Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CCXV. törvény 34. § (1-5) bekezdése az alábbiak szerint fogalmaz:
„(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.
(2) A helyi önkormányzat költségvetési rendelete a polgármester számára lehetővé teheti a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.
(3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben a helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatóak, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatóak.
(4) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
(5) A képviselő-testület a (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.”
A fenti jogszabályi előírásnak mentén módosul a 2022. évi költségvetési rendelet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2022. 1-2. hónap összesített mérleg adatait tartalmazza bevételi, kiadási oldalon.
A 2. §-hoz és az 1–17. melléklethez
Az előirányzatok módosítása következtében módosuló mellékletek felsorolása.
A 3. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.