Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 01- 2023. 05. 22

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.03.01.

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira, az Eleki Közös Önkormányzati Hivatalra, az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveire (intézményeire) terjed ki.

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését:

a) 1.075.297.537.- Ft költségvetési bevétellel,

b) 1.730.611.261.- Ft költségvetési kiadással,

c) 655.313.724.- Ft költségvetési egyenleggel (a)-b))

d) 178.127.548.- Ft -c)ből működési (hiány),

e) 477.186.176.- Ft felhalmozási (hiány),

f) 674.873.075.- Ft finanszírozási bevétellel,

g) 19.559.351.- Ft finanszírozási kiadással,

h) 655.313.724.- Ft finanszírozási egyenleggel (f)-g)),

i) a bevételek és kiadások főösszegét 1.750.170.612.- Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a Képviselő-testület e rendelet 1. melléklete szerint határozza meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten e rendelet 2. melléklete részletezi.

(4) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(5) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 3. melléklete részletezi.

(6) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait e rendelet 5. melléklete részletezi.

(8) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését e rendelet 6. melléklete szerint határozza meg.

(9) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő fejújítások kiadásait felújításonként e rendelet 7. melléklete szerint részletezi.

(10) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást e rendelet 8. melléklete szerint hagyja jóvá.

(11) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri (közös) hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 9. melléklete szerint határozza meg.

(12) Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról tartalmi elemeit e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(13) A 2022. évi általános működés és ágazati feladatok támogatását alkulása jogcímenként e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(14) A 2022. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését e rendelet 12. melléklete tartalmazza.

(15) A 2020. évi tény, 2021. évi várható és 2022. évi terv adatokról szóló kimutatást e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

(16) Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítését évenkénti bontásban e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(17) Az Önkormányzat által adott közvetett támogatások kimutatását e rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(18) A költségvetési év várható bevételi és kiadási előirányzatainak várható teljesítéséről az előirányzat-felhasználási tervet e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

(19) Az Önkormányzat a költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei, kiadásai összegeinek meghatározását e rendelet 17. melléklete tartalmazza.

(20) Az Önkormányzat a kiadások között 15.000.000.- Ft általános tartalékot állapít meg, mely az év közben felmerülő többlet kiadásokra, illetve az elmaradt bevételek pótlására szolgál.

A költségvetéssel kapcsolatos egyéb rendelkezések

3. § (1) Az önkormányzati intézményeknél a bérfizetés napja minden hónap 5-ig megtörténik.

(2) A közös hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők, és a polgármester cafeteria juttatása évi bruttó 300.000.- Ft/fő.

(3) Az Önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak részére munkahelyi étkezést bruttó 15.456.- Ft/fő/hó, vagy Széchenyi Pihenő Kártya bruttó 13.304.- Ft/fő/hó béren kívüli juttatást állapít meg.

(4) Az Önkormányzat saját forrásai terhére - a Képviselő-testület hivatalánál, a Közös Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az illetményalapot 60.000.- Ft-ban állapítja meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át, vagy a százötven millió forintot, az irányadó szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(4) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében - nemleges adat esetén is - havonta tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az Önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezetek számára számadási kötelezettséget ír elő, a részükre juttatott támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról, a költségvetési évet követő év január 31-ig. A számadási kötelezettség nem teljesítése, a rendeltetéstől eltérő felhasználása esetén a támogatást vissza kell fizetni.

(6) Az intézmények pályázatot a Képviselő-testület előzetes állásfoglalása mellett nyújthatnak be. Nem szükséges a Képviselő-testület hozzájárulása azon pályázatokhoz, mely 100 %-os támogatású és bruttó 2.000.000.- Ft értékhatárt nem haladja meg, és nem jár több éves kötelezettségvállalással.

(7) A szabad költségvetési maradványról és a többletbevételeknek a bevétel megszerzése érdekében felmerült kiadásokat meghaladó részének felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A költségvetési maradvány összegét a költségvetési beszámoló elfogadásakor hagyja jóvá a Képviselő-testület.

(8) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(9) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(10) Költségvetési hiány finanszírozása céljából hitelfelvétellel kapcsolatos jogkörök kizárólag a Képviselő-testületet illetik mg. Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV, törvény (a továbbiakban Stabilitási tv.) rendelkezései alapján, mint adósságot keletkeztető ügyletben a Kormány hozzájárulásának megszerzési szükséges,

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 10.000.000.- Ft összeghatárig - mely esetenként a 4.000.000.- Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármesterre átruházza.

(3) A (2) bekezdésben foglalat átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2022. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) A Képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(7) Amennyibe az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(8) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladataik ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzatával minden esetben, egyéb előirányzatokkal a Napközi Konyha 18/2022.(I.31.), Elek Város Óvoda-Bölcsőde 19/2022,(I.31.), Naplemente Idősek Otthona 20/2022.(I.31.), Reibel Mihály Városi Művelődési Ház és Könyvtár 21/2022.(I.31.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A jegyző és valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkor intézményvezetőt terheli.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az Önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső megbízás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró év vegyes rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.