Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 14- 2022. 12. 14

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.12.14.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) - (2) bekezdésében, 34. § §-ában és 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. Hirdetési helyszín: hirdetmény esetén a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatot ellátó helyiségeinek hirdetőtáblái, az önkormányzat honlapja, pályázat esetén az előbbiek, továbbá az önkormányzat hivatalos facebook-oldala, és a pályázat kiírója által meghatározott internetes weboldal.”

2. § A Rendelet 17. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„17. Lakbér, víz és csatornahasználati díj, és közmű-szolgáltatási díjak

17. § (1) A bérlő által fizetendő bruttó lakbér (továbbiakban: lakbér) a lakás mindenkori bérleti értékének a 2,5 ezreléke.

(2) A lakbértámogatás módját és mértékét a pénzbeli és természetbeni ellátásokról és támogatásokról szóló önkormányzati rendelet szabályozza.

(3) A lakbért minden év július 1-jével felül kell vizsgálni. Ahol a számított lakbér nem egyezik meg a tényleges lakbérrel, ott a bérlőt lakbérközlés formájában értesíteni kell az új lakbér összegéről. Ha a számított lakbér

a) nem haladja meg a tényleges lakbér 150%-át, akkor július 1-jétől a fizetendő lakbér azonos a számított lakbérrel,

b) a tényleges lakbér 150%-ánál magasabb, akkor július 1-jétől a fizetendő lakbér a tényleges lakbér 150%-a.

(4) Ha a bérlő a víz- és csatornahasználat díját nem önálló vagy mellékvízmérő szerint, közvetlenül a szolgáltatóval kötött szerződés alapján fizeti meg, akkor az önkormányzatnak havonta fizetendő térítési összeget a rendelet 4. számú mellékletének A, B, C, D táblázatában meghatározott normatív mennyiség (m3) és a mindenkor érvényes víz- és csatornahasználati díjak (Ft/m3) szorzata alapján kell kiszámítani.

(5) Ha a bérlő a fűtés, illetve melegvíz díját nem közvetlenül a szolgáltatóval kötött szerződés alapján fizeti meg, akkor az önkormányzat nevére az adott központi fűtési rendszerrel érintett lakóház vagy lakóházak vonatkozásában érkező, fűtéshez és melegvíz előállításhoz kapcsolódó közműszámlák összegét a lakás által fogyasztott – a lakásban elhelyezett hőmennyiségmérő számlálója szerinti – hőmennyiség arányában kell megtérítenie az önkormányzatnak, havi ütemezésben, havi vagy éves elszámolás szerint.

3. § A Rendelet 35. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A rendelet 17. § (5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket a már fennálló bérleti-, és használati jogviszonyokra is alkalmazni kell.”

4. § A Rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép.

5. § A Rendelet 8. számú melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

6. § A Rendelet 9. számú melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 31/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

LÉLEK PROGRAMBAN FELHASZNÁLHATÓ LAKÁSOK

Szám

ingatlan címe

szoba száma

komfortfokozata

alapterülete

1.

Drégely u. 16. fszt. 8.

1

félkomfortos

26,64 m2

2.

Lenhossék u. 5. II. 23.

2

komfortos

64,9 m2

3.

Drégely u. 5. III. 25.

1

komfortos

42,1 m2

4.

Üllői út 83. fszt. 25.

1

komfortos

27,90 m2

5.

Vágóhíd u. 31-33. 6. ép. fszt. 1.

1

félkomfortos

28,09 m2

6.

Haller u. 52. II. 24.

1

komfortos

27,10 m2

7.

Drégely u. 18. I. 30.

1

komfortos

23,46 m2

8.

Ernő u. 28. I. 13.

1

komfortos

27,56 m2

2. melléklet a 31/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

A Rendelet 8. számú mellékletének IX. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

IX. Pontszámok megállapítása és a pályázat nyertesének meghatározása

Kiíró a VII. pontban meghatározott, és a pályázó által benyújtott igazolások áttekintését követően állapítja meg az elért pontszámokat, és az elért pontszámok alapján rangsorolja a pályázatokat.
Abban az esetben, ha az adott kategóriában meghirdetett lakásokra – a megállapított pontszámok alapján, pontazonosság miatt – nem határozható meg egyértelműen az adott kategóriában szereplő lakások száma szerinti I. helyezett, a nyertes pályázók személyét az általuk benyújtott lakáskérelem nyilvántartásba vételének időpontja, illetve annak egyezése esetén az alacsonyabb 1 főre jutó nettó jövedelem alapján kell meghatározni.
Kiíró a nyertes pályázók személyének megállapítását követően, a pályázaton elért pontszámok alapján a soron következő pályázók közül kategóriánként állapítja meg az adott kategóriában meghirdetett lakások számával megegyező számú pályázók személyét arra az esetre, ha a nyertes pályázó a rendelkezésre álló határidőn belül nem él a szerződéskötési lehetőségével. Pontazonosság esetén a sorrendet kategóriánként a pályázók által benyújtott lakáskérelem nyilvántartásba vételének időpontja, illetve annak egyezése esetén az alacsonyabb 1 főre jutó nettó jövedelem alapján határozza meg.
A pályázat eredményét a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság állapítja meg.
A pályázat elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs!
A Kiíró az ajánlatok tartalmát a pályázat lezárásáig titkosan kezeli, tartalmukról sem kívülállóknak sem a pályázaton résztvevőknek nem ad felvilágosítást.

3. melléklet a 31/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelethez

A Rendelet 9. számú mellékletének X. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

X. Pontszámok megállapítása és a pályázat nyertesének meghatározása

Kiíró a IX. pontban meghatározott, és a pályázó által benyújtott igazolások áttekintését követően állapítja meg az elért pontszámokat.
Abban az esetben, ha az adott kategóriában meghirdetett lakásokra – a megállapított pontszámok alapján, pontazonosság miatt – nem határozható meg egyértelműen az adott kategóriában szereplő lakások száma szerinti nyertes pályázó, a nyertes pályázó személye a pályázók születési dátuma – életkor szerint csökkenő sorrendben –, annak egyezése esetén az alacsonyabb 1 főre jutó nettó jövedelem alapján kerül megállapításra.
Kiíró a nyertes pályázók személynek megállapítását követően, a pályázaton elért pontszámok alapján a soron következő pályázók közül állapítja meg az adott kategóriában meghirdetett lakások számával megegyező számú pályázók személyét arra az esetre, ha a nyertes pályázó a rendelkezésre álló határidőn belül nem él a szerződéskötési lehetőségével.
Pontazonosság esetén a sorrendet kategóriánként a pályázók születési dátuma – életkor szerint csökkenő sorrendben –, illetve annak egyezése esetén az alacsonyabb 1 főre jutó nettó jövedelem alapján határozza meg.
A pályázat eredményét a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság állapítja meg.
A pályázat elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs!
A Kiíró az ajánlatok tartalmát a pályázat lezárásáig titkosan kezeli, tartalmukról sem kívülállóknak sem a pályázaton résztvevőknek nem ad felvilágosítást.