Tarcal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a település egyes területeire vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről

Hatályos: 2022. 01. 27
a település egyes területeire vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
Előterjesztés-indokolás
a település egyes területeire vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséhez
Tisztelt Képviselőtestület!
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. LXXVIII .törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a helyi építési szabályzat készítésének időszakára, annak hatályba lépéséig, de legfeljebb három évig az érintett területre a települési önkormányzat rendelettel változtatási tilalmat rendelhet el.
Ugyanezen szakasz második bekezdése szerint, a változtatási tilalom – ha az azt elrendelő önkormányzati rendelet rövidebb időről nem rendelkezik – három év eltelte után külön rendelkezés nélkül megszűnik.
A változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő létesítményt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.
A változtatási tilalom hatálya ezzel együtt nem terjed ki a tilalom hatályba lépésekor hatályos építésügyi hatósági engedéllyel megvalósuló építési munkákra.
Mindezekre figyelemmel, valamint arra, hogy a hatályos Helyi Építési Szabályzatok 2027. június 30-ig módosíthatók, illetve 2027. június 30-tól kezdődően valamennyi helyi önkormányzatnak új településrendezési eszközökkel ( Helyi Építési Szabályzat, stb.) kell rendelkezni, azt javasoljuk, hogy a Képviselőtestület rendeljen el változtatási tilalmat a 660/3 hrsz-ú Piac, a 655/4 hrsz-ú Közösségi tér, valamint a 655/1 hrsz-ú Pince ingatlanokból álló területre. A fentiekből kitűnik, hogy a változtatási tilalom elrendelése nem érinti az építési engedéllyel rendelkező piac felújítása, valamint a Közösségi téren lévő, s ugyancsak építési engedéllyel rendelkező színpad átépítése önkormányzati fejlesztéseket.
Tarcal, 2022. január 17.
Dr. Kovács Zoltán Butta László
jegyző polgármester