Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 12. 20

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól

2023.12.20.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi LXIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa - megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint - az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében; szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Törökbálint területén található:

a) az önkormányzat tulajdonában lévő működő köztemetőre (továbbiakban: köztemető), létesítményeire és az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre,

b) a Törökbálinti Római Katolikus Egyházközség tulajdonában lévő lezárt öregtemető egy részén kialakított Kegyeleti Parkra (továbbiakban: Kegyeleti Park).

3. § A köztemető Törökbálint, Kápolna u. 14. szám alatt található. A Kegyeleti Park Törökbálint, Kazinczy Ferenc u. 8. szám alatt található.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

4. § (1) A köztemető fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről és a szociális temetéssel kapcsolatos temetői feladatok ellátásról Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a költségvetési szervén, a Törökbálinti Városgondnokságon (a továbbiakban: üzemeltető) keresztül gondoskodik.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezet összegét az önkormányzat képviselő-testülete az éves költségvetésében határozza meg.

(3) A köztemető üzemeltetésének formájáról, pályázat kiírásáról, a köztemetőt üzemeltető gazdálkodó szervezet kiválasztásáról, az önkormányzat nevében az üzemeltető által kiírt pályázatról a polgármester dönt. A pályázat elbírálásakor arra törekszik, hogy a temetőt csak egy gazdálkodó szervezet működtesse.

(4) Az üzemeltető évente köteles az önkormányzatot tájékoztatni a köztemető fenntartásával, működtetésével kapcsolatos tevékenységéről, bevételeiről, kiadásairól. Az üzemeltető ezen tájékoztatót a tárgyévet követő év május 31-ig köteles - a polgármesteren keresztül - a képviselő-testület felé megküldeni.

5. § (1) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A köztemető fenntartására irányuló tevékenységet csak a köztemető üzemeltetője végezhet. E tevékenysége során az önkormányzat megbízásából jár el, és köteles az önkormányzat érdekeit képviselni, valamint együttműködni más szolgáltatókkal illetve hatóságokkal.

(3) A köztemető üzemeltetője külön egyedi megbízás alapján jogosult sírok ápolására, díszítésére vállalkozni.

6. § Az üzemeltetőt a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenysége ellátásáért (nyilvántartás, vezetése, sírkijelölés, felügyelet stb.), valamint a létesítmények és eszközök biztosításáért díjazás illeti meg.

3. A Kegyeleti Park fenntartása és üzemeltetése

7. § A Kegyeleti Park fenntartásával kapcsolatos egyes feladatokat megállapodás alapján az önkormányzat látja el a Törökbálinti Városgondnokság útján.

4. A temető használatának és igénybevételének szabályai

8. § A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

9. § A köztemető nyitvatartási rendje:

a) április 1-től szeptember 30-ig 7.00-20.00 óráig

b) október 1-től március 31-ig 8.00-17.00 óráig

c) október 28-tól november 4-ig 8.00 órától minimum 20.00 óráig.

10. § A köztemetőt üzemeltető köteles

a) a temető rendjét, nyitvatartási idejét

b) az elhelyezhető síremlékek méretét szabályozó hirdetményeket

c) az e rendelet mellékletében meghatározott díjtételek bruttó összegét

d) a temető részletes térképét

a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszteni.

11. § (1) A köztemető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

(2) A látogatók gépjárműveiket - az (1) bekezdésben foglaltak kivételével - csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

12. § (1) A köztemető tisztántartása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó részletes előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.

(2) A köztemető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.

(3) A köztemetőben csak az üzemeltető által engedélyezett és meghatározott időben végezhető munka a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével és az üzemeltető által kijelölt helyre lehet.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(5) A köztemetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.

(6) A köztemető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

(7) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett azon örökzöld - melyet az üzemeltetőnek be kell jelenteni -, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél és átmérője nem több 0,6 m-nél.

13. § (1) A köztemetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) A köztemetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. A gyermek okozott kárért a felügyelő tartozik felelősséggel.

(3) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

14. § A köztemetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért sem az önkormányzatot sem az üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.

5. A Kegyeleti Park nyitvatartásának és használatának szabályai

15. § (1) A Kegyeleti Park nyitvatartási rendje:

a) március 1-től – szeptember 30-ig 7.00-21.00 óráig,

b) október 1-től – február 28.-ig (szökőévben: 29.) 7.00-17.00 óráig,

c) október 28-tól – november 4-ig 7.00-20.00 óráig.

A Kegyeleti Parkban csak e rendeletben foglalt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) A Törökbálinti Városgondnokság köteles a Kegyeleti Park nyitva tartás idejét és használatának szabályait a Kegyeleti Park bejáratainál jól látható helyen kifüggeszteni.

(3) A látogatók kötelessége a Kegyeleti Park területén lévő létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, rendjének, tisztaságának megőrzése. Tilos a területen lévő létesítmények, tárgyak, növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) bármilyen történő rongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

(4) A Kegyeleti Park területén tilos gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral közlekedni kivéve:

a) a fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges gépjárművet és a

b) súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet.

(5) A Kegyeleti Parkba állatot bevinni tilos.

(6) A Kegyeleti Park területén tüzet gyújtani tilos, kivéve a kegyeleti megemlékezést (gyertya, mécses stb.)

6. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

16. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

17. § (1) A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.

(2) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A köztemetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

7. Temetési hely gazdálkodási szabályai

18. § Az üzemeltető a köztemetőről térképet, nyilvántartást készít, amelyet naprakészen vezet.

19. § Temetkezésre használt helyek:

a) egyes sírhelyek

b) kettős sírhelyek

c) gyermeksírhelyek,

d) sírboltok, sírbolthelyek,

e) urnasírhelyek,

f) urnafülkék.

20. § (1) A temetési helyek és a temető-fenntartási hozzájárulás díjait az önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg.

(2) A temetési hely használati, illetve újra történő megváltási díját a temettetőnek, a temetési hely felett rendelkezőnek előre kell megfizetnie az üzemeltető részére.

(3) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, vagy adásvétel tárgya nem lehet.

21. § Az elhaltakat az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket és a rátemetést.

22. § (1) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sort, temetési helyet még nem zárták le, és a későbben eltemettetett részére sírhely esetén a 25 év, urnasírhely esetén a 10 év nyugvási idő biztosítható.

(2) Rátemetés csak a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett végezhető.

23. § Ha a köztemető, a sor, temetési hely megtelt a köztemetőt, temetőrészt le kell zárni és hirdetményben a hatályos jogszabályok szerint közzé kell tenni. Erről a képviselő-testület az üzemeltető javaslata alapján határoz.

24. § (1)1 A polgármester átruházott hatáskörben dönt az elhunyt helyi önkormányzati képviselő, polgármester, valamint az elhunyt díszpolgár saját halottá nyilvánításáról és a temetési költségekhez történő hozzájárulásról. A saját halottá nyilvánított elhunyt személy temetési helye az újraváltás kivételével ingyenes. A felnőtt egyes sírhely és egyes urnafülkétől eltérő méretű temetési hely megváltási díjának különbözetét az eltemettető köteles megfizetni.

(2)2 A polgármester által saját halottá nyilvánított elhunyt díszpolgár, helyi önkormányzati képviselő, polgármester hozzátartozóját megilleti az eltemetés módja és e rendeletben feltüntetett temetési hely megváltási díja, ha az elhunyt már előre megváltott temetési hellyel rendelkezett és oda temették el.

8. A temetési hely méretezése, sírjelek alkalmazása

25. § (1) A sírokat egymástól minimum 60 cm, maximum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(2) A sírhelyek mérete:

a) az egyszemélyes sírhely mérete 210 x 90 cm-es, mélysége 200 cm,

b) a kétszemélyes sírhely mérete 210 x 190 cm-es, mélysége 200 cm,

c) a gyermek sírhely mérete 130 x 60 cm-es, mélysége 200 cm,

d) az urnafülke (kolombárium) 30 x 30 cm-es,

e) az urnasírhely 80 x 60 cm-es, mélysége legalább 100 cm.

(3) A sírgödröt kifalazni tilos. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie a felszíntől.

(4) A sírboltok méretei:

a) kétszemélyes 260 x 150 cm, mélysége: 230 cm,

b) négyszemélyes 260 x 300 cm, mélysége: 230 cm,

c) hatszemélyes 260 x 300 cm, mélysége: 310 cm.

(5) Urnasírboltok méretei:

a) kettes 100x60 cm, mélysége legalább 100 cm,

b) négyes 100x80 cm, mélysége legalább100 cm.

26. § A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, kivéve a sírkő alapozásához szükséges 30-30 cm szélességű területet.

9. Temetési hely használati ideje és a megváltási díja

27. § (1) A temetési helyek használati idejét a megváltás napjától kell számítani. Lejárat után a temetési hely használati ideje az újraváltás időpontjában érvényben lévő díj kifizetése ellenében hosszabbítható meg. A lejárat és az újraváltás között használt időtartamra - legfeljebb 5 évre - visszamenőleg az újraváltás időpontjában érvényben lévő díjat is meg kell fizetni. A temetési helyek használati ideje:

a) sírhely használati ideje 25 év

b) sírbolt használata 60 év

c) urnafülkék használata 10 év

d) urnasírhely használata 10 év

e) urnasírbolt használata 30 év

(2) Kettős sírhely használati ideje az utolsó temetés napjától számított 25 év.

(3) Kettős sírhelynél, ha az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Az elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében az üzemeltető a sírokat újra értékesítheti, ha a hirdetmény közzétételét - jogszabályban meghatározottak szerint - követően nem váltja meg újra senki.

(5) A sírbolt használati ideje az utolsó temetéstől számított 60 év.

10. A ravatalozás szabályai

28. § (1) Az elhunytat a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb három órával, de legalább 45 perccel korábban kell elhelyezni. Az elhunytat a ravatalozásig halott-hűtőben kell tárolni.

(2) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 60 perccel, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni.

(3) A temetést végző temetési szolgáltató köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

11. Temető-fenntartási hozzájárulás díja

29. § (1) A köztemetőben vállalkozásszerűen munka - csak az adott tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozó által és az üzemeltetővel előre egyeztetett időpontban – munkanapokon 7.00-16.00 óráig végezhető. A vállalkozó a temető használata után az igénybevételt megelőzően temető-fenntartási hozzájárulást köteles fizetni üzemeltetőnek.

(2) A temető-fenntartási hozzájárulás díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A vállalkozó a (2) bekezdés szerinti díjat minden olyan megkezdett nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen az (1) bekezdés szerinti vállalkozási tevékenységet folytat.

12. A létesítményeknek a vállalkozók részéről történő igénybevételének díja

30. § (1) A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeit (ravatalozó, hűtőkamra, stb.) e rendelet 1. mellékletében meghatározott bérleti díj fejében veheti igénybe, melyet az üzemeltetőnek - az igénybevételt megelőzően - köteles befizetni.

(2) A bérleti igényeket az üzemeltető felé kell bejelenteni, a ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.

(3) Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.

(4) Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől - a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve - nem tagadhatja meg.

(5) Amennyiben a temetkezési szolgáltató az (1) bekezdésben foglalt befizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.

31. § Az egyes létesítmények a vállalkozók részéről történő igénybevételének díjait jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

13. Záró rendelkezések

32. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

33. § Hatályát veszti a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól szóló 3/2000. (II.14.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 31/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

A kegyeleti közszolgáltatások díjai

1. A temetési helyek megváltási és úrjaváltási díjai a Törökbálinton lakóhellyel rendelkező elhunyt temetése, valamint a Törökbálinton lakóhellyel rendelkező személy – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti – hozzátartozójának temetése esetén

1.1. Sírhely megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 25 évre

sírhely típusa

bruttó díj összege (Ft)

betemethető elhunytak és betemetési típusok maximális száma

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

1.1.1

Felnőtt egyes

63.500.-

egy koporsó és 4 db urna

63.500.-

1.1.2

Felnőtt kettes

127.000.-

két koporsó és 8 db urna

127.000.-

1.1.3

gyermek

0.-

két db urna Ptk. szerinti egyenesági rokon

45.000.-

1.2. Sírbolt megváltási díja és használatának időtartama 60 évre

sírbolt típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

1.2.1

2 koporsó

425.000.-

425.000.-

1.2.2

4 koporsó

585.000.-

585.000.-

1.2.3

6 koporsó

797.000.-

797.000.-

1.3. Urnafülke megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 10 évre

Urnafülke típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

1.3.1.

régi egyes

40.000.-

40.000.-

1.3.2.

régi kettős

80.000.-

80.000.-

1.3.3.

új egyes fedőlappal együtt

50.000.-

50.000.-

1.3.4.

új kettős fedőlappal együtt

100.000.-

100.000.-

1.4. Urnasírhely megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 10 évre

Urnasírhely típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

1.4.1.

egyes

45.000.-

45.000.-

1.4.2.

kettős

90.000.-

90.000.-

1.5. Urnasírbolt megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 30 évre

Urnasírbolt típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

1.5.1.

2 urna

191.000.-

191.000.-

1.5.2.

4 urna

286.000.-

286.000.-

2. A temetési helyek megváltási és úrjaváltási díjai a Törökbálinton lakóhellyel nem rendelkező elhunyt temetése, valamint a Törökbálinton lakóhellyel nem rendelkező személy – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti – hozzátartozójának temetése esetén

2.1. Sírhely megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 25 évre

sírhely típusa

bruttó díj összege (Ft)

betemethető elhunytak és betemetési típusok maximális száma

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

2.1.1

Felnőtt egyes

448.000.-

egy koporsó és 4 db urna

224.000.-

2.1.2

Felnőtt kettes

892.000.-

két koporsó és 8 db urna

446.000.-

2.1.3

gyermek

0.-

két db urna

2.2. Sírbolt megváltási díja és használatának időtartama 60 évre

sírbolt típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

2.2.1

2 koporsó

2.236.000.-

1.118.000.-

2.2.2

4 koporsó

3.074.000.-

1.537.000.-

2.2.3

6 koporsó

4.191.000.-

2.095.500.-

2.3. Urnafülke megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 10 évre

Urnafülke típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

2.3.1.

egyes

448.000.-

224.000.-

2.3.2.

kettős

892.000.-

446.000.-

2.4. Urnasírhely megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 10 évre

Urnasírhely típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

2.4.1.

egyes

268.000.-

134.000.-

2.4.2.

kettős

536.000.-

268.000.-

2.5. Urnasírbolt megváltási/újraváltási díja és használatának időtartama 30 évre

Urnasírbolt típusa

bruttó díj összege (Ft)

Újraváltás
bruttó díj összege (Ft)

2.5.1.

2 urna

1.338.000.-

669.000.-

2.5.2.

4 urna

2.007.000.-

1.003.500.-

3. Temető-fenntartási hozzájárulás

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által - minden munkavégzés esetén - fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás bruttó díja 6.000.-Ft/nap/síremlék

4. A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgálatók által fizetendő díjak

díj neve

bruttó díj összege

1

temető általános igénybevétele alkalmanként
a) munkanapokon
b) munkaszüneti napon


18.000.-Ft/alkalom
36.000.-Ft/alkalom

2

ravatalozóigénybevétele alkalmanként és annak berendezési tárgyai legfeljebb két óra használattal


44.000.-Ft/alkalom

3

halotthűtő igénybevételi díja
a) 1-8. napig
b) 9. naptól


5.000.-Ft/nap
7.000.-Ft/nap

4

Hulladékkezelési hozzájárulás

8.000.-Ft/alkalom

1

A 24. § (1) bekezdése a Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 24. § (2) bekezdése a Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2023. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.