Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 21- 2022. 10. 22

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.10.21.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról a következőket rendeli el:

1. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete 62. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A településrészi önkormányzatok testületét véleményezési jog illeti meg a területüket érintő alábbiakban felsorolt közgyűlési hatáskörbe tartozó ügyekben:

a) köztemető fenntartása a településrészi önkormányzat területén,

b) intézmény alapítása, megszüntetése, átszervezése a településrészi önkormányzat területén,

c) közszolgáltatási díjak megállapítása,

d) közrend, közbiztonság helyzete,

e) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának módosítása,

f) éves költségvetési rendelet elfogadása,

g) a településrészi önkormányzat területét is érintő közszolgáltatás átszervezésével, lényeges módosításával kapcsolatos javaslatok,

h) új önkormányzati rendelet,

i) az adott településrészt érintő vagyongazdálkodási ügyek,

j) a településrészt érintő helyijárati autóbusz tömegközlekedésre vonatkozó módosítások, különös tekintettel a menetrendi változásokra.”

2. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete 65. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:

„(15) A polgármester átruházott hatáskörben dönt a beérkezett partnerségi vélemények, valamint a környezet védelméért felelős közigazgatási szervektől a várható jelentős környezeti hatással és a környezeti vizsgálat szükségességével kapcsolatban beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról. ”

3. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete 70. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A jegyző a polgármester irányításával gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, ennek keretében:

a) előkészíti a közgyűlés és a bizottságok elé kerülő előterjesztéseket,

b) ellátja a közgyűlés és a bizottságok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatokat,

c) a közgyűlés elé kerülő rendelet tervezetek, határozati javaslatok törvényességi vizsgálatát elvégzi,

d) tanácskozási joggal részt vesz a közgyűlés és a bizottságok ülésén, rendszeresen részt vesz az Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozatot Ellenőrző Bizottság ülésein,

e) a közgyűlésen az előterjesztés vitájában - a szavazás előtt - törvényességi észrevételt köteles tenni, amennyiben a szavazás eredményeként jogszabályt sértő döntés születhet, továbbá köteles jelezni a bizottságnak és a polgármesternek, ha döntésüknél jogszabálysértést észlel,

f) gondoskodik a közgyűlés és a bizottságok üléseinek jegyzőkönyvei elkészítéséről és a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős szervnek való megküldéséről,

g) évente beszámol a közgyűlésnek a hivatal munkájáról.

(2) A jegyző önkormányzati rendelet alkotással kapcsolatos feladatai:

a) kezdeményezheti rendelet alkotását,

b) elvégzi a rendelet szakmai előkészítésével kapcsolatos feladatokat,

c) gondoskodik a rendeletek kihirdetéséről, nyilvántartásáról és a rendeletek hatályos szövegének naprakészségéről.

(3) A jegyző egyéb feladatai:

a) vezeti a polgármesteri hivatalt, szervezi annak munkáját,

b) gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármesteri hivatal köztisztviselői és munkavállalói tekintetében, továbbá gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat az aljegyző tekintetében; kinevezéshez, bérezéshez, vezetői kinevezéshez, felmentéshez és jutalmazáshoz a polgármester által meghatározott körben a polgármester egyetértése szükséges,

c) gondoskodik a hivatal működéséhez szükséges dologi, technikai és személyi feltételek biztosításáról,

d) gondoskodik a hivatal dolgozóinak rendszeres szakmai továbbképzéséről,

e) döntésre előkészíti a polgármester hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyeket,

f) dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, valamint dönt a hatáskörébe utalt önkormányzati és önkormányzati hatósági ügyekben,

g) dönt a polgármester által átadott ügyekben,

h) a saját hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét.”

4. § Hatályát veszti Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (II.9.) önkormányzati rendelete 50. § (7) bekezdés j) pontja.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.