Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő- ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályairól

Hatályos: 2022. 03. 01- 2023. 11. 30

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő- ipari közszolgáltatás helyi igénybevételének szabályairól

2022.03.01.

Pusztafalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló 2012. évi XC. törvény 13. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (továbbiakban: szolgáltatás) szervezett ellátása Pusztafalu község közigazgatási területén kiterjed a lakásban és más helyiségekben épülő vagy már használatba lévő – tűzoltó berendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló – kémény, valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.

(2) A szolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek tetőnyílásait befalazták, vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg nem oldható kötéssel lezárták és kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

(3) Az önkormányzat által szervezett e rendeletben meghatározott szolgáltatást a tulajdonos, bérlő, használó stb. (továbbiakban: szolgáltatást igénybe vevő) köteles igénybe venni.

A szolgáltató jogai és kötelességei

2. § (1) A szolgáltatás teljes körének ellátását a Zempléni Idegenforgalmi Kft. 3950 Sárospatak Rákóczi utca 58. szám alatti szolgáltató (továbbiakban: szolgáltató) az 1. §-ban meghatározott működési területén végzi

(2) A szolgáltató a szolgáltatással kapcsolatos feladatokat e rendelet és a tevékenység gyakorlására vonatkozó mindenkor érvényes miniszteri rendelet alapján jogosult és egyben köteles végezni, valamennyi szolgáltatást igénybevevő tekintetében.

(3) A szolgáltató a szolgáltatást előzetes munkabejelentés kiértesítés) alapján végzi. A kiértesítés a település jegyzőjének történő bejelentés lapján a helyben szokásos módon kifüggesztéssel történik.

(4) A szolgáltatás elvégzését a szolgáltató az igénybevevő aláírásával köteles igazolni.

(5) Ha szolgáltató a szolgáltatás ellátása során szabálytalanságot észlel, írásban köteles felhívni az igénybevevő figyelmét annak megszüntetésére.

(6) A szolgáltatás során tapasztalt és felhívás ellenére meg nem szüntetett szabálytalanság esetén szolgáltató köteles az I. fokú építésügyi, illetőleg tűzvédelmi hatóságot írásban értesíteni.

A szolgáltatást igénybe vevő jogai és kötelességei

3. § (1) A szolgáltatást igénybe vevő köteles a szolgáltatót – előzetes értesítés alapján az ingatlanba (épület, lakás, helyiség) a szolgáltatás elvégzése céljából beengedni és a kémények megközelítésének a lehetőségét biztosítani.

(2) Az igénybevevő a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatos panaszát a szolgáltató telephelyén, illetve ügyfélfogadás időben a jegyzőnél teheti meg.

Kéményseprési díjak

4. § (1) A szolgáltatás éves díjtételeit az önkormányzat minden év december 31-ig állapítja meg.

(2) Az elvégzett szolgáltatásért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni. A díjat az igénybevevő köteles megfizetni.

(3) Év közben használatba vett kéményeknél a munkával arányos díjat kell megfizetni

(4) A kéményseprés díját, ha a szolgáltató a kiértesítési kötelezettségének eleget tett, akkor is meg kell fizetni, ha a munka elvégzését akadályozzák, vagy a munka feltételeit nem biztosítják.

(5) Ha a szolgáltatás elvégzése a szolgáltató hibájából marad el, a díjat vagy annak arányos részét vissza kell téríteni.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén 15 óra 30 perckor lép hatályba.

6. § (1) Hatályát veszti a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 6/2013 (VI.30.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet a belső piac szolgáltatásokról szóló, az Európai parlament és a Tanács 2006/123/EK. irányelvnek való megfelelést szolgálja.