Mesztegnyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2022. 01. 28
az intézményi térítési díjakról
Általános indokolás
Mesztegnyő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a jelenleg hatályban lévő intézményi térítési díjakról szóló rendelete 2014. évben készült, amely azóta már többször módosításra került.
A Somogy Megyei Kormányhivatal a 2021. évi munkatervében meghatározottak szerint ellenőrizte az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi tárgyú rendeleteit, mely ellenőrzés során áttekintésre került az önkormányzat intézményi térítési díjakról szóló önkormányzati rendelete is.
A fenti ellenőrzés során az önkormányzat intézményéi térítési díjakról szóló rendeletében az alábbi pontatlanságok kerültek megállapításra:
a rendelet bevezető része hibás hivatkozásokat tartalmaz,
az önkormányzati rendeletnek nem lehet preambuluma, ez miatt az 1. §-t hatályon kívül kell helyezni,
a rendeletben megállapított díjak nem tartalmazhatják a Áfát.
A fenti hibák kijavításán túl átszerkesztésre kerültek a rendelet mellékletei, tekintettel arra, hogy azok sem feleltek meg a jogszabály szerkesztésre vonatkozó jogszabályoknak.
Tekintettel arra, hogy a módosítás több ponton érintené a jelenleg hatályban lévő rendeletet, így az átláthatóság miatt elkészítésre került egy új, az intézményi térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet tervezete.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: társadalmi hatása nincs.
- gazdasági, költségvetési hatása: gazdasági, költségvetési hatása nincs, mivel a térítési díj összegek nem változtak.
- környezeti, egészségi következménye: környezeti, egészségi következménye nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nem számottevő.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: az új rendelet megalkotására azért van szükség, mert a jelenleg hatályban lévő önkormányzati rendelet nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az új rendelet megalkotásának elmaradása esetén nem kerülnének kijavításra a jogszabálysértő megállapítások.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Megállapítja a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz
A térítési díjakra vonatkozó megállapításokat tartalmaz.
A 3. §-hoz
A térítési díjak beszedésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 5. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.