Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatásról

Hatályos: 2022. 12. 02- 2023. 05. 31

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatásról

2022.12.02.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 32. § (3) bekezdésében és 45. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendeletben használt fogalmakat - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szoctv.) meghatározottak szerint kell értelmezni.

(2) E rendelet alkalmazásában

a) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) szerinti fogalom,

b) tartózkodási hely: az Nytv. szerinti fogalom.

2. Általános eljárási rendelkezések

2. § A képviselő-testület a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatással kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

3. § (1) A veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatás keretében nyújtott szociális rászorultságtól függő ellátásra való jogosultság (a továbbiakban: veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultság) megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) Amennyiben a veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelem nem az (1) bekezdésben foglaltak szerint kerül előterjesztésre, úgy a kérelem előterjesztése napjának az írásban előterjesztett igény benyújtásának igazolt napját kell tekinteni, feltéve, hogy a formanyomtatványon történő utólagos bejelentés a hiánypótlási felhívásban foglaltak szerint megtörténik.

4. § A veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelem típusának megfelelő igazolást,

b) jövedelem hiányában az állami foglalkoztatási szervvel elhelyezkedése érdekében történő jelenlegi együttműködésről szóló hatósági bizonyítványt,

c) a gyermek elhelyezése, ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, illetve gyámhatósági döntést, továbbá a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendelet szerinti, a gyámhatóság által felvett jegyzőkönyvet a gyermek szülői felügyeleti jogának gyakorlásáról,

d) a gyermektartásdíj megállapítása tárgyában hozott bírósági döntést vagy megállapodást, valamint igazolást a tartásdíj összegéről,

e) a 16. életévét betöltött gyermek esetében a köznevelési, illetve felsőoktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

f) egyedülélő vagy gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot,

g) igazolást a gyermek tartós betegségének vagy súlyos fogyatékosságának tényéről,

h) az egyetemes villamosenergia-szolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumát a villamosenergia lakossági piaci áron történő vételezésének tényéről, valamint a villamosenergia lakossági piaci áron történő igénybevételének összegéről,

i) az egyetemes földgázszolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumát a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő vételezésének tényéről, valamint a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összegéről,

j) a kérelmező és a vele egy háztartásban élő személyek lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát.

5. § A jövedelemszámításnál irányadó időszakra a Szoctv. eljárási rendelkezései az irányadóak.

6. § (1) A veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultság a kérelem előterjesztése hónapja első napjától e rendelet hatályvesztéséig terjedő időszakra kerül megállapításra.

(2) A 7. § (1) bekezdés a) és b) pontjában foglalt veszélyhelyzeti települési támogatás a (2) bekezdés szerinti időszakban legfeljebb havi rendszerességgel pénzbeli ellátásként kerül kifizetésre.

(3) A pénzbeli ellátás kifizetése a jogosult kérelmének megfelelően a jogosult részére postai úton vagy pénzintézetnél vezetett lakossági folyószámlára utalással történik.

(4) A Szociális Alapszolgáltatási Központ a jogosultsági feltételek meglétét - különösen az életvitelszerűen móri tartózkodás tényét - környezettanulmány útján ellenőrizheti.

3. A jogosultság feltételrendszere

7. § (1) A veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a (2) bekezdésben meghatározott személy a szociális helyzete alapján jogosult

a) villamosenergia szolgáltatáshoz nyújtott veszélyhelyzeti települési támogatásra,

b) földgázszolgáltatáshoz nyújtott veszélyhelyzeti települési támogatásra.

(2) A (3) bekezdésben foglalt feltétellel a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatásra Mór város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel (a továbbiakban együtt: lakóhellyel) rendelkező és életvitelszerűen a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatással érintett móri lakóhelyén élő személy jogosult.

(3) A kérelmező jogosult a veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatásra amennyiben

a) 2022. augusztus 1-je óta legalább egy hónapban a villamosenergiát piaci áron vételezte, és a piaci áron vételezett villamosenergia költsége legalább 10.000,- Ft, vagy

b) 2022. augusztus 1-je óta legalább egy hónapban a földgázt versenypiaci költségeket tükröző áron vételezte, és a versenypiaci költségeket tükröző áron vételezett földgáz költsége legalább 15.000,- Ft.

feltéve, hogy a háztartásában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élő személy esetében annak 600 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 525 %-át nem haladja meg.

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás háztartásonként csak egy jogosult részére kerülhet megállapításra azzal, hogy az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti támogatás együttesen nem vehető igénybe.

(5) A jogosult a veszélyhelyzeti települési támogatást kizárólag egy lakásra veheti igénybe.

8. § (1) A veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultságról a polgármester határozattal dönt.

(2) A polgármester külön határozattal dönt a 7. § (1) bekezdésben foglalt veszélyhelyzeti települési támogatás összegéről.

(3) A veszélyhelyzeti szociális ellátásra való jogosultságot megállapító döntést követően a 7. § (1) bekezdésben foglalt veszélyhelyzeti települési támogatás összegszerű mértékének megállapításához külön kérelmet nem kell előterjeszteni, az igénybejelentéshez kizárólag a 4. § h) vagy i) pontjában meghatározott igazolás benyújtására van szükség, annak megfelelően, hogy a kérelmező a 7. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott támogatást igényli.

(4) A (3) bekezdésben foglalt igazolásokat azok fizetési határidejét megelőző időszakban kell benyújtani.

9. § (1) A 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatás összege az egyetemes villamosenergia-szolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumban szereplő, a villamosenergia lakossági piaci áron történő igénybevétele összegének 40 %-a, de legfeljebb havi 10.000,- Ft,

(2) A 7. § (1) bekezdés b) pontja szerinti veszélyhelyzeti lakásfenntartást segítő települési támogatás összege az egyetemes földgázszolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumban szereplő, a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevétele összegének 40 %-a, de legfeljebb havi 30.000,- Ft.

(3) A támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell megállapítani.

4. Adatkezelés

10. § (1) Az önkormányzat a pénzbeli ellátásra való jogosultság megállapítása és folyósítása érdekében az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon szereplő adatokat, a 4. § szerint csatolt dokumentumokban szereplő adatokat és a hatósági eljárás során keletkezett egyéb adatokat a kérelem előterjesztését követő 5 évig, a pénzbeli ellátás kifizetéséhez szükséges adatokat 8 évig kezeli.

(2) Az adatok megismerésére a Móri Polgármesteri Hivatal e feladattal megbízott munkatársai jogosultak.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. június 1-jén hatályát veszti.