Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 20- 2022. 08. 21

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.20.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet 4. alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll, amelyeknek díjtételeit és azok legmagasabb összegét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére szállítójegy és számviteli bizonylat ellenében a közszolgáltatás igénybevételét követően a helyszínen köteles megfizetni. A számviteli bizonylatot a Közszolgáltató állítja ki.

(3) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a számla átvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a Közszolgáltató válaszolni köteles.

(4) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület határozza meg legalább 1 éves időtartamra. A közszolgáltató minden évben egy alkalommal (legkésőbb október 31-ig) kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek - költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó - változása függvényében.

(5) A közszolgáltatási díj meghatározása során érvényesítendő elvek:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának egységnyi díját - ha az nem veszélyezteti a külön jogszabályokban foglaltak megvalósulását - az adott szolgáltatási évben érvényes csatornahasználati díjjal összehangoltan kell megállapítani;

b) a közszolgáltatási díj ösztönözzön a csatornahálózat fejlesztésére vagy a már kiépített csatornahálózat használatára, továbbá a környezetet terhelő vízfelhasználás mérésére.

(6) A közszolgáltatási díj meghatározása - a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján - általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik.

(7) A közszolgáltatási díj meghatározását vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díjjavaslatot készít, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt közszolgáltatási egységnyi díjtételek alátámasztására. A díjkalkulációt és költségelemzést a közszolgáltatónak a díjjavaslat részeként kell az Önkormányzat rendelkezésére bocsátania.

(8) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.

(9) Amennyiben az Ingatlantulajdonos nem veszi igénybe a jelen rendelet szerint a közszolgáltatást, úgy az eltelt év időszakára e rendelet 2. mellékletében foglalt közszolgáltatási átalánydíj fizetésére köteles, melynek első esedékessége 2023. július 1.

(10) A díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárási szabályokat a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.”

2. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

3. § Hatályát veszti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 4/2021. (II.15.) önkormányzati rendelet

a) 6. §-a,

b) 1. melléklet címe,

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet