Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 24- 2023. 05. 25

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.24.

Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Ügyrendi és Település – fejlesztési és Településrészi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Aba Város Önkormányzatára, az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésében Aba Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat), az Abai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), a Tanka János Közösségi Ház és Városi Könyvtár, az Abai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde, az Abai Idősek Otthona és az Abai Fórum Étterem költségvetési szervek alkotják a címrendet.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai, a költségvetési egyenleg

2. § Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Testület) az abai önkormányzat 2022. évi költségvetésének önkormányzati szintű összesített költségvetésének Bevételi főösszegét 2.325.694.219 Ft-ban, Kiadási főösszegét 2.325.694.219 Ft-ban, Költségvetésének egyenlegét 0 Ft-ban állapítja meg.

3. § (1) A Testület a 2. §-ban megállapított bevételi főösszegből a működési és felhalmozási bevételek részletezését a finanszírozási célú műveletek és az előző évek költségvetési maradványa nélkül az előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az alábbiak szerint határozza meg:

a) Működési költségvetés bevételei 1.108.921.456 Ft

aa) Működési célú támogatás államháztartáson belülről 555.333.310 Ft

ab) Közhatalmi bevétel 71.187.000 Ft

ac) intézményi működési bevétel 149.862.000 Ft

ad) Működési célú átvett pénzeszköz 182.845.146 Ft

ae) Előző évi költségvetési pénzmaradvány 149.694.000 Ft

b) Felhalmozási költségvetés bevételei 725.846.000 Ft

ba) Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel 724.899.000 Ft

bb) Felhalmozási célú előző évi költségvetési pénzmaradvány 0 Ft

bc)Felhalmozási és tőkejellegű bevétel 947.000 Ft

(2) A Testület a 2. §-ban megállapított kiadási főösszegből a működési és felhalmozási kiadások részletezését kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az alábbiak szerint határozza meg:

a) Működési költségvetés kiadásai 914.969.473 Ft

b) Felhalmozási költségvetési kiadások 899.797.983 Ft

c) Tartalékok 20.000.000 Ft

(3) Az önkormányzat költségvetési egyenlege összességében hiány nem mutat.

3. A költségvetés szerkezete

4. § A Testület a 2022. évi költségvetésre vonatkozóan az abai önkormányzat kiemelt bevételi és kiadási előirányzatait költségvetési szervenként és összevontan e rendelet melléklete,

a) az abai önkormányzat mérlegét e rendelet 1. melléklete,

b) az abai önkormányzat bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 2. melléklete,

c) a Polgármesteri Hivatal bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 3. melléklete,

d) a Tanka János Közösségi Ház és Városi Könyvtár bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 4. melléklete,

e) az Abai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 5. melléklete,

f) az Abai Idősek Otthona bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 6. melléklete,

g) az Abai Fórum Étterem bevételi és kiadási főösszegeinek előirányzatait részletesen e rendelet 7. melléklete,

h) a költségvetés létszám előirányzatait költségvetési szervenként és összevontan e rendelet 8. melléklete,

i) a szociális ellátásokra vonatkozó kiadásokat e rendelet 9. melléklete,

j) az önkormányzati és intézményenkénti állami támogatásait e rendelet 10. melléklete,

k) az önkormányzat működési célú bevételeit és kiadásait e rendelet 11. melléklete,

l) az önkormányzat felhalmozási célú bevételeit és kiadásait e rendelet 12. melléklete,

m) az önkormányzat több évet érintő pénzügyi kihatással járó feladatait e rendelet 13. melléklete,

n) az önkormányzat költségvetési előirányzatainak kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontását e rendelet 14. melléklete,

o) az önkormányzat 2022. évi előirányzat felhasználási ütemtervét e rendelet 15. melléklete,

p) a költségvetés címrendjét e rendelet 16. melléklete

q) az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat e rendelet 17. melléklete szerint hagyja jóvá.

5. § A Testület megállapítja, hogy az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézmények 2022. évi költségvetési finanszírozásának összege 490.926.763 forint, ebből:

a) állami támogatás összege 442.555.117 forint

b) önkormányzati hozzájárulás összege 48.371.646 forint

6. § (1) Aba Város Önkormányzatának a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) és az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) számú kormányrendeletében meghatározottak szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége 2022.évben 1.371.744,-Ft

(2) Az önkormányzat a 2022. évben az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) számú kormányrendelet 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célokat nem határoz meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § Aba Város Önkormányzat és költségvetési szervei az önkormányzat által választott OTP Bank Nyrt. pénzintézet kijelölt fiókjánál nyitott önálló fizetési számlával rendelkeznek.

8. § (1) Az önkormányzati költségvetés ezen rendeletben meghatározottak szerinti végrehajtásáért, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítéséért a polgármester a felelős.

(2) Az önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (3)–(4) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület gyakorolja.

(3) A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(4) A polgármester az Mötv. 68. § (4) bekezdése alapján egyedi 1.000.000,- Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, döntéséről tájékoztatja a képviselő-testületet.

(5) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a folyószámla hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(6) Az önkormányzat hitelműveleteit a Képviselő-testület hagyja jóvá a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § szabályainak megfelelően.

9. § (1) Az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak jogszabályban meghatározott esetekben és módon lehet.

(2) A 2022. évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre – a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel –, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az Önkormányzat kötelező feladatainak maradéktalan ellátása, a feladatellátás veszélyeztetése nélkül finanszírozható.

(3) A költségvetésben elkülönített általános tartalék az év közben jelentkező többletigények kielégítésére, valamint bevétel elmaradás pótlására használható fel.

10. § (1) A költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) kormányrendeletben (a továbbiakban: Ávr.) meghatározott esetekben, saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra valamint költségvetési kiadások kiemelt előirányzatain belül a rovatok közötti átcsoportosításra, az Áht. szabályait kell alkalmazni azzal, hogy az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a polgármester is jogosult 10 millió forint értékhatárig melyről a soron következő költségvetési rendeletmódosítással egyidejűleg tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

11. § A Testület a költségvetési szervek költségvetési támogatását – figyelemmel a költségvetési szervek saját bevételeinek teljesítésére is – a feladatellátáshoz szükséges kiadások esedékességének megfelelő ütemben biztosítja.

12. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek az e rendeletben megállapított döntési körükbe tartozó bevételi és kiadási előirányzatokkal jogszabályi keretek között teljes jogkörrel önállóan gazdálkodnak, jogosultak a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére. A költségvetés végrehajtása során a költségvetési szervek az intézményi szervezeti kereteket, személyi feltételeket a feladatellátásnak megfelelően kötelesek kialakítani.

(2) Az intézményi költségvetés végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért a költségvetési szerv vezetője felelősséggel tartozik.

(3) Az önkormányzati költségvetési szervek a részükre megállapított létszámkerettel jogszabályi keretek között önállóan gazdálkodnak.

(4) A költségvetési szervek az egyes foglalkoztatási formákra álláshelyenként, és összességében a költségvetésben megállapított személyi juttatás előirányzatot nem léphetik túl.

(5) Az önkormányzat által igényelt feladatmutató szerinti állami hozzájárulások alapjául szolgáló mutatószámok statisztikái, egyéb szakmai dokumentumokon alapuló kimutatásai megfelelő, pontos meghatározásáért az intézmény vezetője teljes körű felelősséggel tartozik.

13. § (1) A költségvetési szervek a többletbevételük terhére nem vállalhatnak kötelezettséget.

(2) A költségvetési szervek más gazdálkodó szervek részére pénzeszközt csak a képviselő-testület jóváhagyásával adhatnak át.

(3) A Testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a Kvt. 2. sz. mellékletében foglalt, a helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatok igénylési feltételeinek közzétételét követően gondoskodjon azoknak a központosított állami támogatásoknak az igényléséről, amelyekre az önkormányzat jogosult.

14. § (1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az Ávr-ben foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

15. § (1) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői részére a 2022. évre megállapított illetménykiegészítés mértéke:

a) a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők alapilletményének 10 %-a,

b) a középiskolai végzettségű köztisztviselők alapilletményének 10 %-a.

(2) A Testület az önkormányzati hivatal köztisztviselői 2022. évi helyi illetményalapját 46.380 forintban állapítja meg.

(3) Az önkormányzattal a Kjt. hatálya alá tartozó, önkormányzati költségvetési szerv tekintetében a Kttv. és az Mt. hatálya alá tartozó munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók tekintetében, a költségvetési törvény 62. § (5) bekezdésében meghatározott, az egy foglalkoztatottnak havonta biztosított bankszámla-hozzájárulás mértéke – a juttatást terhelő megfizetendő járulékok nélkül - 1000 forint.

(4) A Testület a köztisztviselői cafetéria keret összegét 231.900 Ft/fő/év összegben állapítja meg. A felhasználásra a közszolgálati szabályzat rendelkezései az irányadóak.

(5) A (3) – (4) bekezdésben foglaltakat a polgármesterre is alkalmazni kell.

5. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.