Táska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 21
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–21. §-hoz
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15. napjáig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Táska Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2022. évi költségvetésének tervezete a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény, illetve további hatályos jogszabályok, az Önkormányzat rendeletei, határozatai figyelembevételével került összeállításra. A költségvetés megalkotásának elsődleges célja, hogy az önkormányzat meghatározza az adott időszakban megvalósításra váró feladatokat és biztosítsa a kötelező és önként vállalt feladatok elvégzéséhez szükséges költségvetési források körét és nagyságrendjét. Továbbá a képviselő-testület fő célja az önkormányzat mindenkori teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értékének megőrzése, az önkormányzati vagyon állagának megóvása, védelme, értéknövelő használata, hasznosítása, gyarapítása.
Az Önkormányzat költségvetésének legfontosabb célkitűzései:
pénzügyi, gazdasági stabilitás erősítése,
bevételi és kiadási egyensúly megteremtése,
kötelező feladatellátás kiegyensúlyozott biztosítása
előirányzott bevételek teljesítése, kiadások ésszerű tervezése.
A település költségvetése a fenti céloknak megfelelően került összeállításra. A bevételek a megfogalmazott elvárásoknak megfelelően kerültek tervezésre, a kiadási oldalon pedig a meglévő kötelezettségek, a képviselő-testület által eddig hozott határozatok, megfogalmazott célok figyelembevételével kerültek számításra.
Az Önkormányzat kiemelt feladata a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézmények színvonalas működtetéséhez szükséges feltételek biztosítása.
Alapvető szempont, hogy az intézmények működtetése, az önkormányzati alapfeladatok ellátása csak takarékosan, hatékonyan történhet.
A 2022. évi költségvetési rendelet-tervezet megalkotása során az Áht. és az Ávr. előírásai mellett, az Mötv. rendelkezéseit is figyelembevételre kerültek. A helyi önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó előírásokat az Mötv. 111-116. §-ai tartalmazzák.
A költségvetési rendelet-tervezet szempontjából a legfontosabb előírások az alábbiak:
Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik.
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelezőfeladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
A helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint központi költségvetési támogatásból teremti meg.
A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel.
Ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, államháztartási beszámolási kötelezettségének vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások folyósítása az államháztartásról szóló törvényben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.
Fenti jogszabályoknak megfelelően került elkészítésre az Önkormányzat és költségvetési szerveinek 2022. évi költségvetés-tervezete.
Részletes indokolás
A rendelettervezet részletes indoklása
Az 1. §-ához: Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló …/2022. (II.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) hatályára vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 2. §-ához: A költségvetés szerkezetét állapítja meg.
A 3. §-ához: A költségvetés bevételeit és kiadásait tartalmazza.
A 4. §-ához: A bevételi többlet kezelésére vonatkozik.
Az 5-6 §-ához: A költségvetés általános és céltartalékait tartalmazza.
A 7. §-ához: Előirányzat felhasználási ütemtervre vonatkozik.
A 8. §-ához: a közvetett támogatásokat tartalmazza.
A 9. §-ához A több éves kihatással járó feladatokat
A 10.-13. §-ához: A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 14. §-ához: A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályairól rendelkezik.
A 15.-17. §-ához: A létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírásokat határozza meg.
A 18. §-ához: A szolgáltatási szerződésre vonatkozó rendelkezéseket állapítja meg.
A 19. §-ához: Követelése
A 20. §-hoz: A Rendelet hatályára vonatkozó rendelkezést tartalmazza.