Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről szóló 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01- 2022. 12. 01

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről szóló 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.01.

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről szóló 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 4. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. Védett övezet

16. § A védett övezetek területi felsorolását és a védett övezetek díjtétel szerinti besorolását a Főv. Kgy. rendelet tartalmazza.

17. § (1) A lakossági behajtási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a költségtérítés megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,

2. a kérelem indokolását.

(2) A lakossági behajtási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező személyét és lakóhelyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

17/A. § A lakossági behajtási hozzájárulás a Főv. Kgy. rendelet 16. § (3) bekezdésében meghatározottak figyelembe vételével megállásra, várakozásra nem jogosítja fel az engedéllyel rendelkezőt, az áthaladást a lehető legrövidebb időn belül kell végrehajtani, a területen hatályos sebességkorlátozási előírásoknak megfelelően.

18. § (1) A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott gépjármű esetén

1.1. a munkáltató üzemben tartói jogát- vagy lízingelését- vagy tartós bérletét igazoló okmány másolatát,

1.2. a gépjármű kizárólagos használatba adására vonatkozó munkáltatói nyilatkozat másolatát,

2. a költségtérítés és a várakozási díj megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,

3. a helyi adó tartozásmentességéről szóló büntetőjogi és polgári jogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot (teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban) eredetben,

4. a közterületen kívüli parkolóhelyre vonatkozó nyilatkozat alátámasztására ingatlan-nyilvántartási térkép másolatát,

5. a Parkolási Kft. igazolását arról, hogy III. kerületi várakozási övezetben a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosultan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás,

6. a kérelem indokolását.

(2) A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező személyét és lakóhelyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

18/A. § A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás várakozási díjából biztosított kedvezmény mértéke lakásonként egy gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén 100%.

18/B. § (1) A gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi cégkivonatot, alapító okiratot vagy igazolást a vonatkozó jogszabály által előírt nyilvántartásba vételről, valamint a székhelyről, telephelyről, fióktelepről,

2. a költségtérítés és várakozási díj megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,

3. a helyi adó tartozásmentességéről szóló büntetőjogi és polgári jogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot (teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban) eredetben,

4. a közterületen kívüli parkolóhelyre vonatkozó nyilatkozat alátámasztására ingatlan-nyilvántartási térkép másolatát,

5. a kérelem indokolását.

(2) A gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező képviselője személyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

18/C. § (1) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás esetén a Főv. Kgy. rendelet 20. § (2) bekezdés c) pontjának cc) alpontjában foglaltakat a jegyző igazolja.

(2) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell a költségtérítés megfizetését igazoló befizetési bizonylat másolatát.

(3) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező vagy a kérelmező képviselője személyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

2. § Az Ör. a következő 4/A. alcímmel egészül ki:

4/A. Óbudai Fő tér környéke védett övezet területén kedvezményes behajtásra-várakozásra jogosultak

18/D. § (1) Az Óbudai Fő tér környéke védett övezet területére egyedi behajtási-várakozási, valamint eseti behajtási-várakozási kedvezményre jogosultak körének, a jogosultság feltételeinek meghatározásáról, különös méltánylást érdemlő esetben a jogosultak körének további bővítéséről a polgármester dönt a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kedvezmény esetén az igénylő a várakozási díj megfizetése alól mentesül.

(3) Az egyedi behajtási-várakozási várakozási hozzájárulás kiadásáért költségtérítést kell fizetni a 7. alcím rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával.

(4) A védett övezet területére kiadásra kerülő (1) bekezdés szerinti kedvezmények száma nem haladhatja meg az előző évben kiadott kedvezmények számát.”

3. § Az Ör. 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott hozzájárulások, valamint a 18/D. § szerinti kedvezmény iránti kérelem elbírálásához, a jogosultság ellenőrzéséhez, a hozzájárulás kiadásához és nyilvántartásához kapcsolódó feladatokat Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet (a továbbiakban: Közterület-felügyelet) látja el.”

4. § Az Ör. 22. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A védett övezet területére érvényes hozzájárulás iránti kérelem postai úton történő benyújtása esetén is szükséges a személyes ügyintézés a kérelem elbírálásához, a hozzájárulás kiadásához a rendeletben előírt dokumentumok bemutatása érdekében.”

5. § Az Ör. 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Személyes ügyintézés esetén az Adatlapot a Parkolási Kft., a kérelem nyomtatványt a Közterület-felügyelet a kérelmező rendelkezésére bocsátja. A kérelmező – az adatok ellenőrzését követően – az Adatlap vagy kérelem nyomtatvány átvételét aláírásával igazolja, amelyre tekintettel a kérelmező később alappal nem hivatkozhat az adatokkal kapcsolatos elütésre, téves vagy hibás rögzítésre.”

6. § Az Ör. a következő 27/A. §-sal egészül ki:

„27/A. § Védett övezet területére érvényes hozzájárulás, kedvezmény igénylése esetén a költségtérítés és – amennyiben a hozzájárulás kiadásának feltétele – a díj teljesítése a Közterület-felügyelet ügyfélszolgálatán készpénzben történhet.„

7. § Az Ör. 8. alcíme a következő 35/A. §-sal egészül ki:

„35/A. § A közterület-felügyelő jogosult

a) védett övezetbe behajtás jogszerűségének ellenőrzésére,

b) jogosulatlan behajtás vagy várakozás esetén a járműhasználó jelenlétében vagy távollétében közigazgatási helyszíni bírság kiszabására

a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint.„

8. § Az Ör 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § A megfizetett várakozási díjból, pótdíjból, költségtérítésből és a rendeletben szabályozott további díjakból származó bevételek a közszolgáltatás ellátásához szükséges költséggel csökkentett része kizárólag a közterületek állapotának a javítására fordítható.”

9. § Az Ör 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § A megfizetett várakozási díjból, pótdíjból, költségtérítésből és a rendeletben szabályozott további díjakból származó bevételeket, azok felhasználását a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván és gondoskodik a nyilvántartás önkormányzat honlapján való közzétételéről, valamint a közzétett adatok félévenkénti aktualizálásáról.”

10. § (1) Az Ör. 39. § (2) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:

„(2) A Közterület-felügyelet a feladatkörébe tartozó védett övezeti hozzájárulások és kedvezmények iránti kérelmekkel és kiadott hozzájárulásokkal kapcsolatban jogosult a kérelemben közölt személyes adatok kezelésére – a jogosultság fennállásának ideje alatt, de legfeljebb a tárgyévet követő év január 31. napjáig – annak érdekében, hogy megállapítsa a kérelmező jogosultságát a hozzájárulásra, kedvezményre, a jogosultság fennállása esetén biztosítsa a kérelmezett hozzájárulást, kedvezményt a jogszabály által meghatározott időtartamon belül, továbbá, hogy egyértelműen azonosítsa és megkülönböztesse a kérelmezőket, a gépjárműveket.”

(2) Az Ör. 39. §-a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Közterület-felügyelet a feladatkörébe tartozó védett övezeti behajtási-, behajtási-várakozási hozzájárulásokkal, kedvezményekkel kapcsolatban a következő adatokat kezeli:

a) valamennyi kérelem tekintetében: kérelmező neve, kérelmező lakóhelye, kérelmező születési helye és ideje, kérelmező személyazonosító igazolványának a száma, gazdálkodó képviselőjének a neve és címe, magánszemély és gazdálkodó telefonszáma és e-mail címe, gépjármű gyártmánya, típusa, gépjármű kategóriája, gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, gépjármű forgalmi rendszáma, forgalmi engedély száma, gépjármű felségjelzése,

b) meghatalmazott esetén az a) pont szerinti adatokon túl a meghatalmazott jogosultságát igazoló teljes bizonyítóerejű magánokirat, vagy közokirat teljes adattartama.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott adatokat a Közterület-felügyelet hatósági megkeresésre vagy hatósági eljárás kezdeményezése céljából továbbíthatja az arra jogosult hatóságnak.”

11. § Az Ör. a következő 40/A. §-sal egészül ki:

„40/A. § (1) A kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről szóló 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelettel módosított 2022. december 1-jétől hatályos rendelkezéseket a 2023. évre vonatkozó védett övezeti behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulások és kedvezmények esetén kell alkalmazni.

(2) A 2022. évre a védett övezet területére kiadott behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulások a rajtuk feltüntetett időpontig érvényesek.”

12. § Az Ör. 3. mellékletének 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. igénylés elbírálásához szükséges indokolás, nyilatkozatok, igazolások,”

13. § Ez a rendelet 2022. december 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.