Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 17- 2022. 02. 17

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021.(VII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.17.

Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ülés vezetője vagy a bizottság elnöke ismerteti a bizottságnak az előterjesztésre vonatkozó álláspontját, határozatát. A bizottság véleményezési jogkörébe tartozó előterjesztést a bizottság előzetes véleménye nélkül – kivéve, ha törvény kötelezővé nem teszi a vélemény alkotást – csak akkor tárgyalhat a képviselő-testület, ha a döntés jogszabályi előírás alapján a következő munkaterv szerinti ülésre nem halasztható, vagy az önkormányzatnak különösen fontos érdeke indokolja.Az ülés vezetője vagy a bizottság elnöke ismerteti a bizottságnak az előterjesztésre vonatkozó álláspontját, határozatát. A bizottság véleményezési jogkörébe tartozó előterjesztést a bizottság előzetes véleménye nélkül csak akkor tárgyalhat a képviselő-testület, ha jogszabályi előírás alapján a döntés a következő munkaterv szerinti ülésre nem halasztható, vagy az önkormányzatnak különösen fontos érdeke indokolja. ”

2. § (1) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület a zárt ülésen tárgyalásra kerülő ügyekben titkos szavazással is dönthet.Titkos szavazás megtartására javaslatot tehet a polgármester, a képviselők egyharmada (3 fő), valamint a jegyző. ”

(2) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Amennyiben a Képviselő-testület – határozatképtelenség, vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést – az Mötv .42. §-ban meghatározott ügyek kivételével – a polgármester az alábbi ügyekben hozhat döntést:

a) közbeszerzési terv,

b) beszámolók,

c) tájékoztatók,

d) normatív határozathozatalt igénylő ügyek,

e) ellenőrzési tervek, f) vis major ügyek.

(6) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, - az Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével – dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó alábbi önkormányzati ügyekben:

a) önkormányzati tulajdonban keletkezett károk elhárítása

b) állampolgárok testi épségét veszélyeztető helyzetekben,

c) vis major ügyek.”

3. § Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármesterre átruházott hatásköröket a 2. melléklet tartalmazza.A polgármesterre és Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Szociális Bizottságára átruházott hatásköröket a Szervezeti és Működési Szabályzat 2. számú melléklete tartalmazza. ”

4. § (1) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 30. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Ha a bizottság elnöke, vagy tagja a személyes érintettség bejelentési kötelezettségét elmulasztja, a mulasztás kivizsgálására – annak ismertté válását követően azonnal – a polgármester ügyrendi vizsgálat lefolytatását rendeli el.

(2) A vizsgálat lefolytatása az összeférhetetlenségi ügyekben hatáskörrel rendelkező Pénzügyi és Szociális Bizottság feladata. A Bizottság az érintett bizottsági tagot meghallgatja, bizonyítékait mérlegeli.

(3) A Bizottság eljárásának lefolytatása után a vizsgálat eredményét a Képviselő-testület soron következő ülésén előterjeszti. A képviselő-testület külön határozattal dönt a személyesen érintett bizottsági tag részvételével hozott határozat érvényben tartásáról, vagy megsemmisítéséről.

(4) A személyes érintettség bejelentését elmulasztó bizottsági tagot a képviselő-testület írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

(5) A bizottsági nyílt ülések dokumentumai ügyfélfogadási idő alatt a Polgármesteri Hivatalban és a Városi Könyvtárban, valamint az Önkormányzat honlapján megtekinthetőek.

(2) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 30. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A bizottság tagjai igény esetén mind a nyílt, mind a zárt ülés jegyzőkönyveiből térítés nélkül kérhetnek másolatot.

(7) Minden képviselő- testület elé kerülő előterjesztéshez – eltérő vélemény esetén – csatolni kell a polgármester, jegyző véleményét, illetőleg határozati javaslatát.

5. § (1) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) Az Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2021. (VII. 21.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet 2022. február 17-én lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet