Ajka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 11/2001. (VII.02.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 05- 2022. 12. 06

Ajka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 11/2001. (VII.02.) rendelet módosításáról

2022.12.05.

Ajka Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Gyorsforgalmi Úti Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Koordinációs Osztály, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Útügyi és Hajózási Hivatal, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal, Honvédelmi Minisztérium, Hatósági Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, Közegészségügyi és Járványügyi Osztály, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Veszprém Megyei Önkormányzat, valamint az Ajkai Városszépítő Egyesület, Civil Szervezetek Szövetsége, Járműipari Klaszter, Kristályvölgy Egyesület, Római Katolikus Egyházközösség véleményének kikérésével a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:

1. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (33) bekezdéssel egészül ki:

„(33) A Különleges beépítésre nem szánt sportterület övezet területén kijelölt javasolt telekhatár mentén telekfelosztás megvalósítható, akkor is, ha a kialakuló telek a legkisebb kialakítható telekméret és az építési határvonalak értékeinek nem felel meg.”

2. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Jelen rendelet hatályba lépése előtt (2001. július 2.) kialakult falusias (Lf), vagy kertvárosias lakóterület (Lke), vagy településközpont vegyes (Vt) terület telkén lakóépület elhelyezhető az építési övezetre vonatkozó legkisebb kialakítható telekméret előírásaitól függetlenül, amennyiben a kialakult telek

a) legkisebb területe minimum 300 m2

b) építési helye, legalább azonos méretű, vagy nagyobb, mint egy 7,0 m széles és 10,0 hosszúságú téglalap.”

3. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 9/A. §-a a következő (14) bekezdéssel egészül ki:

„(14) A Vk-4 építési övezet területén kizárólag múzeumi, kulturális, ismeretterjesztő vagy oktatási rendeltetésű épületek létesíthetők.”

4. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület a Szabályozási Terveken Gksz jellel szabályozott terület-felhasználási egység.

(2) Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen az OTÉK 19. §-a szerinti épületek helyezhetők el. (2/a) A Gksz-21 építési övezetben elhelyezhetők a gazdasági üzemek személyzetének (dolgozóinak) szálláshelyei is.

(3) Az építési övezetben az egyes telkek kialakíthatóságának és beépíthetőségének paraméterei a következők: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(4) Külterületen a kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen új épület az utcai telekhatártól legalább 10 m távolságban létesíthető.

(5) A minimális zöldfelületi mértéken belül a telekhatárok mentén fa- és cserjesor telepítése kötelező.

(6) Az Ipari Park területén az 50 méternél kisebb telekmélység esetén új épület az utcai telekhatártól min. 5 m, 50 méternél nagyobb telekmélység esetén min. 10 m távolságban létesíthető.

(7) Az A-1a jelű Szabályozási terven jelölt Gksz* jelű építési övezetben az (1), (2) és (5) bekezdés figyelembevétele mellett a következő előírásokat kell alkalmazni:

a) a kialakítható építési telek területe 5000 m2,

b) a beépíthetőség mértéke 35 %

c) az épületek építménymagassága legfeljebb 12,5 m lehet

d) a beépítési mód szabadonálló,

e) a zöldfelület mértéke legalább 20 %

f) az építési övezetben a (2) bekezdés szerinti épületek csak az A-1a tervlapon kijelölt építési helyen belül létesíthetők.

g) az építési telken egy, legfeljebb 15 m magas reklámoszlop is elhelyezhető, mely csak a telken létesülő épületet reklámozhatja.

(8) A gazdasági területeken a közúti kiszolgálást biztosító utat a használatba vételig ki kell építeni.

(9) Szolgáltatási célú tároló épületek alapterülete minimum 200 m2 lehet.

(10) A Gksz-3 építési övezetbe sorolt ingatlan(ok) beépítésének feltétele a megközelítést biztosító közlekedési terület és műtárgyak SZT-nek és az útügyi műszaki előírásoknak megfelelő kialakítása.”

5. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 14. §-a a következő (10a) bekezdéssel egészül ki:

„(10a) Amennyiben Kg övezetekben a 3. § (7) bekezdés b) pontja szerinti telekfelosztás biztosított, úgy a telekhatártól nem kell elő-, oldal- és hátsókertet tartani.

6. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Különleges beépítésre nem szánt – Szabadidőközpont terület (Kk-Szk)

23/E. § (1) A Különleges beépítésre nem szánt – Szabadidőközpont terület (Kk-Szk) övezetben a sportolást, a pihenést, a játékot, oktatást, ismeretterjesztést, a közösségi szolgáltatást szolgáló építmények és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás, vendéglátás építményei, továbbá egy szolgálati lakás létesíthető.

(2) A telkek beépíthetősége legfeljebb 5%, az épületek építménymagassága legfeljebb 10 méter lehet. A minimum zöldfelület mértéke 60 %.”

7. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Különleges beépítésre nem szánt – Sportterület (Kk-Sp)

23/F. § (1) Különleges beépítésre nem szánt – Sportterület (Kk-Sp) övezetben a rendeltetésének megfelelő szabadtéri sportlétesítmények, sportolási célú épületek, továbbá a sportoláshoz kapcsolódó szolgáltatási és a szabadidő eltöltését szolgáló építmények helyezhetők el.

(2) A terület beépíthetősége legfeljebb 10 %, az épületek építménymagassága legfeljebb 8 méter lehet.

(3) A területen a kialakítható legkisebb telek területe: 2000 m2

(4) A területen a minimális zöldfelületi arány mértéke 60 %.

8. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 13. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 15. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

9. § Ez a rendelet 2022. december 5-én lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

13. melléklet

5. melléklet

15. melléklet