Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 30
Homokszentgyörgy Község Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése az önkormányzatok számára előírja, hogy a költségvetés végrehajtásáról záró számadást kell készíteni és azt a Képviselő-testület elé kell terjeszteni. A zárszámadást a költségvetéssel összehasonlítható szerkezetben kell elkészíteni. A zárszámadás összeállítására vonatkozóan további szabályokat állapít meg az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet. Az éves költségvetési beszámoló készítéséről az Áht., valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet rendelkezik.
Az Önkormányzat zárszámadása részletesen, a költségvetéssel összehasonlítható módon tartalmazza a 2021. évi bevételek és kiadások eredeti és módosított előirányzatait, valamint ezek teljesítési adatait.
A 2021. évi zárszámadás vagyonmérlege a jogszabályi előírásoknak megfelelő részletezettséggel mutatja be az Önkormányzat vagyoni helyzetének alakulását, valamint a vagyon változását az egyes vagyoncsoportok szerint.
A zárszámadás keretén belül kerül sor az Önkormányzat 2021. évi maradványának megállapítására.
A zárszámadási rendelet megalkotásával az Önkormányzat a törvényben előírt kötelezettségének tesz eleget. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 111/A. §-a értelmében, amennyiben az Önkormányzat nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, a részére járó egyes támogatások folyósítása az Áht-ban meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.