Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 05

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.01.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. és 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság, valamint Oktatási-, Kulturális,- Egészségügyi,- Szociális,- Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, az intézményi térítési díjakról szóló 10/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

2. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakásfenntartási támogatásban részesíthető kérelemre az, aki)

„c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 430 %-át, egyszemélyes háztartásnál az 500 %-át, és”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A támogatás havi összege a rendelet (3) bekezdés b) pontja szerinti lakásfenntartás elismert havi költségének 15 %-a. Amennyiben írásban igazoltan tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő személy él életvitelszerűen a háztartásban, a támogatás fentiek szerint számított havi összege 20 %-kal nő. A támogatás mértéke legalább 6.500.- Ft/hó, legfeljebb azonban a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 50 %-a.”

(3) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) Átlagot meghaladó luxus kategóriába tartozó minőségű lakásnak minősül az a lakás, amelyben található ingóságok, híradástechnikai- számítástechnikai illetve háztartási eszközök együttes becsült értéke meghaladja a mindenkori szociális vetítési alap ötvenszeresének összegét.”

3. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendszeres települési támogatásként krónikus betegség fennállása esetén gyógyszertámogatásban részesíthető kérelemre az,)

„b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetében annak 450 %-át,”

4. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Eseti szociális támogatásban részesül kérelemre, vagy hivatalból az,)

„b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem - a (3) bekezdésben szabályozott eset kivételével - nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap 350 %-át, egyedül élő esetén annak 450 %-át,”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Különös méltánylást érdemlő esetben, mérlegelési jogkörben hozott döntés alapján

a) az elemi kárt szenvedett,

b) a bűncselekménnyel jelentősen megkárosított,

c) az önhibáján kívül munkabér jövedelem kiesést szenvedett személy, és

d) térítésköteles egészségügyi műtétre előjegyzett személy

– a (2) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételek hiányában kérelemre, vagy hivatalból indult eljárás eredményeként eseti szociális támogatásban részesül, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élő esetén 550 %-át.

(4) Az eseti szociális támogatás esetenkénti összege a (2) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 80 %-át, a (3) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.”

5. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Családon belüli haláleset bekövetkezésekor rendkívüli települési támogatásként temetési támogatás kerül megállapításra annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről Dunaföldvár településen gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy)

„a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350 %-át , egyedül élő esetében annak 450 %-át,
b) a temetés költségeinek - a temetkezési szolgáltatásokat részletező és a temető üzemeltetési feladatokról kiállított - számlákkal igazolt költsége nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének harmincszoros összegét,”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendkívüli települési támogatásként nyújtott temetési támogatás összege család esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-a , egyedül élő esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350 %-a.

6. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásként rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból az,)

„b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 350 %-át.”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendkívüli települési támogatásként nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege:)

„a) gyermekenkénti egyszeri összege a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 80 %-áig
b) családonkénti egyszeri összege a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%-áig terjedhet.”

7. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásként évente egy alkalommal iskolakezdési támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból)

„b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át,”

8. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásként időskorúak támogatásában részesíthető kérelemre, vagy hivatalból évente egy alkalommal az az igazoltan nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő dunaföldvári bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Dunaföldváron élő, idősotthoni ellátásban nem részesülő személy, aki a 65. életévét a kérelem benyújtásakor betöltötte, és akinek a nyugdíja, vagy nyugdíjszerű ellátása nem haladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 500 %-át.”

9. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül az eltemettetésre köteles, vagy az azt vállaló személy, ha)

„a) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap 280 %-át, egyedül élő esetén annak 360 %-át, és”

10. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

11. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és 2023. január 6-án hatályát veszti.

Horváth Zsolt
polgármester

dr. Boldoczki Krisztina
jegyző

1. melléklet a 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

1. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, az intézményi térítési díjakról szóló 10/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.1.2. és 1.1.3. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„1.1.2. jövedelem a szociális vetítési alap (a továbbiakban: szva.) 100%-ig 140 Ft/adag+ÁFA

1.1.3. jövedelem szva.100%-a felett 965.- Ft/adag+ÁFA ”

2. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, az intézményi térítési díjakról szóló 10/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2.2. és 1.2.3. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„1.2.2. jövedelem az szva.100%-ig 140 Ft/adag +ÁFA

1.2.3. jövedelem szva.100%-a felett 670 Ft/adag +ÁFA”

3. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, az intézményi térítési díjakról szóló 10/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3.2.2.1. és 3.2.2.2. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„3.2.2.1. Jövedelem az szva.100%-ig 140 Ft/adag + ÁFA

3.2.2.2. Jövedelem szva.100%-a felett 670 Ft/adag + ÁFA”

2. melléklet a 27/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

11. melléklet