Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 20- 2023. 01. 02

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.20.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A várakozási terület a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e/2 pontjában meghatározott módon kijelölt olyan körülhatárolt terület, amely díjfizetés ellenében érmével működő távfelügyeleti rendszerbe bekapcsolt parkolójegy-kiadó automatából (a továbbiakban: parkolójegy-kiadó automata) váltott jeggyel, várakozási jogosultságot tanúsító bérlettel, díjfizetési mentességet igazoló okmánnyal (a továbbiakban együtt: bizonylattal), továbbá a Nemzeti Mobilfizetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság által működtetett mobiltelefonos jegyváltással (a továbbiakban: mobil parkolás) vagy a 10. §-ban foglaltak alapján vehető igénybe és meghatározott időtartamig használható.”

2. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott díjköteles várakozási területen várakozni Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló rendelete szerinti behajtási hozzájárulás (a továbbiakban: behajtási hozzájárulás) birtokában és parkolási megváltási díj megfizetése esetén szabad. A behajtási hozzájárulás az 1. melléklet 1.1. pontja szerinti I. védett övezetben legfeljebb 10 perc várakozásra jogosít. E területekre várakozásra jogosító bérlet nem váltható.”

3. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Lakossági bérlet vásárlására jogosult az a szentendrei lakos, akinek 2000. január 1-jét megelőzően kiállított érvényes személyi igazolványában vagy érvényes lakcímkártyáján feltüntetett lakóhelye vagy tartózkodási helye az 1. mellékletben meghatározott várakozási területen vagy a Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott védett övezetben (a továbbiakban: védett övezet) van és nincs lehetősége saját ingatlanán belül személygépkocsi tárolására. Lakóingatlanonként csak egy személygépkocsira vásárolható lakossági bérlet, amely kizárólag a lakóingatlan közvetlen közelében kialakított várakozási területen – kivételes méltánylást érdemlő esetben az üzemeltető által engedélyezett egyéb helyen – jogosít várakozásra. A bérleten annak területi hatályát fel kell tüntetni. A lakossági bérlet a III. zónába tartozó várakozási területen vagy védett övezeten belül lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők részére történő kiállítás esetén kizárólag a bérleten feltüntetett területen, továbbá a II. zónában érvényes.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (11) és (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(11) Az e §-ban meghatározott bérleteket az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet igényelni. A bérlet egy biztonsági elemekkel ellátott bérletvásárlást tanúsító kártya, amelyet a gépkocsi első szélvédője mögött, jól látható módon kell elhelyezni. A bérlet igazolja a parkolóhely igénybevételének jogszerűségét. A bérleten az üzemeltető feltünteti a személygépkocsi forgalmi rendszámát. Szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén a kiállított bérleten a forgalmi rendszám helyett a szálláshely-szolgáltató azonosítására alkalmas szöveg kerül feltüntetésre.

(12) A bérlet kiállításához szükséges:

a) a személygépkocsi tulajdonosának személyi okmányai, nem természetes személy tulajdonos esetén cégkivonat vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozat,

b) - a szálláshely-szolgáltatói bérlet kivételével – a személygépkocsi forgalmi engedélye,

c) munkavállalói bérlet esetén munkáltatói igazolás,

d) oktatási bérlet esetén az oktatási intézmény látogatásáról szóló igazolás,

e) szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén a szolgáltatás hatósági nyilvántartásba vételéről szóló igazolás,

f) egészségügyi szolgáltatói bérlet esetén az egészségügyi vagy szociális szolgáltató vezetőjének írásos nyilatkozatát arról, hogy a szolgáltató a díjköteles várakozási területen élő személy ellátásáról gondoskodik, valamint az egészségügyi vagy szociális szolgáltató által kiállított – a bérlet igénylőjének a szolgáltatóval fennálló, munkavégzésre irányuló jogviszonyát igazoló – munkáltatói igazolás g) lakossági bérlet esetén abban az esetben, ha az igénylő a Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott védett övezetben rendelkezik lakó- vagy tartózkodási hellyel, érvényes behajtási engedély bemutatása.”

4. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díjköteles várakozási területeken várakozási díj megfizetése nélkül várakozhat)

„f) az Önkormányzat és a fenntartásában álló költségvetési szervek, valamint a tulajdonában álló gazdasági társaságok tulajdonában vagy üzemeltetésben álló gépkocsi,”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díjköteles várakozási területeken várakozási díj megfizetése nélkül várakozhat)

„j) legfeljebb 30 gépkocsi tekintetében polgármesteri engedéllyel annak a gépkocsija, aki az Önkormányzat érdekében vagy megbízásából rendszeresen munkát végez a belváros területén,,”

5. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) 2022. december 31-ig az I. és a II. zónában kedvezményes várakozásra jogosult

a) az, akinek a személygépkocsija vonatkozásában 2021. január 1-jét megelőzően a szentendrei adóhatóság látta el az adóztatási feladatokat és ez alapján az I. és a II. zónában 2021. április 15-ig díjmentes várakozásra volt jogosult.

b) továbbá az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy az a szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki 2021. január 1. és 2022. december 31. között járművét - melynek tulajdonosa, vagy üzemben tartója - előzetesen regisztrálja az üzemeltető parkolási rendszerébe.

(2) 2023. január 01-től az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy az a szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogosult az I. és II. várakozási övezetbe történő kedvezményes várakozásra, aki járművét - melynek tulajdonosa, vagy üzemben tartója - előzetesen regisztrálja az üzemeltető parkolási rendszerébe.

(3) A (2) bekezdés szerint elektronikus úton vagy személyesen regisztrálni

a) szentendrei lakóingatlanonként legfeljebb 4 darab járművet és

b) a naptári évvel azonos időszakra és

c) tárgyévre az adott évben, valamint a tárgyévet megelőző év szeptember 1-től lehet.

(4) A (2) bekezdés szerinti regisztrációhoz és a (7) bekezdés szerinti várakozáshoz az üzemeltető részére a 2. melléklet 5. pont szerinti parkolási megváltási díjat kell fizetni.

(5) A (2) bekezdés szerinti regisztrációhoz az üzemeltetőnek be kell mutatni:

a) természetes személy esetén érvényes személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, vagy fényképes gépjárművezetői engedélyt, továbbá a lakcímkártyát, illetőleg nem természetes személy esetén a cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatát és

b) a jármű forgalmi engedélyét és

c) a (4) bekezdés szerinti parkolási megváltási díj megfizetésének igazolását.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Aki elidegeníti a kedvezményes várakozási jogosultsággal érintett személygépkocsiját, köteles e tényt az elidegenítést követő 15 napon belül a személygépkocsi forgalmi rendszámának megjelölésével az üzemeltető részére bejelenteni.

(7) Az (4) bekezdés szerinti parkolási megváltási díj megfizetése esetén kedvezményes várakozásra jogosult az I-II. védett övezet területére, aki Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendelete alapján az oda való behajtási hozzájárulásra is jogosult.

(8) A 2022. július 1. előtt kiadott behajtási engedélyek érvényességük időtartama alatt várakozásra is jogosítanak az 1. melléklet 1.1-1.3. pont szerinti I-II. védett övezetre létrehozott díjköteles várakozási területeken.”

6. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jogosulatlan várakozás esetén esetenként a 2. melléklet 5. pontjában foglalt táblázatok szerinti pótdíjat kell fizetni.”

7. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

(2) A 8. § 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

Szentendre Város közigazgatási területén kialakított díjköteles várakozási területek

1. A védett övezetekbe tartozó díjköteles várakozási területek

1.1. Az I. védett övezet:

1.1.1. Fő tér, Dumtsa Jenő utca, Várdomb utca, Alsó Duna köz, Vak Bottyán utca, Jankó János utca, Futó utca, Görög utca, Bercsényi utca, Vastagh György utca

1.1.2. Bogdányi utca a Fő tértől a Rév utcáig, valamint a Bogdányi utca ezen szakaszára csatlakozó mellékutcák

1.1.3. a Bogdányi utca Rév utca és Dézsma utca közötti szakaszára csatlakozó mellékutcák

1.1.4. Duna korzó Péter-Pál utca és Lázár cár tér közötti szakasza

1.2. A II. védett övezet

1.2.1. Alkotmány utca, Rab Ráby tér, Munkácsy Mihály utca, Batthyány utca, Kör utca, Janicsár utca

1.2.2. Arany János utca, Piac köz,

1.2.3. Malom utca Bartók Béla utca és Munkácsy Mihály utca közötti szakasza

1.2.4. a Vörösmarty utca Tiszteletes utca és Arany János utca közötti szakasza,

1.2.5. a Bogdányi utca Rév utca és Dézsma utca közötti szakasza,

1.2.6. a Rév utca Teátrum utca és Bogdányi utca közötti szakasza,

1.2.7. a Rákóczi Ferenc utca Arany János utca és Városház tér közötti szakasza

1.2.8. Péter Pál utca, Kucsera Ferenc utca

1.3. Szentendre Város közigazgatási területén a fentiekben nem említett, „mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával kijelölt védett övezetekben a várakozásért a védett időszak időtartama (óra) és 600 Ft szorzatának megfelelő várakozási megváltási díjat kell fizetni alkalmanként

2. Az I. zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

2.1. a Paprikabíró utcánál található nagyparkoló

2.2. a Rév utcából nyíló várakozási terület teljes területe (Teátrum parkoló)

3. A II. zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

3.1. a Bükkös-patak bal oldala a Dunakanyar körút és Kanonok utca között,

3.2. a Bajcsy-Zsilinszky utca teljes hosszban,

3.3. a Kanonok utca teljes hosszban,

3.4. a Rákóczi Ferenc utca az Arany János utca és a Céh utca között,

3.5. a Szent István utca teljes hosszban,

3.6. a Martinovics utca a Pásztor köz és Áprily tér között,

3.7. az Áprily tér teljes területe,

3.8. a Dobozi utcában található kiépített várakozási terület,

3.9. a Rév utcából nyíló várakozási terület teljes területe (Teátrum parkoló), személygépkocsira vonatkozóan,

3.10. a Kossuth Lajos utca a Bolgár utcától a Római sánc közig,

3.11. a Bolgár utca teljes hosszában,

3.12. a Római sánc köz teljes hosszában,

3.13. a Bükkös part jobb oldala a Vuk Karadzsics tértől a Dunakanyar körútig,

3.14. a Paprikabíró utcánál található nagyparkoló, személygépkocsira vonatkozóan,

3.15. a Bolgár utca és Kertész utca közötti, Szentendre 919/1 hrsz.-ú parkoló paletta és

3.16. a SZEI épülete mögötti felszíni parkoló

3.17. az Ady Endre utca a Dézsma utcától a Duna korzóig

3.18. Pátriárka utca a Martinovics utca és a Toldi utca közötti szakaszon

3.19. Tiszteletes utca a Vörösmarty utca és a Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakaszon

3.20. Mátyás Király utca 2. és 4. számú ingatlanok előtti útszakasza

4. A III. zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

4.1. a Duna korzó Bükkös patak és a Rév utca közötti szakasza, kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott, vagy amelyeket konflis várakozóhelyeként jelölt ki és e célból hasznosított,

4.2. a Jókai utca teljes hosszában,

4.3. a Kert utca teljes hosszában,

4.4. a Lázár cár tér teljes területe, kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott ki,

4.5. a Kossuth Lajos utca a Római sánc köz és a Vuk Karadzsics tér között,

4.6. a Vuk Karadzsics tér területe,

4.7. Duna korzó Bükkös patak jobb oldalán található kijelölt várakozó helyek „murvás” parkoló”

2. melléklet

A díjköteles várakozási területen fizetendő díjak, pótdíjak, bérletek megváltásának és cseréjének díjai

1. Várakozási díjak

1.1. Az I. és a II. védett övezet területén személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 2 400 Ft/alkalom.

1.2. Az egyéb védett övezetekben az üzemidő és 600 Ft szorzata alkalmanként.

1.3. Az I. zónában autóbuszra és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsira vonatkozóan 2 300 Ft/óra

1.4. A II. zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 380 Ft/óra

1.5. A III. zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 530 Ft/óra

2. Személygépkocsira vásárolt bérletek díjai:

2.1. Természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére:

2.1.1. A III. zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.1.1. Éves bérlet 138.000 Ft/ év

2.1.1.2. Féléves bérlet 103.500 Ft/félév

2.1.1.3. Havi bérlet 23.000 Ft/hó

2.1.2. A II. zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.2.1. Éves bérlet 80.500 Ft/év

2.1.2.2. Féléves bérlet 57.500 Ft/félév

2.1.2.3. Havi bérlet 13.800 Ft/hó

2.1. Munkavállalói és lakossági bérlet díjai

2.2.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.2.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév

2.2.3. Havi bérlet 2.300 Ft/hó

2.2. Egészségügyi szolgáltató bérlet díjai

2.3.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.3.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév

2.3.3. Havi bérlet 2.300 Ft/hó

2.3. Oktatási bérlet díjai:

2.4.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.4.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév

3. A bérlet pótlásának, cseréjének díja alkalmanként 1 610 Ft/alkalom

4. Pótdíjak mértéke

A
várakozási díj/óra illetve alkalom

B
15 napon belüli befizetés esetén

C
15 napon túli befizetés esetén

védett övezet személygépkocsi

2 400 Ft/alkalom

14 400 Ft

43 200 Ft

3,5 t feletti autóbusz, illetve tehergépjármű

6 600 Ft/alkalom

39 600 Ft

118 800 Ft

1. I. zóna/busz

2 300,-

29 900,- + 2 300,-

92 000,- + 2 300,-

2. II. zóna

380,-

4 940,- + 380,-

15 200,- + 380,-

3. III. zóna

530,-

6 890,- + 530,-

21 200,- + 530,-

5. A 10. § (4) bekezdés szerinti parkolási megváltási díj, melyet Szentendre Város Önkormányzat 11784009-15731292-10140004 számú bankszámlájára kell megfizetni:
a) a tárgyévre az adott ingatlanra regisztrált gépjárművek esetén: a parkolási megváltási díj a II. zónában 7 000 Ft/év,
b) a védett övezetbe érvényes behajtási, vagy a várakozási övezetben érvényes várakozási engedéllyel rendelkező gépjármű esetén: a parkolási megváltási díj 4 600 Ft/alkalom
c) a védett és korlátozott forgalmú övezetekben a parkolási megváltási díj 2400 Ft/alkalom.”