet

Kórházi ellátottak étkeztetésének térítési díjai

A

B

C

D

E

1

Igénybe vevők

Nyersanyag norma
(Ft/adag)

Rezsiköltség
(Ft/adag)

ÁFA (27 %)

Napi térítési díj ÁFÁ-val
(Ft/adag)

2

Kórházi ellátottak

909

539

391

1839

1

A 8. § a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Az 1. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 42/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.