Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2022. 12. 17

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2022.12.17.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek városképi, városrendezési, műemlékvédelmi, idegenforgalmi, kereskedelmi, köztisztasági, közlekedésbiztonsági, vagyonvédelmi, környezetvédelmi és közbiztonsági szempontok, valamint a rendezvények megvalósításával kapcsolatos követelmények figyelembevételével meghatározzák a közterületek eredeti funkciójától eltérő használatát.

2. § E rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint Város közigazgatási területén közhasználatra szolgáló, az önkormányzat tulajdonában álló és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre.

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően, állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával mindenki szabadon használhatja.

(2) A közterületet rendeltetésétől eltérően csak úgy szabad használni, hogy az a közterület és a szomszédos területek rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő használata során a közterületen elhelyezett szerkezetek, tárgyak anyagának, formájának összhangban kell lennie a környezetben lévő létesítményekkel, karbantartásukról a használó folyamatosan köteles gondoskodni.

(4) A használó köteles az igénybevett területet és környezetét folyamatosan tisztántartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni, a közművekben, építményekben és zöldfelületekben keletkező kár helyreállítási költségeit megfizetni.

(5) A közterület-használati engedély és a hatósági szerződés nem pótolja vagy helyettesíti a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági vagy szakhatósági engedélyeket, hozzájárulásokat, melyek beszerzése a használó feladata.

(6) A használó köteles a közterület-használati engedélyt, valamint az egyéb hatósági engedélyeket (vállalkozói igazolvány, őstermelői igazolvány, külön engedély stb.) a helyszínen tartani és azokat a közterület-felügyelet, a szakhatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre bemutatni.

(7) Közterületet rendeltetésétől eltérően – a 4. § (3) bekezdésében foglalt kivétellel – csak közterület-használati engedély vagy hatósági szerződés alapján, az abban foglalt feltételek teljesítésével lehet használni.

2. A közterület rendeltetésétől eltérő használata

4. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedélyt kell kérni és az e rendelet 2. mellékletében meghatározottak figyelembe vételével megállapított díjat kell fizetni az alábbi esetekben:

a) Kereskedelmi, szolgáltató és vállalkozási tevékenységek

aa) mozgóbolt

ab) közterületi értékesítés (ünnepek előtti árusítás, asztal nyílt szerkezetű pult, állvány)

ac) vendéglátó ipari előkert, terasz kialakítás

ad) árusító- és bankautomaták elhelyezése

ae) kiállítás, vásár, cég- vagy termékbemutató, reklámcélú vagy vállalkozási rendezvények megvalósítása

mozgóbolt

b) Reklámhordozók, árubemutatások

ba) óriásplakát elhelyezés

bb) közterületbe benyúló üzlethomlokzat (portál), vitrin kialakítás

bc) hirdetőtábla, reklámtábla, megállító tábla, telephelyre utaló tábla elhelyezés

bd) hirdetőoszlop, villany- vagy telefonoszlopra szerelt hirdető- vagy reklámtábla

be) közterületbe nyúló üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet

bf) előtető, védőtető, ernyőszerkezet alatti kitelepülés

bg) hirdetési céllal elhelyezett gépjármű

c) Szórakoztató tevékenységek

ca) mutatványos, cirkusz

cb) légvár

cc) tűzijáték megvalósítása

d) Kulturális és sportesemények, tömegmegmozdulások

da) majális, búcsú, sportrendezvény

db) karitatív tevékenység vagy közérdekű díjmentes szolgáltatás

e) Építési-, szerelési munkálatok

ea) állvány és építőanyag tárolás

eb) konténerben történő törmeléktárolás

ec) 72 órát meghaladó időtartamú közüzemi üzemzavar elhárítás

ed) egyéb konténer (lakókonténer építkezésnél)

f) Gépjármű tárolás

fa) forgalomképtelen, lejárt műszaki engedéllyel rendelkező, illetve forgalomból kivont 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó személygépkocsi, lakókocsi, motorkerékpár, utánfutó tárolása legfeljebb 30 napig.

fb) teher és különleges gépjárművek elhelyezése (3500 kg felett) max. 10 napra

fc) kerített, (vállalkozói) őrzött parkoló

g) Különleges közterület-használat

ga) mobil toalett

gb) az a) – f) pontokban fel nem sorolt gazdasági célú közterület-használat

gc) az a) – f) pontokban fel nem sorolt nem gazdasági célú közterület-használat.

(2) Közterület-használati engedélyt kell kérni, de díjat nem kell fizetni a közterület-használat alábbi eseteiben:

a) katasztrófavédelem, rendészeti és fegyveres testületek létesítményeinek elhelyezése és rendezvényei,

b) az országos közforgalmi vasutak, továbbá a közforgalmú közúti vállalatnak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei,

c) szobrok, emlékművek, díszkutak, szökőkutak, zászlótartók és köztárgyak elhelyezése,

d) az önkormányzat által támogatott vagy a kulturális intézményei által szervezett, azon a részvevő szolgáltatást nyújtók számára térítésmentes megjelenést biztosító kiállítás, sport-, politikai-, egyházi-, kulturális- és borgasztronómiai rendezvények megtartása, valamint az ezekhez kapcsolódó tűzijáték megvalósítása.

(3) Közterület-használati engedély nélkül, bejelentési kötelezettséggel közterületen végezhető tevékenységek:

a) közvetlen életveszély elhárítását szolgáló tevékenységek,

b) karitatív tevékenység vagy közérdekű önkéntes tevékenység,

c) a tüzelő közterületen történő elhelyezése, tárolása, rakodása – kivéve, amit jogszabály tilt vagy feltételhez köt –, ha annak időtartama a 8 órát nem haladja meg, illetve a tevékenység a gyalogos- és gépjármű forgalmat nem zavarja,

d) építési anyagok, törmelék, építéshez szükséges szerkezetek közterületen történő elhelyezése, tárolása, rakodása, ha annak időtartama a 24 órát nem haladja meg, illetve a tevékenység a gyalogos- és gépjárműforgalmat nem zavarja,

e) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál) vagy kirakatszekrény, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

(4) Nem kell közterület-használati engedélyt kérni és nem kell díjat fizetni a választási eljárásról szóló törvény szerinti választási kampányidőszak alatt a választási eljárásról szóló törvény szerinti választási plakátok kihelyezéséért.

3. A közterületen létrehozható árusító helyekre vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Közterületi értékesítés keretében – a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel – a 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 5. mellékletében meghatározott termékek forgalmazhatók az 1. melléklet szerint helyszíneken.

(2) Közterületi értékesítés keretében a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepkörhöz kapcsolódóan és a halottak napját megelőzően, kizárólag az adott ünnepen és napon és azt megelőző 20 napban, a Korm. rendelet 5. mellékletében meghatározott termékeken túl az adott ünneppel, illetve az adott alkalomhoz kapcsolódó helyi hagyományokkal összefüggő termékek, továbbá nemesfémből készült ékszerek, díszműáruk és kézműves és népművészeti tárgyak forgalmazhatók az 1. melléklet szerinti helyszíneken, legfeljebb 2 m2-en.

(3) Közterületi értékesítést a kereskedő a nevének és székhelyének - az árusítás helyén (asztalon, sátron, járművön stb) való - feltüntetésével folytathat.

(4) A kereskedő az üzlete homlokzatával érintkező közterületen, az üzletben jogszerűen forgalmazott, a bejelentésben vagy a működési engedélyben meghatározott termékeket közterület-használati engedély alapján, a közterületen forgalmazhatja, bemutathatja, legfeljebb 2 m2-es területen.

4. A közterületet érintő építkezésekre és az építkezéshez szükséges anyagok elhelyezésére és tárolására vonatkozó rendelkezések

6. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a városrendezési terveket, illetve a városképi, a műemlékvédelmi, a köztisztasági, a környezetvédelmi, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket.

(2) A használó köteles a közművek biztonságos üzemeltetésének feltételeiről gondoskodni.

(3) Építési törmelék legfeljebb a tárolás megkezdésétől számított 7 napig, kizárólag konténerben tárolható.

(4) A használat során kiemelt figyelmet kell fordítani a járda- és útburkolatok, a kertészeti létesítmények, a fák, a csatornák, az árkok, a korlátok, a szobrok, az építmények és az úttartozékok megóvására, kímélésére.

5. A reklámtáblák és egyéb reklámhordozó eszközök közterületen való elhelyezésének külön szabályai

7. § A reklámtáblák és egyéb reklámhordozó eszközök közterületen való elhelyezésének részletes szabályait a településkép minőségi alakításáról és védelméről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

6. A közterületen tartandó rendezvényekre vonatkozó rendelkezések

8. § (1) Törökbálint Város közterületein – arra alkalmas helyszíneken – rendezvények megtartása engedélyezhető.

(2) Közterületen zenés rendezvény 22.00 óráig, május 1. – augusztus 31. között 23.00 óráig tartható. Ettől eltérni csak az Önkormányzat engedélyével vagy az Önkormányzat, illetve intézményei által szervezett és előre meghirdetett rendezvények megvalósítása esetén lehet.

(3) A rendezvény helyszínének folyamatos tisztántartásáról a rendező köteles gondoskodni. Megfelelő számú hulladékgyűjtő tároló elhelyezését és folyamatos ürítését biztosítani kell.

(4) A rendező feladata, hogy a rendezvény helyszínének megfelelő biztosításáról gondoskodjon, illetve a rendezvény időtartama alatt és azt követően a helyszínen és az elvonuló útvonalakon a rongálásokat megelőzze. Mulasztásból eredő mindennemű kárért és személyi sérülésért a rendezőt terheli a felelősség.

(5) A rendezvény helyszínén a zöldfelületek megóvása érdekében a gyep- és virágfelületeket megfelelően el kell zárni a résztvevők, látogatók elől. Ezek védelmét folyamatosan biztosítani szükséges az esemény ideje alatt. A zöldfelületekben keletkező kár helyreállítási költségei a rendezőt terhelik.

(6) Az igénybe vett területet és az elvonuló útvonalakat – a rendezvényt követő nap 6.00 óráig – az eredeti rendeltetésnek megfelelő állapotba kell visszaállítani.

(7) A rendezvény ideje alatt a rendezőnek megfelelő számú illemhely biztosításáról gondoskodnia kell.

(8) A rendezvény megtartásához szükséges hatósági és szakhatósági engedélyek, hozzájárulások beszerzése a rendező feladata. A közterület-használati engedélyt csak ezek beszerzése és bemutatása után lehet kiadni.

7. A közterület-használati engedély iránti kérelem

9. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó kérelmet a 3. mellékletben található formanyomtatványon kell a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtani.

(2) A közterület rendeltetéséről eltérő használatára irányuló kérelemhez az alábbiakat kell mellékletben csatolni:

a) léptékhelyes helyszínrajzot, a kérelemben szereplő terület helyének, útvonalnak és méreteinek pontos megjelölésével,

b) az elhelyezni kívánt eszköz vagy berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja,

c) vendéglátó-ipari terasz létesítésére irányuló kérelem esetén műszaki tervdokumentáció készítésére jogosult szakember által készített helyszínrajzot 1:1000 vagy 1:500 méretarányban és az előkert megjelenését ábrázoló tervet vagy fényképet,

d) a tevékenység végzéséhez szükséges engedélyek másolati példányait.

(3) A rendezvények megvalósítására irányuló kérelemhez az alábbiakat kell mellékletben csatolni:

a) léptékhelyes helyszínrajzot, a kérelemben szereplő terület helyének és méreteinek pontos megjelölésével,

b) az elhelyezni kívánt eszköz vagy berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja,

c) amennyiben a közterület-használat a közúti forgalmat befolyásolja, 1:1000 vagy 1: 500 méretarányú forgalomelterelési tervet,

d) a rendezvény helyszínének takarítására vonatkozó megrendelés vagy szerződés másolatát,

e) a rendezvény részletes programtervét,

f) a rendezvény technikai jellegéből adódó, szükséges technikai igények felsorolását és azok biztosítási forrásainak megjelölését.

8. A közterület-használati engedély és a hatósági szerződés

10. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatának engedélyezése hatósági határozatban vagy hatósági szerződésben történhet.

(2) A közterület használat engedélyezése önkormányzati hatósági ügy, melynek elbírálása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet 15, a 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben 8 napon belül kell elbírálni.

(4) A legfeljebb egy év határozott időre szóló közterület-használat engedélyezésére a polgármester jogosult. Az 1 évnél hosszabb időre szóló közterület-használat engedélyezése a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hatásköre.

(5) A közterület rendeltetésétől eltérő használata legfeljebb három év határozott időre engedélyezhető.

(6) A közterület-használati engedély, illetve a hatósági szerződésben megszerzett jogosultság másra nem ruházható át.

(7) Nem adható közterület-használati engedély annak és nem köthető hatósági szerződés azzal,

a) akinek az önkormányzattal szemben bármilyen lejárt határidejű tartozása van és fizetési kötelezettségének felszólítást követően sem tett eleget,

b) aki olyan tevékenységet kíván a közterületen folytatni, melynek gyakorlását jogszabály tiltja,

c) aki a közterület-használat engedélyezéséről szóló rendelet előírásait – a kérelem beérkezésétől számított kettő éven belül, vendéglátó előkert működésével kapcsolatban három éven belül, az engedélyező hatóság nyilvántartásából megállapíthatóan – megszegte.

(8) A közterület-használati engedélynek az Ákr. 81. §-ban foglaltakon kívül az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a közterület-használat célját és jellegét, időtartamát,

b) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

c) a közterület-használati engedély lejárta, visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

d) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és megfizetésének módját,

e) a közterület használattal járó járulékos költségek viselésének és megfizetésének módját.

(9) A hatósági szerződésnek az Ákr. 92. § (2)-(3) bekezdésében foglaltakon túl az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a közterület-használat célját és jellegét, időtartamát,

b) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

c) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és megfizetésének módját,

d) a közterület használattal járó járulékos költségek viselésének és megfizetésének módját,

e) a közterület-használati hatósági szerződés megszűnés, felmondás eseteit, az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.

11. § (1) A rendeltetéstől eltérő közterület-használat engedélyezésére hatósági szerződésben kerülhet sor, ha

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenység jellegére,

b) a használni kívánt terület nagyságára, vagy

c) a használat tervezett időtartamára

tekintettel az e rendeletben foglaltaktól eltérő, illetve további feltételek meghatározása szükséges.

(2) Hatósági szerződés megkötésére akkor van lehetőség, ha a kérelmezett használat

a) a közérdek sérelme és a szomszédos közterületek használatának akadályozása nélkül megvalósítható,

b) településrendezési szempontokat nem sért.

(3) A hatósági szerződésben feltételként – többek között – elő lehet írni

a) a használat megszűnését követően az eredeti állapot ingyenes helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

b) a használt közterület folyamatos gondozására vonatkozó kötelezettséget.

9. A közterület-használat megszűnése

12. §1 (1) A közterület-használati engedély érvényét veszti a közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával.

(2) A közterület-használati engedélyt azonnali hatállyal vissza kell vonni,

a) ha a használó a közterület-használati díjat határidőre nem fizette meg,

b) ha a használó a közterületet nem az engedélyben meghatározott célra, módon és területen használja,

c) ha a használó közterületen folytatott tevékenységére jogosító okiratának, szakhatósági engedélyének érvényessége megszűnt,

d) ha nem az engedélyes folytatja a tevékenységet, használatot a közterületen,

e) ha az engedélyes saját akaratából a tevékenységet megszünteti,

f) közérdekből.

(3) A (2) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben a használót bejelentési kötelezettség terheli. Használó a bejelentést a tevékenység megszüntetése előtt legalább 3 nappal írásban köteles megtenni.

(4) A (2) bekezdés f) pontja esetén a használó részére a közterület-használatot más közterületen kell biztosítani.

(5) Ha a közterület-használat a (2) bekezdés e) pontjában meghatározott okból szűnik meg, a hatóság az engedély visszavonásáról szóló határozatban intézkedik a már befizetett díj időarányos részének visszafizetéséről.

(6) A közterület-használat megszűnését követő 3 napon belül a közterület-felügyelők ellenőrzik az eredeti állapot helyreállítását és az ellenőrzés megállapításától függően a szükséges intézkedéseket megteszik.

10. Az üzemképtelen járművekre vonatkozó rendelkezések

13. § (1) Közterületen a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 5. § a) b) és f) pontjai alapján forgalomképtelennek minősülő jármű közterület-használati engedély nélkül, valamint a KRESZ 59. § (3) bekezdésében foglaltak kivételével nem tárolható. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

(2) A közterület-használati engedély főútvonalra egyáltalán nem, mellékútvonalra csak határozott időre, legfeljebb 30 napra, a rendelet 2. mellékletében meghatározott díj ellenében adható ki. A gépjármű üzemben tartója a forgalomképtelen jármű esetében köteles a közterület-használati engedély számát a gépjármű első szélvédőjén, kívülről jól látható helyen és olvasható módon elhelyezni.

(3) Az engedély nélkül közterületen tárolt üzemképtelen jármű elszállítására és a felmerült költségekre az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet szabályait kell alkalmazni.

11. A közterület-használat ellenőrzése

14. § (1) A közterületek használatának rendszeres ellenőrzésére a közterület-felügyelő jogosult.

(2) Ha a közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használó a közterület-felügyelő felszólítása ellenére sem nyújt be engedély iránti kérelmet, bejelentést vagy nem fizeti meg a közterület-használati díjat, a hatóság az elhelyezett építményeket, tárgyakat, az ott tárolt eszközöket a használó költségére elszállíttathatja és a felelős őrzés szabályai szerint tárolja. Romlandó áruk lefoglalása esetén a felügyelet a közegészségügyi szabályok szerint jár el.

(3) Engedélytől, a kikötési feltételektől eltérő közterület-használat esetén, a közterület-felügyelő a közterületre kihelyezett tárgyat, anyagot, létesítményt, felépítményt és reklámtáblát stb. felszólítás nélkül a kihelyező (tulajdonos) költségére és veszélyére, azonnal elszállíttathatja, ha az a közterület eredeti funkció szerinti használatát jelentős mértékben korlátozza vagy közvetlen élet- és balesetveszélyt idéz elő.

(4) Közterület engedély nélküli és attól eltérő használata esetén a használót az elmaradt közterület-használati díj kétszeresének megfizetésére is kötelezni kell. Mellőzhető a díj megfizetésére kötelezés, ha a használó az engedély nélküli vagy attól eltérő közterület-használatot a közterület-felügyelő felhívására megszüntette.

12. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. § Hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 5/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 28/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

A közterületi értékesítés helyszínei és kiadható engedélyek száma:

1. Régivasútsor utca és Dulácska köz kereszteződés dél-nyugati sarka, 3 engedély;

2. Damjanich utca és Kinizsi utca kereszteződés észak-nyugati sarka, 1 engedély;

3. Baross Gábor utca és József Attila utca sarka, a parkoló területe, a 724/3. helyrajzi számon, 4 engedély;

4. Kápolna utca, a temető bejáratától jobbra, 4 engedély.

2. melléklet a 28/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Törökbálint Város közterületeinek közterület-használati díjairól (díjat Áfa-val növelve kell megfizetni)

Sorszám

Közterület foglalás célja

mértékegység

Nettó díj

1. Kereskedelmi, szolgáltató és vállalkozási tevékenységek

a)

Mozgóbolt

Ft/db/nap

1.500

b)

Ünnepek előtti árusítás

Ft/m2/nap

500

c)

Asztal, nyílt szerkezetű pult, állvány (legfeljebb 1 m2-en)

Ft/nap

200

d)

Asztal, nyílt szerkezetű pult, állvány (legfeljebb 2 m2-en)

Ft/nap

300

e)

Asztal, nyílt szerkezetű pult, állvány (2 m2 meghaladó területen)

Ft/nap

500

f)

Vendéglátó ipari előkert, terasz

Ft/m2/hó

1.500

g)

Kiállítás, vásár, cég- vagy termékbemutató, reklámcélú vagy vállalkozási rendezvények

Ft/m2/nap

1.000

h)

Göngyölegtárolás

Ft/m2/nap

400

i)

Árusító- és bankautomaták elhelyezése

Ft/m2/hó

3000

2. Reklámhordozók, árubemutatások

a)

Óriásplakátok (szabályozási terv alapján) érvényes engedéllyel 16m2-ig

Ft/db/hó

25.000

b)

Óriásplakátok 16m2 felett

Ft/db/hó

30.000

c)

Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat
(portál), vitrin

Ft/m2/hó

2.000

d)

Hirdetőtábla, reklámtábla, megállító tábla, telephelyre utaló tábla

Ft/m2/hó

1500

e)

Hirdetőoszlop, villany- vagy telefonoszlopra szerelt hirdető- vagy reklámtábla

Ft/m2/hó

6.000

f)

Árubemutató

Ft/m2/hó

2.000

g)

Közterületbe nyúló üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet reklámfelülettel

Ft/m2/hó

1.000

h)

Előtető, védőtető, ernyőszerkezet alatti kitelepülés

Ft/m2/hó

1.200

i)

Közterületbe nyúló üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet (reklám nélküli)

Ft/m2/hó

800

j)

Hirdetési céllal elhelyezett gépjármű

Ft/db/nap

15.000

3. Szórakoztató tevékenységek

a)

Mutatványos, cirkusz (min. 30.000,- Ft/nap)

Ft/m2/nap

100

b)

Légvár (min.24.000,- Ft/nap)

Ft/m2/nap

120

c)

Tűzijáték

Ft/m2/nap

200

4. Kulturális és sportesemények, tömegmegmozdulások

a)

Majális, búcsú, sportrendezvény, stb. esetén
(min. 120.000 Ft/nap)

Ft/m2/nap

200

b)

Karitatív tevékenység, vagy közérdekű díjmentes szolgáltatás (min.10.000 Ft/nap)

Ft/m2/nap

120

5. Építési - szerelési munkálatok

a)

Állvány és építőanyag

Ft/m2/nap

200

b)

Konténerben történő törmeléktárolás

Ft/db/nap

2.000

c)

Közüzemi üzemzavar elhárítás 72 órát meghaladó időtartamra

Ft/m2/nap

600

d)

Egyéb konténer (pl.:lakókonténer építkezéseknél) – Az alapkonténer: 2,5 x 6 méteres

Ft/db/nap

3.000

6. Gépjárműtárolás

a)

Forgalomképtelen, lejárt műszaki engedéllyel rendelkező, illetve forgalomból kivont gép-, lakókocsi, utánfutó tárolása, max. 10 nap

Ft/db/nap

1.000

b)

Teher és különleges gépjárművek elhelyezése (3500 kg felett) max. 10 nap

Ft/db/nap

3.000

c)

Kerített ideiglenes, (vállalkozói) őrzött parkoló

Ft/m2/év

5.000

7. Különleges közterület-használat

a)

mobil toalett

Ft/m2/hó

3.000

b)

az 1-6. pontokban fel nem sorolt, gazdasági célú közterület-használat

Ft/m2/hó

1000

c)

az 1-6. pontokban fel nem sorolt, nem gazdasági célú közterület-használat

Ft/m2/hó

200

3. melléklet a 28/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM a közterület használatához

1. Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek, egyéni vállalkozók:

1.1. Kérelmező neve:

1.2. Székhelye:

1.3. Adószáma és cégjegyzék száma:

1.4. Telefonszáma, e-mail címe:

2. Magánszemély:

2.1. Kérelmező neve:

2.2. Anyja neve:

2.3. Születési helye, ideje:

2.4. Lakcíme:

2.5. Telefonszáma, e-mail címe:

3. Közterület-használatra vonatkozó adatok:

3.1. Közterület-használat célja:

3.2. Az igényelt közterület mérete:

3.3. A használat ideje: .............................. év .......... hó ....... naptól ............ év .......... hó ............... napig

3.4. A közterület-használat helye:

3.5. A közterület-használat alkalmából folytatott tevékenység rövid leírása:

3.6. A kérelmezett közterületen folytatni kívánt tevékenységben résztvevő tagok, családtagok, alkalmazottak és megbízottak neve és címe:

4. A kérelmező tudomásul veszi, hogy:

4.1. A kérelem benyújtása nem jogosítja fel a közterület használatára, valamint azt is, hogy aki közterületet engedély nélkül használja, az szabálysértést követ el.

4.2. A közterületek használatáért közterület-használati díjat kell fizetni.

4.3. A díjat az engedélyes a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

4.4. a reklámhordozók tekintetében a településkép minőségi alakításáról és védelméről szóló 20/2017. (X.24.) önkormányzati rendelet az irányadó.

5. A kérelemhez igénylőnek az alábbi mellékleteket kell csatolnia:

5.1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat egyszerű másolatát, az eredeti egyidejű bemutatása mellett (vállalkozói igazolvány, cégbírósági bejegyző végzés vagy 30 napnál nem régebbi cégkivonat, nyilvántartásba vételi okirat).

5.2. Az eljárási díjat 3.000 Ft értékű illetékbélyeggel kell megfizetni.

5.3. Az igényelt terület helyszínrajzát - amennyiben az nem egyértelműen behatárolható - az igényelt terület méreteinek feltüntetésével.

5.4. Az elhelyezni kívánt létesítmény, berendezés műszaki leírását.

5.5. Meghatalmazás, ha nem az engedélyt kérő jár el az ügyben.

5.6. Törökbálint, …..… év ………..hó ………nap.

5.7. ……………………………………………………………… kérelmező (meghatalmazott) aláírása

1

Módosította a 21/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 2014. július1-jei hatállyal.