Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01- 2022. 12. 01

Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.01.

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról szóló Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 2. §‑a a következő n)–p) pontokkal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában]

„n) elhagyott jármű: minden olyan közúti közlekedésre alkalmas és hatósági jelzéssel rendelkező jármű, amelynek tulajdonosát, üzembentartóját nem lehet megállapítani, és amelyet bármely okból az Újpesti Önkormányzati Rendészet jelzésétől, vagy az elhagyott jármű észlelésére vonatkozó bejelentéstől számítva a közterületen legalább 10 napot meghaladóan úgy tárolnak, hogy azzal a forgalomban nem vesznek részt, és a közterület igénybevételére vonatkozó közterület-használati engedély nem áll rendelkezésre;

o) roncs jármű: minden olyan ingó dolog, amely rendeltetését tekintve nyilvánvalóan a közúti közlekedésben való részvétel célját szolgálta, és amely látható állapotát tekintve a forgalomba való visszahelyezésére már alkalmatlan;

p) üzemképtelen jármű: üzemképtelennek minősül minden olyan jármű, amely hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkezik, és a közúti forgalomban ezek hiányában nem vehet részt, valamint amely sérülése miatt alkalmatlanná vált a közúti közlekedésre.”

2. § A Rendelet 46. §‑a helyébe a következő rendelkezés lép:

„46. § A forgalomból kivont, hatósági jelzés nélküli, műszaki érvényességgel nem rendelkező vagy üzemképtelen járműveket közterületen, kizárólag mellékútvonalon közterület-használati engedély nélkül legfeljebb 10 napig tárolható.”

3. § A Rendelet a következő 46/A–46/E. §‑sal egészül ki:

„46/A. § (1) Tilos roncs és elhagyott járműnek, továbbá a (2) bekezdés kivételével üzemképtelen járműnek közterületen történő tárolása.

(2) Üzemképtelen járművet a közterületen 10 napon túl csak akkor szabad tárolni, ha erre a tulajdonos, üzembentartó a közterület hasznosító szervtől közterület-használati engedélyt kér és a közterület használatáért e rendeletben meghatározott díjat megfizeti.

(3) A közterület-használati engedély legfeljebb 30 napra adható.

(4) A határidő leteltéig a tulajdonos, üzembentartó a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.

46/B. § (1) A közterületen engedély és jogosultság nélkül tárolt 2. § n)–p) pontjaiban meghatározott járműveket az Újpesti Önkormányzati Rendészet észlelése, vagy egyéb bejelentés alapján az Újpesti Önkormányzati Rendészet jogosult elszállítani.

(2) Az Újpesti Önkormányzati Rendészet a jelen rendelet hatálya alá tartozó járművek elszállításáról az arra jogosultsággal rendelkező szolgáltató közreműködésével gondoskodik.

(3) Amennyiben a balesetet szenvedett, roncs jármű esetében az elszállításról nem a rendőrség rendelkezik, úgy az Újpesti Önkormányzati Rendészet a szállítás elrendelésétől számított 1 napon belül a rendőrség felé értesítési kötelezettséggel tartozik.

46/C. § (1) Az Újpesti Önkormányzati Rendészet a jármű elszállítására irányuló intézkedése előtt köteles írásban felszólítani a jármű tulajdonosát vagy üzembentartóját legalább 8 napos határidő biztosítása mellett arra, hogy a közterület szabálytalan igénybevételét szüntesse meg.

(2) Az Újpesti Önkormányzati Rendészet a szabálytalan igénybevétel megszüntetésére megállapított határidő eredménytelen elteltét követően a járművet az elszállítással megbízott szolgáltató szervezettel biztonságosan őrzött telephelyre szállíttatja. A jármű elszállításának megkezdése előtt jegyzőkönyvet kell készíteni.

(3) A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

a) a jármű elszállítását elrendelő megnevezését, székhelyét, közreműködő esetén annak a szervezetnek a nevét, címét, ahol a jármű kiváltása felől intézkedés kezdeményezhető;

b) a tárolóhely címét, illetőleg azt a helyet, ahol az elszállított jármű található;

c) az elszállítás időpontját;

d) a jármű elszállítás előtti helyét;

e) ha van, a jármű rendszámát, valamint gyártmányát, típusát, színét, és külföldi rendszám esetén az államjelzését;

f) a jármű elszállítása előtt látható sérüléseit és meghibásodását;

g) az intézkedő által a lezáratlanul talált járműben levő ingóságok jegyzékét;

h) az elszállítás okát a jogalap megjelölésével.

(4) A jármű elszállításának, tárolásának, értékesítésének, vagy megsemmisítésének költségei a tulajdonost vagy az üzembentartót terhelik.

46/D. § (1) Az elszállított járműveket az e célra kijelölt, vagy szerződés szerinti szolgáltató telephelyén a tulajdonos költségére kell tárolni.

(2) Ha a tulajdonos vagy az üzembentartó kiléte megállapítható, az Újpesti Önkormányzati Rendészet köteles 15 napon belül a tulajdonost felszólítani a tárolt vagyontárgy elszállítására, és ezzel egyidőben pedig a felmerült költségek megfizetésére.

(3) A költségek megfizetéséig a tárolást végző a járművet visszatarthatja.

46/E. § (1) Amennyiben az elszállított jármű tulajdonosa vagy üzembentartója nem állapítható meg, vagy az ismert tulajdonos (üzembentartó) a felszólítás ellenére az elszállítás napjától számított 6 hónap időtartamon túl sem jelentkezik, az őrzést végző saját maga vagy megbízottja útján jogosult a jármű értékesítéséhez, vagy amennyiben az értékesítés eredménytelen volt a szükséges intézkedések megtételére.

(2) Az értékesítésből befolyó vételár elsődlegesen a már felmerült költségek kielégítésére szolgál. A költségek kielégítése után fennmaradó részt az önkormányzat elkülönített számláján kezeli az értékesítés napjától számított 6. hónap végéig.”

4. § Ez a rendelet 2022. december 1. napján lép hatályba.

Záradék
A rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2022. november 24. napján.