Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 17- 2022. 11. 18

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.17.

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A lakosság meghatározó körét vagy egészét érintő képviselő-testületi döntések meghozatala előtt egy hónappal a képviselő-testület közmeghallgatást tarthat.”

(2) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közmeghallgatáson az állampolgárok és a helyben érdekelt társadalmi, civil szervezetek, egyesületek képviselői közérdekű javaslatot tehetnek, valamint közérdekű ügyben kérdést intézhetnek a polgármesterhez, a képviselőkhöz, a jegyzőhöz, amelyre a megkérdezett tartozik válaszolni. Egyedi hatósági ügyekben nem adható szó.”

(3) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A jelentősebb testületi döntések, helyzetértékelések előtt az önkormányzat választott képviselői és bizottságai lakossági fórum szervezését kezdeményezhetik. A lakossági fórumok a lakosság, a helyben érdekelt társadalmi, civil szervezetek közvetlen tájékoztatását, a fontosabb döntések előkészítésébe való bevonását szolgálják.”

(4) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A közmeghallgatás helye a Művelődési Ház Nagyterme (Onga, Rákóczi utca 11.)”

(5) Az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Lakossági fórumot bármely – arra alkalmas helyszínen - lehet tartani. A helyszín megválasztásánál tekintettel kell lenni arra, hogy annak megközelítése a lakosságnak vagy annak érintett részének aránytalanul nagy erőfeszítést ne eredményezzen.”

2. § Hatályát veszti az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 8. § (7) bekezdése.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.