Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017.(XII.22.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 25- 2022. 05. 26

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Ráckeve Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 27/2017.(XII.22.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.25.

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésben, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„1/A. Hatásköri és jogorvoslatról szóló szabályok

3/A. § (1) Az e rendeletben szabályozott településképi véleményezési, településképi bejelentési és településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a Polgármesterre ruházza át."

(2) A polgármester I. fokú döntése ellen Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületéhez címzett, de polgármesterhez benyújtott jogorvoslattal lehet élni, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül.

(3) A Képviselő-testület a jogorvoslat kérdésében a soron következő rendes testületi ülésén dönt.

(4) A Képviselő-testület döntése ellen bírósághoz lehet fordulni.”

2. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § E rendelet alkalmazásában:

1. Áttört kerítés: minden olyan felület, mely nem tömör anyagból készül. A %-ban megadott érték a hézagok arányára vonatkozik. Az átlátszó anyagból készült kerítés nem minősül áttörtnek.
2. Cégfelirat: kereskedelmi és szolgáltató egység közterület felöli homlokzatán megjelenő, az adott rendeltetési egység funkcióját, megnevezését, jelképét, logóját, címerét, címét, tevékenységét – vagy ezekkel egy tekintetbe eső jellemző ismertetőjegyét – tartalmazó tájékoztató szöveg és ábra.
3. Cégtábla: jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és vállalkozások megnevezését, jelképét, logóját, címerét az épület, vagy ingatlan bejáratánál feltüntető tábla.
4. Címtábla: jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és vállalkozások címét feltüntető tábla.
5. Duna parti fekvésű telkek, parti sétányokkal, gyalogutakkal határos telkek: a Ráckevei (Soroksári) Duna mindkét partján, a Kerekzátony- és Angyali-szigetek partján lévő mindazon telkek, melyeknek telekhatára a Duna meder ingatlan-nyilvántartási határa, vagy közforgalom elől nem elzárt terület választja el a telkeket a Dunától. Általában a vízről közvetlen rálátás van ezekre az ingatlanokra.
6. Értékvizsgálat: megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy által készített vizsgálat, mely feltárja, meghatározza a település szempontjából védelemre érdemes értékeket. A vizsgálat esztétikai, történeti, műszaki és természeti tényezőkre terjed ki.
7. .
8. Folyóra néző homlokzat: a Ráckevei Duna felé tájolt homlokzata az épületnek.
9. Főépület: A telken lévő több épület közül a terjedelmében legnagyobb, általában az övezetre jellemző rendeltetést szolgáló épület.
10. Kiemelt érték (települési): olyan épített, vagy természeti érték, amit még nem helyeztek védelem alá, de környezetében példaértékű, egyedi vagy esztétikailag kiemelkedő a hasonló épületek, építmények, egyéb tárgyi vagy természeti elemek között.
11. Különösen jellemző épülettípus: a történeti korú épületek között még fennmaradt épület, mely legalább fő elemeiben képviseli kora jellemző építészeti jegyeit.
12. Melléképület: mindazon épületek a telken, melyekben kiegészítő, vagy egyéb nem fő rendeltetésű helyiségek vannak.
13. Cégjelzés: A3 (297 mm x 420 mm) méretnél nem nagyobb, külön jogszabályban meghatározott kötelezően megjelenítendő adatokat tartalmazó cégtábla, cégfelirat, céglogó.
14. CityLight formátumú eszköz: olyan függőleges elhelyezésű berendezés, amelynek mérete 118 cm x 175 cm és 2 négyzetméter látható, papíralapú reklámközzétételre alkalmas felülettel vagy 72”-90” képátlójú, 16:9 arányú, álló helyzetű digitális kijelzővel rendelkezik;
15. Hirdetés: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, amely valamely áru kelendőségének növelésére vagy szolgáltatás igénybevételére, valamint ennek fokozására irányul, valamint valamely kereskedelmi vagy fogyasztói tevékenységet népszerűsít.
16. Hirdetmény: minden olyan – a lakosság részére történő – közérdekű tájékoztatás, információ, amely kereskedelmi, fogyasztási tevékenységgel sem közvetlenül, sem közvetve nem hozható összefüggésbe.
17. Közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.
18. Közérdekű reklámfelület: olyan reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés, amelyen a reklám közzététele más, egyéb célú berendezés közterületen való létesítésére, fenntartására tekintettel közérdekből biztosított, és amely ezen egyéb célú berendezéstől elkülönülten kerül elhelyezésre;
19. Önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;
20. Totemoszlop: Egy vagy több kereskedelmi egység cégfeliratát tartalmazó toronyszerű
reklámberendezés. 21. Útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás.”

3. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 19. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) a tető héjazata fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes zsindely, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet,”

4. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) lakó- és üdülőterületeken a tető fedése fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes zsindely, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet,”

5. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Újhegy területén a természetes anyagok használata (kő, tégla, vakolt homlokzat, cserépfedés), földszintes vagy földszint és tetőteres beépítés, utcára merőleges nyeregtető kialakítása megengedett.”

6. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rekreációs és egyéb területeken)

„d) tető héjazata fém trapéz-, cserepes- és hullámlemez, hullámpala, bitumenes zsindely, bitumenes sík- és hullámlemez, PVC, műanyag hullámlemez, valamint polikarbonát fedésű nem lehet.”

7. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 21. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények (Általános előírások) ”

8. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következő 37/A. §-sal egészül ki:

„37/A. § (1) Ráckeve teljes közigazgatási területén reklám-, illetve hirdető berendezés, felület építése, elhelyezése, áthelyezése, átalakítása és bővítése az országos jogszabályok, a helyi építési szabályzat és e rendeletben meghatározottak szerint végezhető.

(2) Közterületen reklámot közzétenni kizárólag utcabútoron - utasváró, információs vagy más célú berendezés - lehetséges.

(3) Reklám-, reklámhordozó, illetve hirdető berendezés elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan, illetve az illeszkedés szabályainak betartásával, a település hagyományt őrző építészeti arculatához illeszkedő formai kialakítással, színhasználattal létesíthető.

(4) Reklám közzététele és reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése magánterületen nem megengedett.

(5) Temető területén, kerítésén az üzemeltetésre vonatkozó közcélú tájékoztatást tartalmazó hirdetményen kívül reklámhordozó nem helyezhető el.

(6) Molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható, kivéve az önkormányzat által szervezett vagy támogatott rendezvényről tájékoztató közérdekű molinó

(7) Reklám csak állandó tartalommal tehető közzé, villódzó, változó tartalmú és fényintenzitású reklám eszköz nem alkalmazható, kivéve a karácsonyi ünnepi időszakos díszvilágítás. A karácsonyi ünnepi időszakos díszvilágítás (pl.: növényekre, építményekre, épületek homlokzati kontúrjára elhelyezett megvilágítás és díszvilágítás, levegővel, gázzal feltöltött díszfigura) csak a karácsonyi ünnepek előtt november 25-től az ünnepet követő január 15-ig lehetséges.

(8) Épületek homlokzatára reklám nem vetíthető.

(9) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag statikus meleg fehér színű fényforrások használhatók. A fényforrások elhelyezésénél kerülni kell a települési fényszennyezés fokozását, időkapcsoló használata a működtetés során kötelező.

(10) Utasvárón hát- vagy oldalfalának felhasználásával, egyedileg kialakított zárt üvegvitrinben, Citylight tipusú hirdetőfelületen helyezhető el hirdetés, a vitrin méretéhez igazodó méretben.

(11) Utasváró környezetében egy adott útszakasz menetirány szerinti azonos oldalán ötven méteren belül további reklámhordozó nem helyezhető el. A tilalom nem vonatkozik a reklám közzétételre nem használt információs célú berendezésekre, funkcionális célú utcabútorokra, közérdekű reklámfelületre, továbbá az építési reklámhálóra.

(12) Közművelődési célú hirdetőoszlopon, hirdető felületen csak közművelődéssel kapcsolatos tájékoztatás, reklám, plakát helyezhető el.

(13) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán, tornyokon, kéményeken és egyéb tetőszerkezetből kinyúló építményrészeken – építési reklámháló kivételével – nem helyezhető el.

(14) Építményeken az adott épületben működő szervezettel, céggel, tevékenységgel kapcsolatban a következők berendezések helyezhetők el:

a) cégtábla,

b) cégér,

c) címtábla,

d) saját vállalkozást népszerűsítő berendezés, felület.

(15) Üzleti reklámhordozó kerítésen csak abban az esetben létesíthető, ha a telken lévő épületen, építményen, telken belül ilyen nincs, vagy nincs lehetőség ilyen kialakítására.

(16) A kerítésen, kerítéskapun üzleti reklámhordozót úgy lehet elhelyezni, hogy a kerítés kialakításával, színével, anyagával, rendjével és ritmusával összhangban legyen.

(17) A kerítésen, kerítéskapun elhelyezett összes üzleti reklámhordozó egy felületen és legfeljebb 1,5 m2 lehet.

(18) Saroktelkek kerítésein nem helyezhetők el reklámcélú szerkezetek a közlekedésbiztonsági belátási-háromszögbe eső szakaszokon.

(19) A Településszerkezeti Tervben meghatározott gazdasági területeken üzletjelzésként az előkertben telkenként 1 db totemoszlop (legfeljebb 2,20 méter széles és 6,00 méter magas táblajellegű oszlop vagy legfeljebb 10 m2 összes felületű, 6 méternél nem magasabb zászló helyezhető el.

(20) Világító felületű vagy megvilágított hirdető-berendezés csak cégér, cég-, címtábla, kirakat lehet.

(21) Saját vállalkozást népszerűsítő berendezés, felület tulajdonosa köteles gondoskodni annak rendszeres karbantartásáról.”

9. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 38. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Hirdetések, hirdetmények közzétételére alkalmas, legfeljebb 1,5 m2 felületű információs, útbaigazító és egyéb tájékoztató célú tábla, önkormányzati hirdetőtábla a településen csak egységes kivitelben készülhet, az önkormányzat által jóváhagyott terv alapján.”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 38. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A (4) pont szerinti hirdető berendezés az alábbi közérdekű információ közlésére létesíthető:

a) az önkormányzat működés körébe tartozó információk;

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;

d) idegenforgalmi és közlekedési információk;

e) a helyi társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő információk, útbaigazító, tájékozódást segítő információk.”

10. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„22/A. Eltérés jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében

38/A. § (1) A polgármester jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében, a jelentősnek minősített esemény időtartamára, legfeljebb azonban valamennyi jelentős esemény esetén, együttesen naptári évente tizenkét hét időtartamra a vonatkozó jogszabályok szerint településképi bejelentési eljárásban eltérést engedélyezhet a reklám közzétevője számára.

(2) A polgármester döntése nem pótolja, illetve helyettesíti a reklám közzétételéhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, melyeknek a beszerzése a reklám közzétevőjének feladata.

(3) A reklám közzétevője az eltérést a településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló írásbeli kérelmével kezdeményezheti.”

11. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„22/B. Építési reklámháló kihelyezésének engedélyezése

38/B. § (1) Építési reklámháló kihelyezése csak az építkezés, felújítás idejére engedélyezhető.

(2) A romos, felújításra váró épületek homlokzatai elé építési reklámháló elhelyezése lehetséges.

(3) A (2) bekezdés szerinti felületen a felújítandó épület homlokzata, látványterve helyezhető el, legfeljebb az épület saját rendeltetését megjelenítve, melyhez ki kell kérni a főépítész véleményét. (4) Egy épület azonos közterületre néző homlokzatán kizárólag egy építési reklámháló helyezhető el.”

12. § A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 23. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. Az épületportálok kialakítására, a cégérek, cég- és címtáblák, üzleti reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó egyes szabályok

13. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 39. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cégérek, cégtáblák, cégfeliratok)

„d) összes felülete nem haladhatja meg a homlokzat 5 %-át és nem haladhatja meg a homlokzat vagy homlokzatszakasz 3 méter magas homlokzati tömör felületének 1/4-ét.”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 39. § (4) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

(Cégérek, cégtáblák, cégfeliratok)

„e) hagyományos, vagy a természetes anyagokból (kovácsoltvas, tűzzománc, réz, bronz, acél, fa, üveg, kerámia) készülhet,
f) A cégér kialakításánál a míves megjelenésre kell törekedni.”

(3) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 39. §-a a következő (7)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Kizárólag az ingatlan önálló rendeltetési egységeiben folytatott tevékenység (pl. kereskedelmi-, szolgáltató-, illetve vendéglátó tevékenység) tartalmának megfelelő hirdetés helyezhető el, illetve az ingatlan tulajdonosának tilos azt fenntartani, amennyiben a hirdető-berendezés helye szerinti ingatlanban megszűnik az a tevékenység, melyhez a hirdető-berendezés közvetlenül kapcsolódott.

(8) Üzlethelyiség kirakatának üvegfelületének legfeljebb 20%-a fóliázható le hirdetés céljára, melynek nyílászárónként kell teljesülnie.

(9) A kereskedelmi-, szolgáltató- és vendéglátó rendeltetési egységet, valamint közforgalmú irodát, illetve bemutatótermet magába foglaló új épület tervének, továbbá meglévő épület esetén az ilyen rendeltetés-változásra vonatkozó bejelentés mellékletének tartalmazni kell az épület közterületről látható felületén (a homlokzaton, a kapualjban, az épület előtti kerítésen, illetve támfalon) elhelyezendő cég- és címtáblák, valamint a saját vállalkozást népszerűsítő berendezés és az egyéb épületszerkezetek (pl. esővédő tetők és kirakatszekrények), valamint a homlokzat érintett szakasza megvilágításának megoldását.

(10) A terven az esetben is fel kell tüntetni valamennyi lehetséges cég- és címtábla, valamint saját vállalkozást népszerűsítő berendezés elhelyezését, méretét, tartó-, illetve hordozó felületét és szerkezeti megoldását, ha azok megvalósítása több ütemben történik.”

14. § (1) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 52. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester településképi kötelezés formájában kötelezi az ingatlan tulajdonosát az érintett építményen a jogszabálysértés megszüntetésére egyidejűleg településkép-védelmi bírság megfizetésére.”

(2) A Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet 52. §-a a következő (5)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A településkép-védelmi bírság legkisebb összege 100.000 forint, legmagasabb összege 2.000.000 forint

(6) Településkép-védelmi bírság megfizetésének határideje a határozat véglegessé válásától számított 30 nap, mely kérelemre legfeljebb egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

(7) Ha valamely kötelezettel szemben a kötelezés keltét megelőző 3 naptári évben már szabtak ki településkép-védelmi bírságot, akkor az (1) bekezdésben meghatározott maximális összegű településkép-védelmi bírságot kell kiszabni.

(8) A településkép-védelmi bírság kiszabásánál figyelembe kell venni a jogellenes magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét, a kötelezett vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait.”

15. § Hatályát veszti a Ráckeve Város Önkormányzata című 27/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet

b) 37. §-a,

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Vereckei Zoltán
polgármester

dr. Jambrik Anna
jegyző