Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 10
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A költségvetési rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
A költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2021. évi költségvetési rendeletmódosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételeket és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását.
A költségvetési rendeletmódosítás-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A költségvetési rendelet módosítása az önkormányzat gazdálkodásában és működésében bekövetkezett időközi változások miatt elrendelt központi intézkedések miatt feltétlenül szükségessé vált. A módosítás biztosítja az éves közfoglalkoztatási program megvalósítását és segíti az önkormányzat és szervei folyamatos és biztonságos működését.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A költségvetési rendelet módosításában foglalt pénzügyi,- számviteli stb. előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában – a jelenlegi személyi infrastruktúrával ellátható - többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A költségvetési rendelet módosítás megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számítana, és támogatás megvonásával járhatna. A módosítás elmaradása megakadályozná a naprakész könyvvezetési feladatok teljesítését is.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A költségvetési rendelet módosításának alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzatnál, a közös hivatalában és az intézményeinél rendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.
INDOKOLÁS
Levelek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A költségvetési rendelet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint a kötelező és a nem kötelezően ellátandó feladatokat, amelyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban felvállalt. Levelek Nagyközség Önkormányzata 2021. évi költségvetését a 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelettel fogadta el. Az eredeti költségvetés megalkotása óta eltelt időszakban bekövetkezett több fontos változás, amelyek alapján indokolttá vált a rendelet módosítása. Nem odázható el a rendelet aktualizálása az ASP rendszerben történő könyvelési feladatok naprakész ellátása miatt sem.
Levelek Nagyközség Önkormányzat költségvetésében az önkormányzati támogatások előirányzata a májusi és októberi felmérések eredményeivel módosulnak, ami összesen 6.008.172 Ft előirányzat emelkedést jelent. A működési célú támogatások államháztartáson belül előirányzatot nem teljesülés miatt zároltuk 13.706.393 Ft összeggel. A felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül előirányzatot 91.000.000 Ft-tal csökkentjük, mivel a 2021. évben tervezett felhalmozási célú támogatás nem az idei évben fog realizálódni, hanem áthúzódik a következő évre.A közhatalmi és működési bevételeinket módosítottuk a befolyt bevételek alapján, mely szerint a közhatalmi bevételek összesen 3.465.000 Ft-tal nőnek, a működési bevétel pedig csökken 743.640 Ft-tal.Felhalmozási bevételként terveztük az önkormányzati ingatlanok (zártkertek) értékesítésének bevételét, ami 3.300.000 Ft.Egyéb működési célú átvett pénzeszköz előirányzatot 1.500.000 Ft-tal megemeljük, ami a magánszemélyek rendezési tervhez való hozzájárulásának összege.Terveztük a 2022. évi normatíva előleget az államháztartáson belüli megelőlegezések előirányzaton, mely 11.323.753 Ft.A kiadási előirányzatokon belül a működési költségvetési kiadás előirányzatát szükséges csökkenteni 80.108.422 Ft-tal, mivel az eredeti költségvetésben tervezett kiadások teljesülése áthúzódik a következő évre.
A Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyha intézmény költségvetésben a működési bevételeinket módosítottuk a befolyt bevételek alapján, így 2.600.160 Ft-tal növeltük, valamint a finanszírozási bevételét is növeltük 7.236.343 Ft-tal a 2021. évi állami normatíva átadása miatt. Ezáltal nő a kiadási oldalon a működési kiadások előirányzata 9.572.189 Ft-tal, valamint a beruházási kiadások előirányzata 264.314 Ft-tal, mivel tárgyi eszköz beszerzés történt.
A Leveleki Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési főösszege csökken 3.756.265 Ft-tal, bevételi oldalon a finanszírozási bevételek, kiadási oldalon a személyi juttatások előirányzata csökken, az év közben megváltozott alkalmazotti létszám miatt.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az 1. §-hoz
A fenti gazdasági események miatt Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésében megállapított költségvetési bevételét 79.844.108 Ft-tal, költségvetési kiadását
79.844.108 Ft-tal, csökkenteni kell, ezért a költségvetési rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a módosító rendelettel megállapított 2. § (1) bekezdése lép.
a 2. §-hoz
A változások érintik a költségvetési rendelet 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 6, 9.1, 9.1.1., 9.2., 9.2.1., 9.3, 9.3.1. mellékleteit, így azok helyébe a módosító rendelettel megállapított 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. 11. mellékletek lépnek.
a 3. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépését és a rendelkezéseinek alkalmazásának kötelezettségét a teljes gazdasági évre határozza meg.
Az indokolás közzétételének szabályai
A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
Álláspont az indokolás közzétételéről
A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A rendelet elfogadására általánosan irányadó elfogadási szabályok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem alkalmazhatóak (társadalmi egyeztetés, képviselő-testületi tárgyalás és előterjesztés).A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.