Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 21- 2022. 09. 22

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.21.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A (2) bekezdés szerinti személyes regisztrációhoz az üzemeltetőnek be kell mutatni:

a) természetes személy esetén érvényes személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, vagy fényképes gépjárművezetői engedélyt, továbbá a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, illetőleg nem természetes személy esetén a cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatot és

b) a jármű forgalmi engedélyét.

c) a (4) bekezdés szerinti parkolási megváltási díj megfizetésének igazolását, annak átutalással történő megfizetése esetén.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (5a) és (5b) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A (2) bekezdés szerinti elektronikus úton történő regisztráció a www.ugyfelablak.szentendre.hu weboldalon működtetett e-ügyintézési rendszer igénybevételével intézhető.

(5b) Az elektronikus úton benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell:

a) természetes személy esetén a kérelmező nevét, állandó lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét, elérhetőségét,

b) nem magánszemély kérelmező esetén az elnevezést, székhelyét, telephelyét, adószámát, a képviselő nevét, címét,

c) a jármű forgalmi rendszámát,

d) a kérelmező hozzájáruló nyilatkozatát ahhoz, hogy a kérelemben közölt személyes adatainak ellenőrzése és az engedélyre jogosultság feltételeinek megállapítása céljából az üzemeltető a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a közúti közlekedési járműnyilvántartásból adatot igényeljen, valamint az említett nyilvántartásokat és a kiadott hozzájárulások nyilvántartását összekapcsolhassa,

e) a (4) bekezdés szerinti parkolási megváltási díj megfizetésének igazolását, annak átutalással történő megfizetése esetén.”

2. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése a következő e)–g) ponttal egészül ki:

(A díjköteles időszak alatt jogosulatlan használatnak minősül)

„e) ha egy gépjármű két vagy több parkolóhelyet foglal el, kivéve ha megváltja az elfoglalt parkolóhelyek mindegyikére parkolójegy-kiadó automatából, vagy mobil parkolással a jegyet,
f) az autóbuszok számára kijelölt parkolóhely személygépkocsival, továbbá a személygépkocsik számára kijelölt parkolóhely autóbusszal történő igénybevétele,
g) ha a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa nem vagy nem a 9. § (2) bekezdésben meghatározott módon van elhelyezve a gépjárműben, így annak érvényessége üzemeltető számára egyértelműen nem állapítható meg.”

3. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet a következő 11/B. §-sal egészül ki:

„11/B. § (1) Üzemeltető e rendelet szerinti adatkezelési tevékenységéről adatkezelési tájékoztatót készít, melyet közzétesz honlapján, valamint ügyfélszolgálatán a személyesen megjelenő ügyfelek részére rendelkezésre bocsát.

(2) A 6. § (1) bekezdés szerinti bérlet kiállítása érdekében a 7. § (12) bekezdésben meghatározott okmányokat és igazolásokat kell bemutatni üzemeltetőnek az ügyfélszolgálaton. Üzemeltető a bérlet alapján történő várakozásra való jogosultság megállapítása, a jogosultság fennállása esetén a várakozás biztosítása és ellenőrzése érdekében az érintett nevét, a gépjármű forgalmi rendszámát, ezeken túlmenően lakossági bérlet esetén az érintett lakcímét, munkavállalói és egészségügyi szolgáltatói bérlet esetén a munkáltató megnevezését, oktatási bérlet esetén az oktatási intézmény megnevezését, szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén a szálláshely-szolgáltató nevét és lakcímét rögzíti, tárolja és kezeli a bérlettel meghatározott időszak végéig. Üzemeltető a bemutatott okmányokat és igazolásokat, nyilatkozatokat, illetőleg az azokban szereplő személyes adatokat - az érintett neve, lakcíme, a gépjármű forgalmi rendszáma, a munkáltató neve, oktatási intézmény neve, szálláshely-szolgáltató neve és lakcíme kivételével - a bemutatást követően nem rögzíti, másolja, tárolja és egyéb módon sem kezeli.

(3) A 10. § (1) bekezdés b) pontjában és a 10. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott személyes előzetes regisztráció során üzemeltető a 10. § (5) bekezdés szerinti okmányokat és igazolásokat megtekinti a kedvezményes várakozásra való jogosultság megállapítása érdekében. Üzemeltető az érintettek nevét, lakcímét és a gépjármű forgalmi rendszámát rögzíti, a kedvezménnyel érintett időszak végéig tárolja és kezeli a kedvezményes várakozás biztosítása, ellenőrzése és a 10. § (3) bekezdésben foglaltak biztosítása céljából. A 10. § (5) bekezdés szerinti okmányokat és igazolásokat, valamint az azokban szereplő személyes adatokat üzemeltető - érintett neve, lakcíme, gépjármű forgalmi rendszáma kivételével - bemutatást követően nem rögzíti, másolja, tárolja és egyéb módon sem kezeli.

(4) A 10. § (1) bekezdés b) pontja és a 10. § (2) és (3) bekezdés szerinti elektronikus úton történő előzetes regisztráció során a kedvezményes várakozásra való jogosultság ellenőrzése céljából üzemeltető az alábbi személyes adatokat kezeli:

a) név,

b) születési hely és idő,

c) anyja neve,

d) lakcím,

e) gépjármű forgalmi rendszáma.

(5) Üzemeltető a (4) bekezdés szerinti személyes adatokat rögzíti, a kedvezménnyel érintett időszak végéig tárolja és kezeli a kedvezményes várakozás biztosítása, ellenőrzése és a 10.§ (3) bekezdésben foglaltak biztosítása céljából.

(6) Számla kiállítása esetén a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. § (2) bekezdése alapján a számlán szereplő személyes adatokat az üzleti év lezárásától számított 8 évig kell megőrizni.

(7) A (2) - (5) bekezdés szerinti személyes adatokat kizárólag az üzemeltető azon dolgozói ismerhetik meg, akik a bérletek kiállításával és értékesítésével, a kedvezményes várakozásra való jogosultság megállapításával, a várakozási területen a várakozás ellenőrzésével, biztosításával kapcsolatos feladatokban részt vesznek.

(8) A várakozási díjak megfizetésének ellenőrzésével és a fizetés elmaradása esetére előírt jogkövetkezmények alkalmazásával kapcsolatos adatkezelési tevékenysége körében üzemeltető a vonatkozó jogszabályokban foglalt előírások szerint, így különösen a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el.”

4. § Hatályát veszti a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (10a) bekezdés pontja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.