Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 2.) önkormányzati rendelete

az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 05- 2022. 10. 16

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 2.) önkormányzati rendelete

az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.05.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Jelen rendelet alkalmazásában)

„e) várakozási övezet: a KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2. pontjában meghatározott módon kijelölt és jelen rendelet 1. számú mellékletével megállapított, olyan körülhatárolt terület, amely a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendeletben (a továbbiakban: FŐR) meghatározottak szerint, díjfizetés ellenében, legfeljebb 3 óra időtartamig vagy időtartam-korlátozás nélkül használható várakozásra;”

2. § A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén található várakozási övezeteket az 1. melléklet tartalmazza.”

3. § A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben magasabb szintű jogszabály a naptár szerinti munkarendtől eltérésként szombati munkavégzést ír elő, úgy ezeken a szombati napokon is a FŐR-ben meghatározott díjköteles várakozási időszakot kell alkalmazni.”

4. § A Rendelet 8/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Gyermekenként legfeljebb 2 darab gyermekszállítás iskolába várakozási hozzájárulás adható ki. A várakozási hozzájárulás területi érvényességét a hozzájáruláson fel kell tüntetni.”

5. § A Rendelet 8/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Gyermekenként legfeljebb 2 darab gyermekszállítás bölcsödébe, óvodába várakozási hozzájárulás adható ki. A várakozási hozzájárulás területi érvényességét a hozzájáruláson fel kell tüntetni.”

(Speciális lakossági várakozási hozzájárulás – a 8. §-ban felsoroltakon túl – kérelemre adható:)

„f) a mindenkori díjfizető övezet területén működő egészségügyi intézmény vagy köznevelési intézmény tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő gépjárművekre, vagy ezen szervezetek vezetőjének támogató javaslata esetén e szervezeteknél jogviszonyban lévő személyek által használt gépjárművekre.”

7. § (1) A Rendelet 15. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kérelemnek tartalmaznia kell:)

„b) nem magánszemély esetében a kérelmező elnevezését, székhelyét, telephelyét, adószámát, a képviselő nevét és címét,”

(2) A Rendelet 15. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Amennyiben a kérelmező a FŐR-ben, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek együttes fennállását - a hiánypótlási felhívás ellenére, az abban megjelölt határidőn belül - nem igazolja, kérelme elutasításra kerül.”

8. § A Rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A várakozási övezetekben fizetendő várakozási díjak mértékét a FŐR határozza meg.”

„(1a) Az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtott várakozási hozzájárulás iránti kérelmek esetén az (1) bekezdésben megállapított eljárási díj nem kerül felszámításra.”

10. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a Rendelet:

a) 15. § (2) bekezdés d) pontja,

b) 18. § (2) bekezdése,

c) 2. melléklete.

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2022. szeptember 5-én lép hatályba.

(2) A 9. § 2022. október 1-jén lép hatályba.

(3) A 6. §, a 7. § (1) bekezdése és a 11. § a) pontja 2022. október 15-én lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet